Maddi Fiziki Durum Büro İşeleri Personel İşleri Öğrenci İşleri Eğitim Öğretim Çalışmaları Hesap ve Ayniyat İşleri

 

I-14.9.1985 tarih ve 18868 S.R.G.,2197 sayılı T.D.

II-6.10.1996 tarih ve 19243 S.R.G.,2219 sayılı T.D.işlendi

YABANCI DİL EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

 

                    Amaç:

                Madde 1- Bu yönetmeliğin amacı,ilköğretim,ortaöğretim ve yaygın eğitim kurumlarında yabancı dil

eğitimi ve öğretimi ile ilgili esasları düzenlemektir.

                Kapsam:

                Madde 2- Bu yönetmelik,resmi ve özel her derece ve türdeki okul ve kurumlarda yabancı dil eğitim ve öğretiminin amaç,program yöntem ve uygulamaları ile bir kısım derslerin eğitim ve öğretimi yabancı dille yapan okulların tabi olacağı esasları kapsar.

                Dayanak:

                Madde 3- Bu yönetmelik,2923 sayılı Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Kanunu’nun 3.üncü maddesine

dayalı olarak hazırlanmıştır.

                Tanımlar

                Madde 4- Bu yönetmelikte geçen;

                “Bakanlık”,Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığını,

                “Yaygın Eğitim”,örgün eğitim sistemine hiç girmemiş yahut herhangi bir kademesinde olan veya bu kademeden çıkmış bulunan vatandaşlara verilen eğitimi,

                “Yabancı dil”,resmi,özel örgün ve yaygın eğitim kurumlarında Türkçe dışında eğitimi ve öğretimi yapılan dili,

                “Hazırlık sınıfı”, bir kısım derslerin eğitim ve öğretiminin yabancı dille yapıldığı okullarda,esas sınıf niteliğinde olmayan,öğrencilere,üst sınıflarda okutulan yabancı dil dışındaki dersleri yabancı dille izleyebilecek seviyede yeterlik kazandırmak için eğitim ve öğretimi yapılan sınıfı,

                ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi

 

                Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretiminin amacı

                Madde 5 - İlköğretim,ortaöğretim, yaygın eğitim seviyesinde resmi ve özel her derece ve türdeki okul ve kurumlarda yabancı dil eğitimi ve öğretiminin amacı; Milli Eğitimin genel amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak okul ve kurumların amaç ve seviyeleri de gözönünde bulundurularak eğitim ve öğretimi yapılan

yabancı dil ile fertlerin;

                a) Konuşulanı anlayabilmeleri,

                b) okuyup anlayabilmelerini,

                c) Duygu ve düşüncelerini yazılı ve sözlü olarak anlatabilmelerini sağlamaktır.

                Programlar ve Yöntemler

                Madde 6- Yabancı dil dersi programlarının hazırlanıp uygulanmasında;Türk Milli Eğitiminin genel amaçları,Atatürk İnkılap ve İlkeleri ile Anayasa’da ifadesini bulan Atatürk Milliyetçiliği temel olarak alınır. Her derece ve türdeki ders programları ve eğitim metotlarıyla ders araç ve gereçleri;ilmi ve teknolojik esaslara,

yeniliklere,çevre ve ülke ihtiyaçlarına göre sürekli olarak geliştirilir.

                Uygulamalar

                Madde 7- Bakanlığa bağlı resmi ve özel her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında okutulacak yabancı dillerle ilgili uygulamalarda dikkate alınacak esaslar şunlardır;

                a) Genel esaslar:

                Öğrenciler,ilköğretimin 6.ncı sınıfından (Ortaokulun 1.inci sınıfından) itibaren,okulda okutulan yabancı dillerden birini almak ve ortaöğretimi bitirinceye kadar okumak zorundadırlar.

                İmkanları müsait olan ortaokul ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrenciler ikinci bir yabancı dili seçmeli ders olarak da alabilirler.

                b) İlköğretim ile ilgili esaslar:

                İlkokulların 4.cü ve 5.inci sınıflarında;haftada 10 saati geçmemek,sınıf geçmeyi etkilememek ve kurs mahiyetinde olmak üzere,yabancı dil  eğitimi ve öğretimi yaptırılabilir.Bu kurslarda,Bakanlıkça onaylanan program ve ders araçları kullanılır.

                c)Ortaöğretim ile ilgili esaslar:

                Lise ve dengi okulların ikinci sınıflarından itibaren şartları uygun olan okullarda yabancı dil kolları açılır.

                Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında,lise ikinci sınıftan itibaren meslek alanlarına yönelik yabancı dil  eğitim ve öğretimine ağırlık verilir.

                d) Yaygın eğitim ile ilgili esaslar:

                Yaygın eğitim kurumlarında değişik ihtiyaç alanlarına ve yaş gruplarına cevap vermek üzere çeşitli kademelerde yabancı dil kursları açılabilir.

                Kurslar,birbirini izleyen programlar şeklinde düzenlenebileceği gibi özel amaçlı münferit kurslar şeklinde de yapılabilir ve programlarında belirtilen saatlerden az olmaz.

                Kurslarda,Bakanlıkça onaylanan programlar ve ders araçları kullanılır.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Bir Kısım Derslerin Eğitim ve Öğretimini Yabancı

Dille Yapan Okulların Bağlı Olacağı Esaslar

 

                Hazırlık sınıfında yabancı dil öğretimi

                Madde 8- Hazırlık sınıfındaki yabancı dil dersinde amaç;öğrencilerin yabancı dili ve bu dille okutulan ders konularını anlama,okuma,yazma,konuşma ve söyleneni anlama yönlerinden 1.nci sınıf seviyesine göre hazırlanmasıdır.

                Hazırlık sınıfında ,ikinci kanaat döneminden itibaren yabancı dil dersinin belli bir kısmı,öğrencilerin üst sınıflarda yabancı dille okuyacakları derslerle ilgili terimleri öğrenmeleri için ayrılır.

                Yabancı dille okutulacak veya okutulmayacak dersler

                Madde 9- Bir kısım derslerin öğretiminin yabancı dille yapılacağı okullarda,hangi yabancı dille öğretim yapılacağı ve hangi derslerin yabancı dille okutulacağı Bakanlıkça belirlenir.

                Bir kısım derslerin öğretiminin yabancı dille yapılacağı okullarda yabancı dille okutulması uygun görülen dersler,öğretmen bulunmaması halinde Bakanlığın izniyle Türkçe okutulabilir.

                Kurslar:

                Madde 10- Bu okullarda bütün derslerin Türkçe okutulması halinde tespit edilen derslerdeki teknik terimlerin yabancı dille öğretilmesi için ihtiyaç duyulması ve istekli en az (15) öğrenci bulunması durumunda yabancı dil kursları açılabilir.

                Bir kısım derslerin öğretiminin yabancı dille yapılması halinde, istekli en az (15) öğrenci bulunduğunda derslerdeki teknik terimlerin Türkçe öğretilmesi için Türkçe kurslar açılabilir.

                Müfredat programları

                Madde 11- Bir kısım derslerin öğretiminin yabancı dille yapıldığı okullarda, yabancı dil dersleri dışındaki yabancı dille okutulan derslerde,diğer okullarda Türkçe okutulan müfredat programları aynen uygulanır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Farklı Yabancı Dil Okutan Okullarla İlgili Esaslar

 

                Farklı yabancı dil okutan ortaokullar

                Madde 12-(06.10.1986 tarih 19243 s.R.G.ve 2219 s.T.D.Değişik)Farklı yabancı dil okutan bir orta-

okuldan diğerine nakledilen öğrencilerin yabancı dil dersi hakkında aşağıdaki işlemler uygulanır.

                a) Bulundukları ortaokulun birinci sınıfından başka bir ortaokulun birinci sınıfına birinci kanaat dönemi içinde nakledilen öğrencilerin yabancı dili değiştirilir.İkinci kanaat dönemi içinde nakledilen öğrencilerin okudukları yabancı dilin değiştirilmesi velisinin isteğine bağlıdır.Velinin,çocuğun okuduğu yabancı dili değiştirmeyi istememesi halinde öğrencinin başarı durumu birinci kanaat dönemi notuna göre tespit edilir.

                b) Bulundukları ortaokulun 2.inci sınıfından diğer bir ortaokulun 2.inci sınıfına nakleden öğrencilerin

yabancı dillerinin değiştirilmesi, velilerinin isteğine bağlıdır. Yabancı dillerini değiştirmeyen öğrencilerin bu dersteki başarı durumları ayrıldıkları okulda aldıkları kanaat dönemi notlarına göre tespit edilir.kanaat dönemi notu almayanlar bekleme,sorumluluk ve bütünleme imtihanları dönemlerinde imtihana alınırlar.

                Bu öğrencilerden 1.inci sınıf seviyesinde bilgi aranır.Bekleme ve sorumluluk imtihanları döneminde başarılı olanlar,ders yılı sonunda başarılı olmuş sayılırlar.

                Farklı Yabancı Dil Okutan Liseler

                Madde 13-(06.10.1986 tarih 19243 s.R.G.ve 2219 s.T.D.Değişik) Farklı yabancı dil okutan bir liseye yeniden veya naklen kaydedilen öğrenciler,bu dili takip etmeye mecbur tutulmazlar.Bu gibi öğrenciler,evvelce

okudukları yabancı dilde kendi kendilerini yetiştirirler.Ancak,lise 1.inci sınıf öğrencileri için ortaokulu bitirirken aldıkları not sınıf geçme notu olarak  kabul edilir.2.inci sınıf öğrencileri bekleme,sorumluluk ve bütünleme imtihanları dönemlerinde imtihana alınırlar. Bekleme ve sorumluluk imtihanları döneminde başarılı olanlar,ders yılı sonunda başarılı olmuş sayılırlar.

                Bu öğrencilerden her iki imtihan döneminde de bir aşağı sınıf  seviyesinde bilgi aranır.

                Yabancı dilini değiştiren öğrencilerin yetiştirilmesi

                Madde 14- Nakilleri yapılan öğrencilerin nakledikleri okullarda yeniden başlayacakları yabancı dil dersinde yetişmeleri için öğretmen zamanının bir kısmını  bu gibi öğrencilere seviyelerine göre ders ve ödev vermeğe tahsis eder,aynı zamanda yabancı dil dersinde ilerlemiş olan sınıf arkadaşlarından birinin veya bir kaçının yardımda bulunmalarını  da temin eder.

                Yabancı Dil Dersinde Bütünlemeye Kalan Öğrenciler

                Madde 15- Okuduğu yabancı dili değiştiren  ortaokul birinci,ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerinden

yabancı dil dersinde bütünlemeye kalan ve ailelerinin nakilleri sebebiyle bütünleme imtihanları başlamadan ayrılmak zorunda olanların tasdiknamelerine,yabancı dille ilgili bu durumları yazılır.

                Bir Kanaat Dönemi Notu Aldıktan Sonra Nakledilen Son Sınıf Öğrencileri

                Madde 16- (06.10.1986 tarih 19243 s.R.G.ve 2219 s.T.D.Değişik) Bir kanaat dönemi notu aldıktan

sonra farklı yabancı dil okutan ortaokul veya liselerin son sınıflarına nakledilen öğrencilerin yıl sonu başarı durumları,geldikleri okullarda aldıkları kanaat dönemi notlarına göre;kanaat dönemi notu zayıf olan veya kanaat notu almayan öğrencilerin yıl sonu başarı durumları ise, bekleme,sorumluluk ve bütünleme imtihanları

sırasında o dili okutan aynı derecedeki çevre okullarından birinde girdikleri imtihan sonuçlarına göre tesbit edilir. Bekleme ve sorumluluk imtihanları sırasında başarılı olanlar,ders yılı sonunda başarılı olmuş sayılır. Bunlar mümkün olmadığı takdirde öğrencinin 2.inci sınıftan 3.üncü sınıfa geçerken aldığı not diploma notu olarak kabul edilir.

                Yabancı Dilden Sorumlu Geçen Öğrenciler

                Madde 17 - Yabancı dil dersinden sorumlu olarak  bir üst sınıfa geçen ve farklı yabancı dil okutan başka bir okula nakledilen öğrencilerin nakledildikleri okulda okudukları farklı yabancı dil  dersinden başarılı olmaları halinde bir evvelki sınıfa ait sorumlulukları kalkar.

                Öğrenciler okudukları farklı yabancı dil dersinden başarısız oldukları takdirde imtihan dönemlerinde bir alt sınıf seviyesinde sorumlu tutularak imtihanlara alınırlar,başarılı olmaları halinde bir alt sınıfa ait sorumlulukları da kalkmış olur.

                Öğrencinin Okuduğu Yabancı Dili Değiştirmesi

                Madde 18- Veliler,çocuklarının okudukları yabancı dili diğer bir yabancı dille,nakil sözkonusu olma-

dan ,değiştirmek istedikleri takdirde ileride hiç bir hak iddia etmeyeceklerini belirten bir dilekçe ile ders yılı başından itibaren iki ay içinde okul müdürlüğüne başvururlar.Okul müdürlüğü,öğrencilerin nakledildikleri sınıflarda yer bulmak,o sınıf seviyesinde seviye tespit imtihanı yapmak şartıyla öğrencilerin okudukları yabancı dili değiştirebilir.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Son Hükümler

 

                Geçici Hüküm

                Geçici Madde 1- Okullarda ve yaygın eğitim kurumlarında uygulanan yabancı dil programları ile kullanılan ders araç ve gereçleri bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde ve bu yönetmelik hükümlerine göre incelenerek  yeniden düzenlenmesi için gereken işlemler yapılır.

                Kaldırılan Mevzuat

                Madde 19- Bu yönetmeliğin yayımından itibaren,yürürlükte bulunan ve 15.2.1958 tarih ve 50 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı ile kabul edilen “Yabancı Dil Yönetmeliği”ile bu konu ile ilgili genelge ve açıklamalar yürürlükten kaldırılmıştır.

                Yürürlük

                Madde 20- Bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

                Yürütme

                Madde 21- Bu yönetmelik hükümlerini Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı yürütür.

NOT: 1- Bu yönetmelik 14.9.1985 tarih ve 18868 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

          2- Bu yönetmelik değişikliği 6 Ekim 1986 gün ve 19243 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

20 Ağustos 1999 – Sayı 23792                                          RESMİ GAZETE