SINIF (ŞUBE) ÖĞRETMENİ

 

Tanımlar

(İKY) Madde 4*- Bu Yönetmelikte geçen;

"Sınıf Öğretmeni", alanı sınıf öğretmenliği olan öğretmeni,

Şube Rehber Öğretmeni

(İKY) Madde 87- Okul müdürlüğünce öğretim yılı başında 6, 7 ve 8 inci sınıfların her şubesinde bir rehber öğretmen görevlendirilir,

Şube rehber öğretmenleri "Okul Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği"nde sınıf rehber öğretmen için belirtilen görevler ile bu Yönetmelikte kendilerine verilen görevleri yaparlar.

Şube rehber öğretmeni okul müdürüne ya da ilgili müdür yardımcısına karşı sorumludur.

(LOY) Madde 58 - Öğretmenlerin eğitim işlerinde ödevleri şunlardır:

a) Öğretmenler; haftada bir gün nöbet tutarlar. Öğretmen sayışı elverişli olmayan okullarda okulun nöbetçi öğretmensiz kalmaması için nöbet işleri okul müdürü tarafından gereğince ayarlanır.

b) Öğretmenler, yönetimi öğretmenler kurulunca ya da okul müdürlüğünce kendilerine verilen öğrenci kurullarını yönetir ve her türlü eğitim çalışmalarına katılırlar.

c) Öğretmenler, öğretmen kurulu kararıyla kendilerine verilen sınıfın eğitim işlerini üzerlerine alırlar. Öğretmenler, bu sınıftaki çocukların, ayrı ayrı üstünlüklerini, kusurlarını ve yönsemelerini incelemeye çalışırlar. Eğitimini üzerlerine aldıkları sınıfın çocuklarının okul içi ve dışındaki durumları, davranışları; çalışmalarıyla yakından ilgilenirler. Okul müdürlüğü ile bu hususta sıkı bir iş birliği yaparlar. (Öğretmenlere, eğitimini üzerlerine aldıkları sınıflarda, elden geldiği ölçüde fazla ders verilir.)

BAKAN BOSTANCIOĞLU’NDAN REHBERLİK UYARISI

 

Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, sınıf rehber öğretmenlerine, görevlerini yerine getirirken özen ve dikkat göstermeleri uyarısında bulundu.

Bostancıoğlu, konuyla ilgili yayımladığı genelgede, psikolojik danışma ve rehberliğin, öğrencilerin bireysel, akademik ve mesleki gelişimleri ile sorunlarını gidermeleri açısından yapılan sistemli ve profesyonel bir yardım süreci olduğunu belirtti. Eğitimdeki gelişmeler doğrultusunda öğretmenlerin rollerinin de giderek farklılaştığını ifade eden Bostancıoğlu, yeni rolün ''akademik rehberlik'' olarak ortaya çıktığını vurguladı.

İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin çağdaş anlamda yürütülmesinde öğretmenlerin bu çağdaş rollerinin gereklerini yerine getirebilmelerinin büyük önemi bulunduğunu belirten Bostancıoğlu, bu konuda sınıf rehber öğretmenlerin, branş öğretmenlerinin, okul yönetiminin ve velilerin katılımlarının sağlanmasının ''özellikle gerekli'' olduğunu kaydetti.

Bostancıoğlu, rehberlik ve danışma hizmetleri verilirken sınıf rehber öğretmenlerinin dikkate alması gereken konuları şöyle sıraladı:

- İlköğretimde ''şube rehber öğretmeni'', ortaöğretimde ''sınıf öğretmeni'' olarak tanımlanan sınıf rehber öğretmenleri, Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği'nin 33. maddesinde belirtilen görev ve sorumluluklarını yerine getirmede özen ve dikkat göstereceklerdir,

- İlköğretim okullarında 1., 2., 3., 4. ve 5. sınıfları okutan öğretmenler de diğer kademelerdeki sınıf rehber öğretmenleri gibi bu görevleri kendi sınıflarındaki öğrencilerin zihinsel, bedensel, duygusal gelişim özellikleri ve ihtiyaçları doğrultusunda rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri servisinin koordinatörlüğünde yürüteceklerdir,

- Sınıftaki bir öğrenci veya öğrenciler açısından herhangi bir dersin/derslerin başarı oranı yüzde 40 civarındaysa söz konusu dersin/derslerin branş öğretmenleriyle, program hedefleri, öğretim yöntemi, öğrencinin/öğrencilerin özel durumları, sınıf ve öğretim ortamı gibi unsurlar açısından başarısızlığa yol açan her türlü yetersizliklerin giderilmesine ilişkin gerekli çalışma ve düzenlemeler, okul yönetimi, rehber öğretmen ve sınıf rehber öğretmenleriyle ele alınarak gerekli çalışmalar yürütülecektir,

- Okul içinde çözümlenemeyen veya bölge bazında genel özellik gösteren başarısızlık ve diğer eğitsel sorunlar, eğitim bölgelerinde kurulan ''Eğitim Bölgesi Zümre Başkanlar Kurulu''na götürülerek, bölge için en uygun çözümler belirlenip,bu belirlemeler doğrultusunda gerekli çalışmalar yürütülecektir, Eğitim bölgesi içinde rehber öğretmeni bulunmayan okullarda rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi, geliştirilmesi ve desteklenmesi için eğitim bölgesi içinde rehberlik ve psikolojik danışma servisi olan herhangi bir okuldaki rehber öğretmenin (psikolojik danışman), servisi olmayan okula danışmanlığı sağlanacaktır,
- Ortaöğretim Kurumları Sınıf Rehber Öğretmenleri için kabul edilen Sınıf Rehberlik Programı, liseler, Anadolu liseleri ve yabancı dil ağırlıklı liselerde haftalık rehberlik saatlerinde zorunlu olarak, diğer ortaöğretim kurumlarında ise haftalık ders saatleri dışında yürütülecektir,

- Program çalışmaları sınıf rehber öğretmenlerince, varsa okuldaki psikolojik danışmanın, yoksa rehberlik ve araştırma merkezinin ilgili biriminin danışmanlığında gerçekleştirilecektir. - Programın yürütülmesinde sınıf rehber öğretmenlerinin, psikolojik danışmanların, okul yöneticilerinin ve rehberlik ve araştırma merkezi elemanlarının rol ve görevlerini programda açıklandığı şekilde yerine getirmeleri gerekmektedir. Milli eğitim müdürlüklerince programın il düzeyinde yürütülmesinde gerekli dikkat ve özen gösterilecektir.

Bostancıoğlu, genelgede yer alan hükümlerin yerine getirilip getirilmediğinin müfettişlerce izleneceğini belirterek, uygulamada hassas olunmasını istedi.

15.12.2000