DEVİR TESLİM İŞLEMLERİ

A) Devir Teslim Sorumluluğu

 

Madde 9 - Müdürün genel yönetim işleriyle memur, öğretmen ve görevlileri atama
yönetimiyle ilgili ödev ve yetkileri şunlardır:

c) Müdür, ayniyat işlerini, ilgili kanun ve yonetmeliklere çerçevesinde, yönetip denetler.

Müdür bu işlerinde:

a) Demirbaş eşya ve gereçlerinden ayniyat mutemedi olan memurla,

b) Demirbaş araçlanndan varsa memuru, yoksa bu işle görevlendirilen öğretmenle,

c) Demirbaş eşyanın korunmasından, varsa memuru ya da Bakanlıkça görevlendirilmiş müdür yardımcısıyla yoksa okul müdürlüğünce görevlendirilen öğretmenle birlikte ortaklaşa sorumludur.

Sorumlulardan herhangi birinin ayrılması durumunda devir ve teslim sorumluluğu vardır.
d) (Değişik: 02/04/1970 tarih ve 68 sayılı Karar) Okul Müdürü: "Ayniyat Yönetmeliği" gereğince okul demirbaş eşya ve gereçlerinin sayılması için "Demirbaş Eşya ve Gereçler Sayım Komisyonu"nu zamanında ödeve çağırır. Sözü geçen yönetmelik gereğince okul ayniyat mutemetlerinin, sayımdan sonra hazırlayarak "Millî Eğitim Bakanlığı Levazım Müdürlüğü Bakanlık Ayniyat Muhasipliği"(1) adresine gönderecekleri tutanak ve çizelgelerin düzenlenmesini ve gönderilmesini sağlar.

e) Müdür, önerisi kendisine ait olan görevleri kanun ve yönetmelikler çerçevesi içinde önermeye, cezalandırmaya, gerektiginde işlerine son veriltmesini istemeye ve müdür yardımcısı ile memurların cezalandırılmalarını ve görevlerinin değiştirilmesini önermeye yetkilidir.

f) Müdür, memurlarla öğretmenlerden ödevlerini gereği gibi yapmayanlar hakkında önce kanuni yetkisini kullanır. Yetkisi dışında kalan durumları, olağanüstü nedenlerle işten el çektirilmesi gerekli görülen memur ve öğretmenlerin durumunu tezelden ilgili makamlara bildirir.

g) Müdür, geçici nedenler ya da özürleri yüzünden ödevlerinde gelmeyen öğretmenlerin yerine gerekli nitelikleri taşıyan ücretli öğretmenleri seçerek bunları işe başlatır. Ancak, işe başlatılan öğretmenin il onayı alınarak en kısa zamanda Bakanlığa gönderilir.

(Lise Ortaokul Yönetmeliği Madde - 9/c )

Madde 30 - Ayniyat mutemetliği ödevini yapan memur, öğretmen ya da yardımcılar okuldan ayrıldıkları zaman bu ödevlerini ve üzerlerinde bulunan eşyayı ardıllarına, ardılları yoksa sayım ve muayene komisyonuna, bu komisyon da toplanmazsa kurulacak üç kişilik geçici bir komisyona devir ve teslim etmek zorundadırlar. Devir ve teslim yapmayan memura maaş ilmühaberi verilmez. Mutemetlerin ölümü halinde durum, muayene ve demirbaş eşya ve komisyonunca saptanır ve yeni mutemede devir teslim edilir.

  (Lise Ortaokul Yönetmeliği Madde - 30 )

Madde 31- Müdürler, demirbaş eşyanın korunmasından sorumlu olduklanndan okula mevcut eşya ve gereçleri, defterleri gereğince ardıllarına ve ardılları henüz işe başlamamış ise eşya sayım komisyonuna devir ve teslim ederler. İşe yeni başlayan müdür 15 gün içinde devir ve teslim atma işlerinin bitirildiğini bildiren bir tutanağı Bakanlığa göndermek zorundadır.

(Lise Ortaokul Yönetmeliği Madde - 31 )

 

B) Devir Teslim Konusu Eşya ve Evrak

II- Devir ve Teslim Konusu

Madde 2- Yönetmelik hükümleri uyarınca devir ve teslim ile yükümlü bulunanların devir ve teslim işlemlerinin kapsamına giren hususlar şunlardır:

a) Para ve para hükmündeki kıymetler,

b) Ayniyat demirbaş taşınmayan mallar ve bunlara ait belgeler,

c) Pul ve kıymetli evrak, (210 sayılı Değerli Kâğıtlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanununa göre kıymetli evrak sayılanlar)

d) Tahsil, tediye ve mahsuba esas teşkil eden ve ispata yarayan evrak, kullanılmış veya kullanılmamış makbuzlar,

e) Görevi ile ilgili her türlü evrak, hesap ve defterler,

Yukarıda sayılanları uhdesinde bulunduran Devlet memurları devir ve teslim ile yükümlüdür.  

( Devlet Memurlarının Çekilmelerinde Devir ve Teslim Süreleri Hakkında Yönetmelik Madde - 2)