YAZ OKULU - YAZ KURSU

 

A-OKULLAR

      Sürekli ve Düzenli veya Kısa Süreli Eğitim Etkinlikleri

      Okulların tatil dönemlerinde özel ve resmi öğretim kurumlarının yanı sıra şirket, vakıf, dernek, belediye ve benzeri gerçek veya tüzel kişiler tarafından açılan “yaz okulu yaz kursu, yaz spor okulu vb. adlar altında düzenlenmiş eğitim faaliyetlerinin bulunup bulunmadığının, Bakanlığımıza bildirilmesi Valiliklere göndermiş olduğumuz ilgi (a) yazımızla istenmiştir.

      Valiliklerden alınan yazıların değerlendirilmesi sonucunda bu faaliyetlerin ;

      a)Kültür, sanat ve sportif etkinlikler yolu ile çeşitli alanlarda bilgi ve beceri kazandırma, faydalı alışkanlıklar edindirme, dinlenme zamanlarını doğru kullanma ve değerlendirme amaçlı sosyal faaliyetler çerçevesinde düşünülen eğitici çalışmalar olduğu,

      b)Genellikle özel ve resmi okullar diğer Bakanlıklara bağlı kurum ve kuruluşlar, üniversiteler bağlı kuruluşlar, gençlik ve spor il müdürlükleri, il müftülükleri, halk eğitim merkezleri, özel dershaneler, okul koruma dernekleri, belediyeler, vakıflar, spor kulüpleri şirketler, talebe yurtları, çeşitli dernekler tarafından açılıp sürdürüldüğü, ifade edilmektedir.

      T.C. Anayasası’nın 42 nci maddesinde yer alan “ Eğitim ve öğretim, Atatürk İlkeleri ve İnkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetim altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.” Hükmü doğrultusunda eğitim ve öğretim faaliyetlerinin Devletin gözetim ve denetim altında düzenlenmesi gerekmektedir. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 56 ncı maddesinde yer alan “Eğitim ve öğretim hizmetlerinin bu Kanun hükümlerine göre Devlet adına yürütülmesinden, gözetim ve denetiminden Milli Eğitim Bakanlığı sorumludur.”  Hükmü de “yürütme gözetim ve denetim” sorumluluğunu Milli Eğitim Bakanlığına vermektedir. Bu sebeple resmi veya özel çeşitli kurum veya kuruluşların görev yetki ve sorumluluklarını belirleyen kanunlarda, eğitim ve öğretim kapsamında düşünülebilecek faaliyet düzenleyebileceklerine dair hükümlerin yer alması, eğitimin resmi-özel ayrımı yapılmaksızın paylaşılabilen bir hizmet olduğunun vurgulanmasından ibaret olup, Milli Eğitim Bakanlığı’nın devlet adına “denetim ve gözetim” sorumluluğunu azaltmakta, aksine önem, öncelik ve vazgeçilmezliğini ortaya koymaktadır.

      Bu sebeple genellikle ilk ve ortaöğretim yaşındaki öğrenciler için okulların tatil olduğu dönemlerde yapılan bu olumlu eğitim etkinliklerinin, başta T.C. Anayasası’nın 42 nci maddesi ile 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun ilgili hükümleri uyarınca devletin denetim ve gözetimi altında öngörülen amaç ve ilkeler doğrultusunda yürütülmesi esastır.

      Bu çerçevede, sürekli ve düzenli olarak yürütülmesi öngörülen eğitim faaliyetlerinin kurumsallaştırılması aşamasında faaliyetin tabi olduğu mevzuat çerçevesinde bağlı oldukları il birimleri yoluyla ilgi (j) genelge de dikkate alınarak valilik izni alındıktan sonra eğitim faaliyetlerine başlayacaklardır.

      Geçici dönemlik veya mevsimlik olmak üzere kısa süreli çeşitli türlerde eğitim etkinliklerinin düzenlenmesi için de ilgide gösterilen mevzuat ile açıklanan ilkeler esas alınarak faaliyetin türüne göre ilgili il birimleri yoluyla valilik izni alındıktan sonra faaliyete başlanacaktır.

      Sözü edilen eğitim faaliyeti için izin talebinde bulunanların başvuruları ;

      a)Başvuru sahibinin kuruluş amaçları arasında talep edilen faaliyetin bulunup bulunmadığı; görev, yetki, sorumluluk ve uzmanlık alanına girip girmediği,

      b)Eğitim faaliyeti gösterilecek yer veya alanın sağlık ve bayındırlık yönüyle uygun olup olmadığı, yangına karşı gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı,

      c)Eğitim faaliyetinin konu ve amacı için araç-gereç ve diğer donanımın uygun ve yeterli olup olmadığı,

      d)Eğitim faaliyeti programının içeriği ve program için ayrılan sürenin amaç için yeterliliği,

      e)Eğitim faaliyeti programı için görevlendirilecek elemanların yeterliliği ve işe uygunluğu,

      f)Faaliyet karşılığı ücret alınıp alınmayacağı, ücret alınacaksa ücretin uygunluğu, ücret alınmayacaksa faaliyetin giderlerinin hangi kaynaklardan karşılanacağı,

      g)Faaliyet sonunda belge verilip verilmeyeceği, verilecek belgenin türü, belgeyi onaylayacak makam, belgede yer alan bilgilerin belge tanzimi ile ilgili usul ve esaslara uygunluğu,

      Gibi temel hususlarda uygunluğunun, eğitim faaliyetinin türüne göre ilgili il birimlerince tespit edilmesi gerekmektedir. Sürekli veya geçici her iki türden faaliyet düzenlenmesinin bütün safhalarında il milli eğitim müdürlükleri bilgili kılınacak, izin işlemleri aşamasında değerlendirmede ve uygunluk raporlarının tanziminde sorumluluğa katılmaları sağlanacaktır.

      İlgili birimler başlatılan faaliyetin konusu, yeri, süresi, programı ile görevli öğretim elemanları ve benzeri bilgileri il milli eğitim müdürlüklerine bildireceklerdir. 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamına giren faaliyetler için ise bu Kanun ile bu Kanuna dayanılarak çıkarılan yönetmeliklerin hükümleri çerçevesinde gerekli izinlerin alınması gerekmektedir.

      Milli Eğitim müdürlüklerince her ne türden olursa olsun, bilgi ve beceri kazandırmak veya başka maksatlarla eğitim faaliyeti altında yürütülen bütün organizasyonların milli eğitimin temel amaç ve ilkeleri ile düzenlenmiş amacına uygun olarak yürütülüp yürütülmediği hususunda gerekli denetimleri düzenli bir biçimde yapılacaktır.

      Usulüne uygun olarak izin alınmamış hiçbir eğitim faaliyetine meydan verilmeyecektir.

      Her ne ad altında olursa olsun izin alınmadan eğitim faaliyetinde bulunan kurum, kuruluş veya kişiler hakkında gerekli yasal işlem yapılacaktır.

(Genelge : 1997/98 , 420-62110 )

 

ÖZEL DERS VERME

 

A-OKULLAR

      Memurlar, Türk Ticaret Kanunu’na göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz.

      Bu nedenle, öğretmenler maddi menfaat karşılığı özel ders veremezler.

(Devlet Memurları Kanunu, m-28)

  B-DERSHANELER

Özel Ders

      Dershane öğretmenleri ve yöneticileri bireysel veya özel gruplar kurarak özel ders veremezler. Verenlerin çalışma izinleri iptal edileceği gibi; öğretmen, yönetici ve gerektiğinde dershane hakkında da ceza işlemleri uygulanır.

(Özel Dershaneler Tip Yönetmeliği, m-58)