MERKEZİ SINAVLAR

Ölçme ve Değerlendirme Servisi Yöneticisi
  Madde 23-
Ölçme ve değerlendirme servisi yöneticisi, öğrencilerin genel başarı seviyesini, öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerle, öğrenme güçlüğü çekilen konuların tespiti işlemelerini, ilgili zümre başkanı ve öğretmenlerle iş birliği yaparak tespit etmek ve bu yönde tedbirler almak için koordine görevi yapar.
Servis yöneticisi bu amaçla aşağıdaki işleri yapar :
a) Her dönem en az ................defa her dersten okulun bütün öğrencilerinin katıldığı, okul
merkezi imtihanları yapılmasını organize eder.
b) Yapılan imtihan sonuçlarını değerlendirerek her.öğrencinin öğrenemediği konuları ayrı ayrı tespit eder.
c.) Öğrencinin ferdî başarısı ile şubesi içindeki ve okulun aynı sınıflar içindeki başarı derecesini tespit eder. Her öğrencinin derslere göre başarı grafiğini çıkarır.
ç) Ölçme değerlendirme faaliyetleri sonunda yaptığı tespitleri bir rapor halinde ilgililere iletilmek üzere okul müdürüne verir.
d) Bütün çalışmalarında zümre başkanları, öğretmenler, uzman ve usta öğreticiler koordinatör rehber öğretmen, öğrenci ve diğer ilgililerle iş birliği yapar.
e) Ölçme ve değerlendirme işinde kullanılmak üzere bir soru bankası kurar.
f) Öğrencilerin başarı durumlarıyla ilgili velilerle görüşme yapar. Resmî mevzuatta belirtilenler dışında, öğrencilere veya velilere verilmek üzere ara karneler hazırlar. Ara karneler bir aydan fazla olmamak üzere belli zaman aralıklarında verilir.
Servisin yaptığı ölçme ve değerlendirme çalışmaları sınıf geçme işlemlerinde esas alınmaz.
Öğretmenler yaptıkları imtihanların sonuçlarını bu servise verirler.

( Özel Okullar Çerçeve Yönetmeliği m - 23 ) 

 

Merkezi sınav sistemi

Madde 67-Hazırlık sınıfı öğrencilerini sınavla seçecek okul sayısı bulundukları yerde birden fazla olduğu takdirde giriş sınavları ortak yapılır. Ortak yapılacak sınav için o döneme mahsus olmak üzere "Sınav Yürütme Kurulu" oluşturulur. Kurul; kurum temsilcileri arasından seçilecek üç ila yedi üye ile velileri temsilen en az bir kişiden meydana gelir ve milli eğitim müdürlüğünün koordinatörlüğünde çalışır. Kurulun çalışma usul ve esasları Bakanlığın onayından sonra yürürlüğe girer.

Ortak yapılacak sınava o ilin dışındaki sınavla öğrenci alacak diğer okullar da katılabilir.

Sınav Yürütme Kurulu:

a)Sınavla ilgili esasları tespit etmek,

b)Sınavın güvenli bir ortam içerisinde yapılmasını sağlamak,

c)Kayıt kabulle ilgili esasları ve kullanılacak matbu evrakı tespit ederek uygulatmak,

ile görevlidir.

Kanun, Yönetmelik, Bakanlık emirleri ile sınav yürütme kurulunun tespit edeceği ve Bakanlıkça onaylanan yönerge ve kılavuzda belirtilen kurallara aykırı hareket eden okullar hakkında işlem yapılır. Ayrıca bu okullar bir sonraki yıl ortak sınav sistemine dahil edilmez.

Ortak sınava katıldığı halde kayıt dönemi sonunda tespit edilen orandan fazla kontenjan açığı kalan okullar sınav sistemine katılamazlar.

Sınav sisteminden çıkarılan okullar bir yıl sistem dışı kaldıktan sonra sınav sistemine girmek için müracaat edebilirler.(7.9.91/20984 S.G.R.)

( Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği m - 67 )