İLERİ FİZİK

DERSİ PROGRAMI

(FEN LİSESİ 11. SINIF)

AÇIKLAMA:

Ders Geçme ve Kredi Sistemine göre dönemler esas alınarak hazırlanan ve halen Sınıf Geçme Sisteminde uygulanmakta olan bu program, 2455 ve 2470 sayılı Tebliğler Dergisindeki açıklamalar doğrultusunda sınıflar esas alınarak düzenlenmiş olup, uygulama bu doğrultuda yapılmaktadır.

Fen Liselerinin 11. Sınıflarında: Alan Seçmeli Ders


 

T.C.

MİLLİ eğtîm BAKANLIĞI

TALİM VE TERBİYE KURULU başkanlığı

 

Karar Sayışı : 181                                       Karar Tarihi: 22.06.1992                               TD: 06.07.1992/2361

Konu       : "Ders Geçme ve Kredi Sistemi"ni uygulayan orta dereceli okulların lise seçmeli dersler grubu arasında yer alan İleri Fiziki-2 dersi öğretim programlarının kabulü.

"Ders Geçme ve Kredi Sistemi"ni uygulayan orta dereceli okulların lise seçmeli dersler grubu arasında yer alan İleri Fizik l-2 dersi öğretim programlarının. denenip geliştirilmek ve 1991-1992 öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere. bağlı örneklerine göre kabulü hususunun Bakan'a arzı kararlaştırıldı.

 


İLERİ FEN DERSLERİNÎN GENEL AMAÇLARI

1. Öğrencilerin, fen bilimlerinin çok yaygın olan uygulama alanlarım daha iyi anlamalarım sağlayacak temel kavram ve kanunları öğretmek.

2. Fen bilimlerim derinliğine anlamak ve olaylar arasında ilişki kurabilmelerim sağlamak.

3. Fen olayları ü/erinde bizzat derinlemesine inceleme, gözlem, deney yaptırmak suretiyle öğrencinin daha ileri seviyede düşünmesine sağlamak.

4. Bu kavram, yasa ve ilişkiler sonucunda yeni projeler geliştirebilmelerim sağlamak ve öğrenciyi projeli çalışmalara yöneltmek.

5. Öğrenciye. bilimsel sonuçlara varmanın bir yolunun da laboratuvarda çalışmak olduğu fikrini kazandırmak.'

6. Laboratuarda bireysel olarak deney yapma alışkanlığı kazandırmak.

7. Bağımsız ya da grup olarak çalışma ve araştırmaya yönlendirmek.

S. Öğrencinin öğrenme, deney tasarlama ve yapma, araştırıcılık, görüş açışım genişletme ve fen konularım düşünmede daha ileriye gidebilmesini sağlamak.

9. Öğrencide: bilim ve fen alanında çağın teknolojik gelişmesini en iyi şekilde izleyebilmek için ilgi uyandırmak.

10. Çağın teknolojik gelişmesine göre. bilimde meydana gelen yeni değişmeleri, öğretim programı paralel inde yerinde ve zamanında aktarmak.

11. Temel fen bilimlerinde kavram ve bilgileri, ileri fen konularında ve fen olaylarında yorumlatabilmeyi sağlamak.

12. Öğrencilerin, ileride temel bilim dallarında yapacakları öğrenimlerde gerekli bilgi, beceri ve davranışları kazanmalarım sağlamak.

13. Teknoloji ve sanayideki gelişmelerin insan hayatındaki olumlu ve olumsuz etkilerim, çevre korumacılığı ile birlikte kavratmak.

İLERİ FİZİK DERSİ GENEL AMAÇLARI

1. Fizik olayları üzerinde bizzat inceleme, gözlem ve deney yaptırmak suretiyle araştırma yollarım kavramalarına. pozitif bilimsel bir görüş ve düşünüşe sahip olmalarına imkan ve ortam hazırlamak.

2. İleride temel bilim dallarında yapacakları öğrenimde gerekli beceri, bilgi ve davranış kazanmalarım sağlamak.

3. Fizik olaylarım ve teorilerim derinliğine ve kapsamlı düşünübilme. olayların analizim, sentezim yapabilmede, kullanma becerisini kazandırmak.

4. Deneyle fizik olaylarım inceleme, sonuca gidebilme ve genelleme yapabilme becerisini kazandırmak.

5. Teknolojinin fizik-kimya-biyoloji gibi fen bilimlerinin ortak ürünü olduğu çağın teknolojik seviyesine ulaşmak ve geçmek için yoğun, sabırlı ve yorucu bir çalışmanın gerektiği inancım vermek.

6. Fen Bilimleri 1-2. Fizik 1-2-3 derslerinde verilemeyen fakat teknolojik gelişmelerde temel teşkil eden konuları daha ayrıntılı ve uygulamalı olarak ele almak ve öğretmek.


İLERİ FİZİK-1 (11. SINIF) PROGRAMİNİN BÖLÜMLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

BÖLÜM.-l GÖZ VE OPTİK ARAÇLAR

1. Gözün, görüntü oluştururken bir yakınsak mercek-ekran sistemine benzediği belirtilir. Görüntüyü algılamanın beyin tarafından sağlandığı, net görüntü için. göz merceğinin odak uzaklığım değiştirdiği, buna da göz uyumu denildiği açıklanır. Gözün görüş alanı tanımlanır, görüş keskinliğinin tanımı yapılır. Gözün yakını, uzağı net görememesi. boyutların oranım değiştirmesi gibi kusurları açıklanır, düzeltilme yolları belirtilir.

2. Merceklerin kullanım alanlarına örnekler teşkil etmesi için, fotoğraf makinasının yapışı ve görüntünün fotoğraf filmi ne nasıl tespit edildiği, mikroskobun. dürbünün, teleskobun vb. araçların optik yapışı ve çalışmaları hakkında bilgi verilir. Kullanıldığı yerler örnekleriyle açıklanır. Mümkünse birer modeli öğrencilere basit araçlarla yaptırılır.

BÖLÜM: 2 AKIŞKANLAR

1. Durgun sıvıların basıncı tanımlanır, bu basıncın hangi araçla ölçülebileceği ve basınç birimleri açıklanır. Basit bir sıvı basıncı nelere bağlı olduğu araştırılır Sıvıların kabın yan yüzüne yaptığı basınç incelenir.

Durgun sıvıların basıncı iletmesi incelenir, bu özellikten nerelerde faydalanıldığı hakkında yeterli bilgi verilir. Durgun sıvıların kaldırma kuvveti incelenir, hu kuvvetten nasıl faydalanıldığı örneklerle açıklanır. Sıvılarda yüzme ve denge şartları deneyle araştırılıp incelenir.

2. Açık hava (atmosfer) basıncı deneylerle gözlenir, Bu basıncın nasıl ölçülebileceği açıklanır. Bir civalı barometre yapılarak açık hava basıncı ölçülür. Basınç birimleri (paskal, har. milibar vb.) açıklanır. Havanın kaldırma kuvveti açıklanır, büyüklüğü deneyle ölçülür. Bu kaldırma kuvvetinden nerelerde faydalanıldığı açıklanır. Kapalı kaplardaki gazların yaptığı basıncın nasıl oluştuğu ve ölçülmesi açıklanır. Kapalı kaplardaki gazın hacim basınç ilişkisi deneyle araştırılır. sonuca gidilir. Hacim-basınç-sıcaklık ilişkisi açıklanır, sonuç matematiksel olarak ifade edilir. Örneklerde kullandırılır.

3. Hareketli (akan) sıvıların ve gazların (havanın, buharın) temas ettiği yüzeylere yaptığı basınç incelenir, sonuçlar matematiksel olarak ifade edilir. Sıvıların viskozluğu deneylerle incelenir.

4. Hava ve sıvı içinde hareket eden cisimlere etki eden küvetler açıklanır, bu kuvvetlerin nelere. nasıl bağlı olduğu belirtilir. Bu kuvvetlerin yararlı kullanımı araştırılır. Bunun için bir uçağın nasıl havalanıp uçabildiği açıklanır. Akışkan içerisinde (özellikle havada) hareket eden cisimlerin ulaşabileceği hızın sınırları araştırılır. Limit hızın nasıl bulunabileceği belirtilir.

En az dirençle karşılaşan biçimin nasıl elması gerektiği deneyle araştırılır. Bu biçimden nerelerde faydalanıldığı belirtilir. (Uçağın, otomobilin, denizaltının biçimi niçin özeldir? Sorusuna cevap aranır.)

BÖLÜM: 3 ISI VE SICAKLIK (TERMODİNAMİK)

l. Isı ve sıcaklık ilişkisi açıklanır, sıcaklık ölçen araçların (termometrelerin) yapılış prensipleri üzerinde durulur. Isının (kalorinin) mekanik eşdeğeri (Joule karşılığı) açıklanır. Deney ile Joule sabiti bulunur. Özısı tanımlanır. Belli örneklerle özısının nasıl kullanıldığı açıklanır. Maddelerin fiziksel durumlarım değiştirmeleri


sırasında sabit sıcaklıkta aldıkları ısı (gizli ısı) ile ilgili örnekler (hal değiştirme olayları) ele alınır. Maddeye verildiğinde veya geri alındığında sıcaklığı değiştiren ısı açıklanır. Bunlarla ilgili sorular düzenlenip cevaplandırılır.

2. Gaz atomunun veya moleküllerinin düzensiz hareketi açıklanır. Bu hareketlerin sıcaklıkla bağıntısı bulunur. Isı-sıcaklık ile ilişkisi açıklanır, ideal gazlar için  yapılan   kabullenmeler  açıklanır.   Molekül   kütleleri-difüzyon   hızları karşılaştırması yapılır. Hal denklemi (PC=n.R.T) açıklanır. Van der Waals denklemi üzerinde durulur. Termodinamiğin l. kanunu ve kapalı çevrim olayları açıklanır, l. kanunu değişik sabit sistemlere uygulanışı  (kimyasal sistem, tel, yüzey filmi, elektrik pili, magnetik katı madde gibi sistemlere formüle edilmesi) açıklanır. Entalpi-iç enerji-özısı ilişkileri belirtilir.

3. Termodinamiğin 2. kanunu ve bunun için öne sürülen değişik aksiyomlar açıklanır. 2. kanunla ilgili makinalar ve Karnot çevriminin açıklaması yapılır. Karnot çevrimi analitik olarak ele alınır. Kelvin sıcaklık ölçeğinin hazırlanma kuralları açıklanır. Karnot teorisinin genelleştirilmesi ve Klauzius eşitliğine ulaşılır. Yararsız enerji ve entropi tanımlanır, entropinin özellikleri incelenir.

4. Gazların sıkıştırılarak basınçlarının nasıl artırıldığı açıklanır. Bu iş için kurulu sistemlerin (kompresörlerin) yapışı incelenir. Kompresörlerin nerelerde kullanıldığı ve çeşitleri belirtilir. Şemaları çizilerek bunlar üzerinde açıklamalar yapılır. Teknikte kullanıldığı yerlere örnekler verilir. Kompresör verimi açıklanır.

5. İdeal soğutma çevrimi olarak ters Karnot çevrimi genel hatlarıyla açıklanır. Soğutma metotları ve çevrimler sınıflandırılır. Soğutucu akışkanlardan (freon serileri, karbon dioksit vb.) söz edilir. Soğutma dolaplarının (evlerdeki buzdolapları vb.) yapışı ve çalışma prensipleri açıklanır. Gazların sıvılaştırılması için kurulmuş sistemlerden (sıvı kıstırma kompresörlerinden) sıvı kıstırmanın amaçlarından söz edilir. Şemalar üzerinde gerekli açıklamalar yapılır. Isı pompasının seması çizilir. çalışma prensipleri açıklanır.

BÖLÜM: 4 SES

1. Sesin nasıl oluştuğu, yayılması için madde ortamının gerektiği açıklanır. Bunun için deney düzenlenir. Batı. sıvı ve gazlarda ses hızım veren bağıntılar elde edilir. Sesin şiddeti yüksekliği tınısı tanımlanır. Sesin analizinin nasıl yapılabildiği açıklanır.

2. Ses veren teller ve borular incelenir. Bu sistemlerde sesin frekansım veren bağıntılar elde edilir.

3. Vuru-rezonans olayları tanımlanır. Gerçekleşme şartları belirtilir. Dopler olayı açıklanır. Gerçek dalga boyu ile görünen dalga boyu ilişkisi belirtilir.

4. Kulağın titreşimleri algılayan ve sinir uçlarına ileten kısımları ele alınır, şema üzerinde gösterilir. Titreşimlerin ses olarak nasıl algılandığı hakkında açıklamalar yapılır.

İLERİ FİZİK-1 KONULARI BÖLÜM: l GÖZ VE OPTİK ARAÇLARI

l. GÖZ

a) Gözün optik yapışı, görme olayı, göz uyumu

b) Gözün görüş alanı, görüş keskinliği

c) Gözün optik kusurları ve düzeltilmesi


2. OPTİK ARAÇLAR

a) Büyüteç

b) Projeksiyon, epidiyaskop

c) Tepegöz

d) Dürbün, teleskop

e) Mikroskop

O Fotoğraf maki naşı ve görüntünün tespiti

BÖLÜM: 2 AKIŞKANLAR

1. DURGUN SIVILAR

a) Durgun sıvıların basıncı ve bu basıncın ölçülmesi

b) Durgun sıvıların basıncı iletmesi

c) Durgun sıvıların kaldırma kuvveti

d) Sıvılarda cisimlerin yüzmesi

e) Sıvıların kaldırma kuvvetinden faydalanma.

2. HAVANIN (ATMOSFERİN) BASINCI VE KALDIRMA KUVVETİ

a) Havanın basıncı ve bu basıncın ölçülmesi

b) Havanın kaldırma kuvveti

c) Havanın kaldırma kuvvetinden faydalanma

d) Kapalı kaptaki gazın basıncı ve bu basıncın ölçülmesi

e) Kapalı kaptaki gazın hacim-basınç-sıcaklık ilişkisi

3. HAREKETLİ AKIŞKANLARIN BASINCI

a) Hareketli sıvıların basıncı

b) Hareketli gazların basıncı

c) Sıvıların viskozluğu

4. akışkanlar İÇERİSİNDE HAREKET

a) Akışkanların harekete karşı direnci

b) Akışkan içerisindeki hareketin limit hızı

c) Hidrodinamik ve aerodinamik biçim

BÖLÜM: 3 ISI VE SICAKLIK (TERMODİNAMİK)

1. ISIYLA İLGÎI A TANIMLAR

a) Isı, sıcaklık ve sıcaklığın ölçülmesi

h) Isının mekanik eşdeğeri

c) Özısı ve ısı miktarı

d) Hal değiştirme, ergime ve buharlaşma ısıları

e) Isı alış verişi

2. İÇ ENERJİ VE ENTALPİ

a) Gazların kinetik teorisi

b) Termodinamiğin l. kanunu

c) entalpi, iç enerji ve öz ısı ilişkileri

3. KARNOT KURALI. YARARLILIK VE ENTROPİ


a) Termodinamiğin 2. kanunu

b) Karnot çevrimi

c) Kelvin sıcaklık ölçeği

d) Klavzius eşitliği

e) Yararsız enerji, entropi ve özellikleri

4. GAZLARIN SIK1ŞTIRILMASL KOMPRESÖRLER

a) Gaz sıkıştırma işlemi

b) Kompresör ve çeşitleri

1. Çok kademeli kompresörler

2. Dönerli kompresörler

3. Kompresör verimi

5. TERS ISI ÇEVRİMLERÎ-SOĞUTMA VE ISI POMPASİ

a) Ters Karnot çevrimi

b) Soğutma metotları

1. Buz soğutması

2. Vakum soğutma çevrimi

3. Gaz çevrimli soğutma

e) Gazların sıvılaştırılması sıvılaştırma tesisleri

d) Isı pompası

BÖLÜM: 4 SES

1. SESİN OLUŞUMU VE YAYILMASI

a) Sesin oluşumu

b) Sesin yayılması

1. Katılarda sesin hızı

2. Sıvılarda sesin hızı

3. Gazlarda sesin hızı

c) Sesin şiddeti, yüksekliği tınısı

d) Sesin analizi

2. SES VEREN TELLER VE BORULAR

a) Ses veren teller

b) Ses veren borular

3. VURU, REZONANS. DOPLER OLAYI

a) Vuru olayı

b) Rezonans olayı

c) Dopler olayı

4. İNSAN kulağı VE SESİN ALG1LANMASI

a) Kulağın fizyolojik yapışı

b) Sesin algılanması


İLERİ FİZİK -2(11. SINIF) PROGRAMİNİN BÖLÜMLERİ ÎLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

BÖLÜM: l DÖNME HAREKETİ

1. Bir eksen etrafında dönmenin, dönme açışı, açısal hızı, açısal ivmesi tanımlanır. Bunlara ait matematiksel bağıntılar verilir. Bu anlatım, eksen etrafında dönen noktasal parçacık veya merkezinden (kendi içerisinden) geçen bir eksen etrafında dönen katı cisim ele alınarak yapılabilir.

2. Sabit ivmeli doğrusal hareketin hız, yol. ivme bağıntıları ile karşılaştırmalı olarak, sabit açısal ivmeli dönme hareketinin açısal hız ve açısal ivme bağıntıları elde edilir. Düzgün dairesel harekette çizilen yay (yol), yörünge yarıçapı, çizgisel hız-açısal hız. merkezli ivme ve açısal ivme bağıntıları verilir. Bu bağıntılar örnek soruların çözümünde kullandırılır.

3. Dönme hareketinin sebebi; kuvvetin döndürme etkisi ve nelere bağlı olduğu deneyle araştırılarak belirtilir. Döndürme etkisi tork (moment) bağmtısı çıkarılır, kullandırılır.

4. Bir eksen etrafında dönen noktasal parçacık ele alınarak açısal momentum tanımlanır, örnek üzerinde kullandırılır. (L==r.p).

5. Dönme hareketine ait Nevvton denklemi verilir.

6. İçerisinden geçen bir eksen etrafından dönen katı bir cismin dönme kinetik enerjisi: cisim küçük parçalara ayrılarak bu parçacıkların kinetik enerjileri toplamından elde edilir. Bu kinetik enerji çizgisel hız ve açısal hız cinsinden ayrı ayrı ifade edilir.

Dönen cismin eylemsizlik momenti, cismi oluşturan parçacıkların eylemsizlik momentleri tanımlanıp sonra toplamları alınarak elde edilir. Eylemsizlik momenti-kinetik enerji bağıntısı verilir, eylemsizlik momenti ile kütle arasındaki benzerlik vurgulanır.

7. Çeşitli katı cisimlerin (noktasal parçacık, çember, silindir, küre vb.) eylemsizlik momentleri hesaplanır. Bağıntılar, sorular çözdürülerek kullandırılır.

8. Açısal momentumun korunumu açıklanır. Korunumun açısal momentumun yön ve değer olarak sabitliğim koruması anlamına geldiği belirtilir.

9. Jiroskop tanıtılarak özellikleri, çalışma ilkesi ve kullanım alanları açıklanır. Dönmeye başladığı ilk yönü koruduğu deneyle gösterilir.

BÖLÜM: 2 MADDENİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ VE MADDE ORTAMİNDA DALGALAR

l.  Yoğunluğun genel tanımı verilir.  Yoğunluklara göre maddeler gruplandırılır (katı. sıvı,gaz).  Bu grupların belirgin Özelliklerinden (şekil değiştirmezlik, akıcılık, esneklik vb.) maddelerin nasıl şekli değiştirebileceği, bu şekil değişikliğinin kalıcı olup olmadığı deneylerle araştırılır. Esnek cisim (madde) tanımlanır. Hooke kanununa ulaşılır. Zor ve zorlanma tanımları yapılır. Young ve Bulk modülleri tanımlanır. Örnek soruların çözümünde bu tanımlar kullandırılır. Bu modüllerin maddelere ait özellikler olduğu belirtilir.

Esnek ortamlardaki bir atmanın (şekil değişikliğinin) yayılması deneylerle gösterilir. Enine ve boyuna dalgalar tanımlanır, örnekler verilir. Dalga denklemi. dalgaya ve kaynağa bağlı olarak ifade edilir. Yayılma ortamında gözlenen değişiklikler, kararlı dalgaların özellikleri açıklanır. Kararlı dalgalar deneyle elde


edilerek dalga boyu ölçümü yapılır. Dalgaların nasıl toplanıp. dağıtılabileceği (dalga mercekleri) açıklanır, deneylerle gösterilir.

BÖLÜM: 3 DEĞİŞKEN ALANLAR - ELEKTROMAGNETÎK DALGALAR

1. Elektrik akımları çevresindeki magnetik alanlar, yönleri, şiddetleri açıklanır. Magnetik dolanım tanımlanır.

2. Değişen magnetik akım çevresinde oluşan elektrik alan incelenir. Yönü belirlenir. Elektrik alanın dolanımı tanımlanır.

3. Değişken elektrik akısının elekrik akımına eşdeğer olduğu belirtilir. Değişen elektrik akısının çevresinde oluşan magnetik alan bağıntısı elde edilir.

4. Elektrik akışı değişinimin magnetik alanı, magnetik akı değişinimin elektrik alanı (karşılıklı ve biri diğerînin sonucu olarak) oluşturduğu böylece em ışımanın (dalganın) meydana geldiği açıklanır. Elektrik alan, magnetik alan ve em dalganın yayılma hızı arasındaki bağıntı verilir. Sinüsoidal em. dalganın elde edilmesi açıklanır. E ve B alanlarının değişimi bir gratiiyüzeriçde açıklanır.

5.  Elektromagnetik spektrum tanımlanır.  Spekturum oluşturan em dalgalarının isimleri ve frekans aralıkları topluca bir şemada gösterilir.

6. Salınım devreleri (em. dalgalar üreten devreler) diğer adıyla vericilerin yapışı örnek şemalar çizilerek açıklanır. Em. dalgayı nasıl ürettikleri bir radyo vericisi ve bir tv. vericisinin basit seması çizilerek anlatılır. Em. dalgaların (radyo ve tv. dalgalarının) algılanması, alıcı anten devrelerinin direnç (R), indüktör (L) ve kondansatörün (C) görevleri üzerinde özellikle durulur. Anten teknolojisi bilgisi verilir, örnek olarak basit bir radyo anteni ve bir tv. anteni yapılır.

BÖLÜM: 4 ELEKTRONİK VE HABERLEŞME

1. Elektron tüpleri, temoiyonik olay, diyot ve triyot tüpleri (lambaları) ele alınır. Çalışma özellikleri (akım-gerilim karekteristikleri) açıklanır. Elektrik devrelerinde hangi amaçla kullanıldığı, basit elektrik devreleri kurularak gösterilir. Diyot lamba ile bir doğrultucu, triyot lamba ile bir amplifikatör (yükseltici) yapılır.

2. Katılarda enerji bantları, yarı iletkenlerde elektron ve deşikler açıklanır, elektron ve deşik akımının nasıl oluştuğu belirtilir. P-tipi N-tipi yarı iletkenler. Hail olayı, P-N eklemi diyot elemanının yapışı. Transistörlerin yapışı ve özellikleri açıklanır. Diyot ve transistörlerin nerelerde kullanıldığı, devre şemaları da çizilerek anlatılır. Diyot lamba ve triyot lamba ile benzerlikleri üzerinde durulur. Diyot ve transistörlerle yapılabilecek birer basit araç yaptırılır. (Adaptör, amplifikatör, tek dalga radyo alıcısı, ışık şiddeti ayarlayıcısı, yanıp sönen reklam ışığı vb.) Entegre devrelerin yapışı açıklanır, transistörlerle karşılaştırılır, nerelerde hangi amaçla kullanıldığı basit şemalarla anlatılır. Basit bir araç yapımında kullanılır.

3. Haberleşme araçlarından telefonun yapışı ve çalışma sistemi açıklanır. Radyonun yapışı ve çalışma sistemi anlatılır. Radyo dalgaları kendi içerisinde gruplandınlır. (uzun dalga, orta dalga, kısa dalga, çok kısa dalga bantları gibi). Televizyonun yapışı (şematik olarak) açıklanır, nasıl çalıştığı anlatılır. Televizyon frekans bantlarından söz edilir. Sesin ve görüntünün film şeritlerine, magnetik bantlara, disketlere nasıl kaydedildiği, kayıt sistemlerinin blok seması çizilerek açıklanır. Kaydedilmiş sesin ve görüntünün tekrar geri nasıl döndürüldüğü (tekrar nasıl elde edildiği) blok şemalar üzerinde açıklanır.


BÖLÜM: 5 GÖRELİLİK (İZAFİYET)

1. Newton göreliliği ve eylemsizlik sistemleri ele alınır. Fizik kanunlannın. koordinat dönüşümü vasıtasıyla bir sistemden diğerine geçildiğinde değişmezliğin koruyup koruyamayacağı, değişmezlik şartları açıklanır. Galileo sistemlerinin (eylemsizlik sistemlerinin) nasıl olduğu tanımlanır.

2. Yerkürenin boşluktaki hareketinin, ışığın yayılma hızına etkisinin ne olabileceği araştırılır. Bu amaçla yapılan Michelson-Morley deneyi anlatılır.

3.  Einstein'in özel  görelilik postulatları açıklanır.  Enistein-Lorentz dönüşümleri hakkında kısa bilgiler verilir. Zamanın göreliliği, hızların göreliliği, uzunluğun göreliliği ve bozulması  hakkında açıklamalar yapılır. Gerekli denklemlerden kısaca söz edilir.

4. Kütlenin hızla değişmesi gerektiği özel görelilik teorisinin en önemli sonuçlarından biri olduğu vurgulanır. Kütlenin hiza nasıl başlı olduğu açıklanır, durgun kütlenin enerji eşdeğeri yazılır. Göreli kinetik enerji ve göreli momentum kavramları açıklanır, bağıntıları yazılır ve basit örneklerde (sorularda) kullandırılır. Özel göreliliğin deneyle nasıl doğrulanabileceği açıklanır.

BÖLÜM: 6 MODERN (ÇAĞDAŞ) FİZİĞE GİRİŞ

1. Siyah cisim tanımlanır, ışımasının nasıl olduğu açıklanır.

2. Klasik fizik bilgileri ile siyah cisim ışıması olayının açıklanmasında karşılaşılan güçlükler (açmazlar) açıklanır. Bunun Planch hipotezi ile nasıl. çözüldüğü, deneyle teori arasında nasıl bir bağ kurulduğu anlatılır. Einstein'in süreksizliği ve elektromagnetik dalgaların tanecik özelliklerine nasıl büründüğü açıklanır. Foton ve kuantum kavramları anlatılır.

3. Seyreltilmiş gazlardan elektronların geçişi ve geçiş sırasında gazda oluşan ışıma deneyle incelenir. Katot ışınları açıklanır, y-ışınlarının nasıl oluştuğu, özellikleri, frekansları, kullanım alanları hakkında bilgi verilir.

4. Dalga-parçacık özelliklerinin madde üzerinde nasıl bir araya getirildiği, de Broglie hipotezi ile açıklanır. Hareketli parçacığın momentumu, buna eşlik eden dalganın (madde dalgası) dalga boyu ve Planch sabiti arasındaki bağıntı verilir ve basit sorunların çözümünde kulanılır.

5. Atomlardan, elektriksel yapı ve maddesel yapı (çekirdek) açısından kısaca söz edilir.

6. Tabiattaki temel etkileşmeler ve bunlara ait örnekler hakkında bilgi verilir.

7. Nükleonların yapıları hakkındaki en son kuark modeli açıklanır.

İLERİ FİZİK - 2 KONULARI BÖLÜM: l DÖNME HAREKETİ

1. Dönme kinematiği

a) Açısal ölçüm

b) Ortalama ve açısal hız

c) Ortalama ve ani açısal ivme

2. Sabit açısal ivmeli dönme

a) Dönme hareketinin kinematik bağıntıları

b) Düzgün dairesel hareket, dönme kinematiği

3. Dönme hareketinin nedeni, tork


4. Nokta parçacığın açısal momentumu

5. Dönme harekelinin denklemleri

6. Katı cismin dönme kinetik enerjisi

7. Eylemsizlik momenti hesapları

8. Açısal momentumun korunumu

9. Jiroskop ve uygulama alanları

BÖLÜM: 2 MADDENİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ VE MADDE ORTAMİNA DALGALAR

1. Yoğunluk ve Esneklik

a) Yoğunluk

b) Esneklik, Hooke kanunu

c) Young modülü, Bulk modülü

2. Madde Ortamında Dalga Hareketi

a) Dalga hareketi, enine ve boyuna dalgalar

b) Dalgaların matematiksel anlatımı

c) Dalgaların yayılma hızı

d) Dalgaların kırınımı

e) Dalgaların girişimi, kararlı dalgalar O Dalgalarının odaklanması

BÖLÜM: 3 DEĞİŞKEN ALANLAR - EM.DALGALAR

1. Magnetik dolanım

2. Değişen magnetik akım çevresindeki elektrik alanı

3. Değişen elektrik akışı çevresindeki magnetik alan

4. Elektromagnetik ışıma

5. Elektromagnetik spektrum

6. Salınım devreleri em. dalgaların üretimi (RLC devreleri)

BÖLÜM: 4 ELEKTRONİK VE HABERLEŞME

1. Elektron tüpleri, diyet ve triyot

2. Yarı iletkenler ve katı hal elektroniği

a) Katılarda enerji bantları

b) Yarı iletkenlerde elektron ve deşikler

c) Elektron ve değik akımı

d) P-tipi. N-tipi yarı iletkenler

e) Hail olayı

f) P-N eklemı-diyot

g) Transistörler

h) Diyot ve transistörlerin kullanım alanları

i) Entegre devreler ve kullanım alanları

3. Haberleşme

a) Telefon


b) Radyo ve frekans bantları

c) Televizyon

d) Ses ve görüntü kayıt sistemleri

e) Ses ve görüntünün geri elde edilmesi.

BÖLÜM: 5 GÖRELİLİK (İZAFİYET)

1. Klasik görelilik (Nevvton Göreliliği)

2. Michelson-Morley deneyi

3. Özel görelilik

a) Einstein postulatları

b) Zaman kavramı ve zaman aralığı

c) Uzunluk büzülmesi

4. Kütle-Hız -Enerji

a) Kütlenin hiza göre değişimi durgun kütle enerjisi

b) Göreli enerji, göreli momentum

c) Özel göreliliğin deneysel olarak ispatı

BÖLÜM: 6 MODERN (ÇAĞDAŞ) FİZİĞE GİRİŞ

1. Siyah cismin ışıması

2. Planch hipotezi

3. Elektronların gazlar içinden geçişi

a) Seyretilmiş gazlar içinden geçişi

b) Katon ışınları

c) X-ışınları ve kullanım alanları

4. Dalga-parçacık ikilemi, de Broglie bağıntısı

5. Maddenin temel taşları olarak atomlar

6. Temel etkileşmeler

7. Nükleonların kuark modeli

 

Ana Sayfa  &  Müfredat Proğramları  Sayfası