BRİFİNG DOSYASI

a)Brifing; özetleme, özel talimat, aydınlatma, yöneltme, taktik bilgi gibi anlamlara gelir. Brifing dosyasında, kurumu tanıtıcı bilgi ve belgeler bulunur. 

(M.E.B. Ortaöğretim Denetim Esasları, Büro İşleri)

        

b)Brifing Dosyasının İçeriği :

1- Kurumun Kimliği

Adı

Adresi

Telefonu

Amaçları

Seviyesi ve öğretim şekli

Müdürleri

Yabancı dili

Kütüphane kitap sayısı

Kontenjanı

Kurum açma izni

Öğretime başlama izni

Kurucusu

Kurucu temsilcisi

 

2- Kurumun Genel Özellikleri

Tarihçesi

Yatılı-gündüzlü

Kayıt kabul şartları

Seçmeli dersler

Öğrenci başarı oranı

3- Kurumun Bina Durumu

Birimler ve sayıları

Isınma

Aydınlatma

Su

Kanalizasyon

Bahçe

Mülk-kira

4- Öğretmen, Personel ve Öğrenci Sayısı

Öğretmen  sayısı

Yönetici     

Memur     

Belletici     

Teknisyen     

Personel Müd. 

Aşçı     

Hizmetli     

Şoför     

Gece bekçisi 

Öğrenci     

Mezun öğrenci“

Mezun öğrencilerin gittiği okullar 

5- Kurumun Sorunları ve Çözümü

Bina ile ilgili sorunlar

Öğretmen ve yönetici ile ilgili sorunlar

Personel ile ilgili sorunlar

Kontenjan ile ilgili sorunlar

Öğrenci devamı ile ilgili sorunlar

Çözülemeyen sorunlar

Üst makamlara öneriler ve cevaplar

6- Kurumun Başarıları

Spor alanındaki başarıları

Sanat alanındaki   

Deneme sınavları      

Fen Lisesi

TÜBİTAK     

Üniversite     

Ulusal yarışmalar  

Uluslar arası 

Ödüller, Teşekkür ve Takdir Belgeleri

Denetim sonuçları

7- Kurumun Sosyal Faaliyetleri

Tanıtım programları

Gezi inceleme programları

Tören ve kutlama programları

Eğitici faaliyetler

Yıl sonu programları

8- Kurumun Basındaki Haberleri

Brifingle ilgili genel bilgi için bakınız :

    (M.E.B. 1997 Denetim Esasları) , ( T.D. 1442), (Genelge : 22.02.1967/1-9323)

 

TALİM VE TERBİYE DAİRESİ

Sayı: 582/1 Tarih: 22.2.1967

9323

Konu: Brifing'lerin hazırlanması, takdim şekli ve muhtevası ile ilgili tavsiyeler h.

VALİLİKLERE

Devlet hizmetleriyle ilgili olarak zaman zaman düzenlenmekte olan brifinglerin hazırlanış ve takdiminde türlü aksaklıkların görüldüğü Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğince tesbit edilmiş bulunmaktadır.

Aslı İngilizce olan ve çeşitli dillere girmiş bulunan brifing kelimesi, Türkçemizde "özetleme, özel talimat, aydınlatma, yöneltme, taktik bilgi, icmal, havacılıkta bir seferden önce bilgi edinme amacıyla görevlilerin yaptıkları toplantı" anlamlarına gelmektedir.

Devlet hizmetleri ile ilgili alanlarda düzenlenen brifinglerin yararlı olabilmesi için şu hususların özellikle gözönünde tutulması gereklidir:

— Standart bir forma dayanması, yani belli bir muhtevanın safha safha açıklanmasına hizmet edecek şekilde düzenlenmesi,

— Tesbit edilen zaman süresine uyulması,

— Ana konu ile ilgili olmayan teferruattan, lüzumsuz tekrarlardan ve uzatmalardan kaçınılarak yürütülmesi,

— Gerektiğinde şekil, şema, grafik ve eden araçlardan faydalanılması.

benzeri göze

Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterlimi tarafından hazırlanan ve Başbakanlığın S7 - 18 701G sayı ve 03.12.1966 tarihli yazıları ekinde Bakanağımıza gönderilen brifing'lerin hazırlanması. takdim şekli ve muhtevası ile ilgili tavsiyeler aşağıya çıkarılmıştır.

Gereğini ve bu tavsiyelerin usul haline getirilmesi hususunun ilgililere tebliğini rica ederim.

Ferit S AN E R

Millî Eğitim Bakam a.

Başmüsteşar

a. Brifingin Hazırlanması:

1) Devlet büyükleri veya Türk ve yabancı ziyaretçilere o teşkilât ve kuruluşundaki ast müesseselerin durum ve vazifelerinin nelerden ibaret olduğu, işlemde bulunan konular ve durumları hakkında kısa fakat vazıh fikir vermek demek olan brifing, o teşkilin mensupları tarafından daha evvelce hazırlanır.

2) Genel olarak brifing, takdim edilecek şahıs veya grubun durumuna göre iki şekilde olur.

a) Detaylı Brifingler: En yakın amir ve o konuya sahip ve kontrol ile direkt alâkalı personel için hazırlanır. Süresi en çok iki saat olmalıdır.

b) Özel Brifingler: Daha umumî hatları ihtiva edecek şekilde yüksek seviyeli Devlet erkânı için hazırlanır. (Cumhurbaşkanı, Başbakan ve hattâ Bakanlar için) Eğer bu zevat daha çok tafsilât arzu ederse bu takdirde lüzumu kadar detaya inilir. Süresi en çok bir saat olmalıdır.

3) Eğer bahsedilen bu iki brifing tipinde de çok gizli veya gizli hususlardan bahsedilecek ise bu brifinglere katılacak şahıslar, bu bilgileri nüfuz etme yetkileri bakımından bir kleransa tabi tutulur, ve yetkili görülenler brifinge iştirak ettirilir.

4) Muhtelif Devlet Teşkillerinin yapmaları mutat olan "Basın Konferansları" bu brifingin şümulü içinde mütalâ edilmemiştir.

5) Hazırlanmış olan brifing metinleri sık sık gözden geçirilir ve gelişmelere göre tadil edilerek son değişikliklerin yapılmış olmasına dikkat edilir.

b. Brifinglerin Takdim Şekli:

1) Normal olarak brifing; ziyaret edilen teşkilin en yüksek amiri tarafından bir açış hitabesi ile başlar, bunu direnkt yönetiminden sorumlu müteakip kademedeki ilgililer bir sıra ve zaman 'programı içinde kendi konularını takdim ederler. Brifingin bitiminde gene en yüksek amir tarafından yapılacak bir kapanış konuşması ile brifinge nihayet verilir.

2) Brifingin tümünün yalnızca en yüksek amir tarafındı verilmesi de istenebilir. Bu takdirde hazırlanmış metin bu i tarafından izah edilir. Ancak diğer ilgili ve sorumlu eleman-1

L:r gerektiğinde izahat vermek üzere hazır bulunur ve brifingi| takip öderler.

3) İl veya ilçelerdeki mülki amirler; Belediye işleri ile ilgili faaliyetler hakkında vaki olabilecek sorulara cevap verebilmek üzere fikren hazır bulunmalıdır. Ayrıca Belediye Başkanlarına da Brifinglerde konuşma imkânı bahşedilmelidir.

4) Brifinglerin sonunda daima bir soru ve cevap devresi bırakılmalıdır. Bu devrede ziyaretçiler tarafından talep edilecek soruları ya bizzat mülki amir veya onun tensip edeceği ilgili personel cevaplandırır.

5) Brifinglerin kolaylıkla anlaşılmasını temin için takdimi edilen konularla ilgili şekil şema, grafik, harita v. s. gibi araçlardan geniş mikyasta faydalanılmalıdır. Bilhassa adedi bilgiler çizelgeler üzerinde izah edilmelidir.

c. Brifingin Muhtevası:

1) İller veya ilçelerde verilen brifingler genel olarak mülkî idare dahilindeki her türlü faaliyetleri ihtiva etmeli ve aşağıdaki konu kategorileri halinde takdim edilmelidir.

a) Sosyal hareketler

b) İdarî ve Belediye faaliyetleri

c) Malî ve ekonomik faaliyetleri

d) Endüstriyel

e) Topyekûn seferberlik faaliyetleri ile topyekûn harp potansiyeli olarak iktisap olunan kudret ve kabiliyet (Barış ve| Sefer Plânları olarak)

f) Birbiri ile ilgili konuların izahı yekdiğerini takiben verilmeli, ancak tedahül etmeyerek birbirini ikmâl etmelidir.

d. Brifing Salonları ve Malzemesi:

1) Brifingler genel olarak bu işe tahsis edilen özel oda veya l salonlarda verilir. Hiç olmazsa Vilâyet konaklarında özel bil| brifing salon veya odası bulunması şayanı arzudur.

2) Brifing oda veya salonlarında küçük de olsa bir sahne yapılmalıdır. Harita, grafik, cetvel, şema v. s. gibi araçları asmak üzere sahneye müteharrik levhalar konur.

3) Brifingi takdim edeceklerin notlarını koyup okuyacakları bir kürsü bulundurulur. Salonun büyüklüğüne göre yayın cihazlarından faydalanılmalıdır.

4) Yapılacak brifingin basılı bir ajandası (programı) yapılır ve dinleyicilere brifingden önce verilir. Ayrıca lüzumlu notları almalarını teminen dinleyicilerin masalarına veya koltuklarına bloknot, kurşun kalem gerekli harita ve krokiler hazır bulundurulur.