Maddi Fiziki Durum

Büro İşeleri

Personel İşleri

Öğrenci İşleri

Eğitim Öğretim Çalışmaları

Hesap ve Ayniyat İşleri

 

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİN

GRUP HALİNDE YURT DIŞINA TERTİP EDECEĞİ GEZİLERLE

İLGİLİ YÖNETMELİK

 

Tebliğler Dergisi'nde Yayım Tarihi ve Sayısı: 17.07.1972-1707

 

Amaç

Madde l- Öğretmen ve öğrencilerimizin, turistik maksatlar dışında, incelemelerde bulunmak üzere grup halinde tertip edecekleri geziler bu Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür.

Kapsam

Madde 2- Millî Eğitim Bakanlığına bağlı özel ve resmî her dereceli okul öğretmenleri ile üniversite Öğretim üyeleri, yardımcıları adı geçen kuruluşların öğrencileri ve memurları bu Yönetmelik hükümlerine göre hazırlanmıştır.

Dayanak

Madde 3- Bu Yönetmelik 02/07/1964 tarih ve 492 sayılı Harçlar Kanununun 85. ve 22/06/1943 tarih ve 2287 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Merkez Teşkilâtı ve Vazifeleri Kanununun 9. maddeleri hükümlerine göre hazırlanmıştır.

Gezilerin Ne Zaman Yapılacağı ve Süreleri

Madde 4- Yurt dışı grup gezileri yaz tatili veya sömestre tatillerinde yapılabilir. Öğretim müesseselerinin on beş günden daha az kapalı bulunduğu tatillerde yurt dışı gezisi tertiplenemez. Gruplar kendilerine verilmiş olan iznin sonunda yurda dönmek mecburiyetindedirler. Yurt dışı gezilerinin müddeti okul programını hiçbir şekilde aksatamaz.

Gezilere Katılacaklar

Madde 5- Bu gezilere üniversite öğretim üyeleri, öğrencileri ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Özel ve resmî kuruluşlarda görevli öğretmen, memur ve öğrenciler iştirak edebilirler.

Madde 6- Geziler, bir öğretim üyesinin veya Öğretmeninin başkanlığında yapılır. Başkan geziyi ve programı normal şartlar altında yürütmek, geziden edinilen intibalar konusunda bir rapor vermekle sorumludur.

Gezilerin Mahiyeti

Madde 7- Yurt dışı grup gezilerinin turistik maksatlar dışında, Öğretim üyesi, öğretmen ve öğrenci gruplarının bilgi ve görgülerini arttıracak ilmî tetkik seyahatleri mahiyetinde olması şarttır.

Gezilerin Tertiplenmesi

Madde 8- Grup gezisi tertip etmek isteyen öğretim üyeleri, öğretmenler ve öğrenciler müracaatlarını, hareket tarihinden en az bir ay evve! "Millî Eğitim Bakanlığı Dış Münasebetler Genel Müdürlüğü"(*)nde bulunacak şekilde bağlı bulundukları Fakülte Dekanlığı, Akademi Reisliği, Yüksek Okul Müdürlüğü veya Valiliklere yaparlar". Bakanlığa bu tarihten sonra intikal eden müracaatlar .dikkate alınmaz.

Madde 9- Valiliğe müracaat yazısına aşağıdaki belgeler eklenecektir:

a) Gezinin disiplinini ve programın tatbikini üzerine aldığına dair grup başkanı tarafından verilecek, fakülte dekanı, okul müdürü veya millî eğitim müdürü tarafından tasdik edilecek bir taahhütname.

b) Geziye katılacakların ad-soyadı, baba, ana adı, doğum yeri tarihi, unvanı, nüfusa kayıtlı olduğu yer ve okulunu gösterir liste (okul müdürü ve millî eğitim müdürü tarafından tasdik edilecek olan bu liste 10 nüsha halinde tanzim edilecektir.)

c) Okul müdürü ve millî eğitim müdürlüğünce tasdik edilmiş gezi programı (6 nüsha) gezinin hangi memleketin hangi merkezlerinde hangi tarihlerde yapılacağı, gidilecek yerlerde, üzerinde tetkik ve inceleme yapılacak konuların neler olduğu, vb. hususlar yer alacaktır.

Madde 10- Fakülte Dekanlıkları, Akademi Reislikleri, Yüksek Okul Müdürlükleri, Valilikler gezinin yapılmasında ve grubu teşkil edenlerin yurt dışına çıkmasında bir sakınca mütalâa etmedikleri takdirde, bu hususları belirten bir yazıyı, yukarıdaki belgeleri de ekiemek ve 6. maddeyi titizlikle dikkate almak suretiyle Millî Eğitim Bakanlığına (Dış Münasebetler Genel Müdürlüğü) göndereceklerdir.

Madde 11 - Herhangi bir sebeple geziyi yapmaktan vazgeçen okullar bunu gezi tarihinden en az on beş gün evvel Millî Eğitim Bakanlığına bildireceklerdir. Bu hususun yerine getirilmesinden grup başkanı sorumludur.

Madde 12- Mazeret göstererek gruptan ayrılacakların yerine yeni öğretmen, memur veya öğrenci alınması istenildiği takdirde bunların isimleri vilâyet kanalıyla ve 7. madde esasları dikkate alınmak suretiyle gezi tarihinden en az bir ay evvel Bakanlıkta bulunacak şekilde bildirilecektir.

Diğer Hükümler

Madde 13- Gidecekleri memleketteki bir okulla anlaşarak misafir edilecek gruplar, misafir kalacakları memleketten gelecek grubu da misafir etmek zorundadırlar.

Madde 14- Gruplar en az 6 kişiden teşekkül eder.

Madde 15- Münferit olarak yurt dışına gitmek isteyen öğretmenlerin bağlı bulundukları Genel Müdürlüklere müracaat ederek izin almaları icap eder.

(*) Şimdiki adı Millî Eğitim Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüdür.

Madde 16- Grup gezilerine katılacak öğretmen veya öğrencilere harçsız grup pasaportu verilir.

Madde 17- Yurt dışına düzenlenen gezilerde, grup disiplinine aykırı hareketi görülenler, hakkında sonradan bağlı bulundukları kurumların bu konudaki yönetmeliklerinin ilgili hükümleri uygulanmakla beraber grup başkanı tarafından gerekli tedbir alınır ve hareketinin mahiyetine göre gerekirse ilgilinin yurda iadesi cihetine gidilebilir.

Madde 18- Döviz tahsis işlemi Türk parası kıymetini koruma hakkında 17 sayılı karara ilişkin tebliğlere göre yapılacaktır.

Madde 19- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 20- Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.