Maddi Fiziki Durum Büro İşeleri Personel İşleri Öğrenci İşleri Eğitim Öğretim Çalışmaları Hesap ve Ayniyat İşleri

 

Millî EĞÎTÎM BAKANLIĞI BİNALARINI
YANGINDAN KORUMA YÖNERGESİ


BİRlNCİ KISIM GENEL HÜKÜMLER
BiRiNCi BÖLÜM

 Amaç, Kapsam, Sorumluluk ve Tanımlar


Amaç
Madde
1-04/11/1995 gün ve 22453 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Binalarının Yangından Korunması Hakkındaki 95/7477 Karar Sayılı Yönetmeliğin esaslarına göre hazırlanan bu Yönergenin amacı, Bakanlığımız merkez, taşra ve bağlı kuruluşları tarafından kullanılan binaların yangınlara karşı korunması için yangın öncesinde ve esnasında alınacak önlemleri, can ve mal kaybının en aza indirilmesi konusunda yapılacak iş ve işlemler ile görevlileri belirlemektir.
Kapsam
Madde 2-
Bu Yönerge, Bakanlığımız merkez, taşra ve bağlı kuruluşları tarafından kullanılan gerek kendi malı, gerekse kira ile tutulmuş bulunan her türlü bina, tesis ve iş yerlerinde yangın tehlikesini önlemek için alınacak önlemleri, söndürücü faaliyetlerin önceden planlanmasında göz önünde bulundurulacak hususları kapsar.
Sorumluluk
Madde 3-
Millî Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilâtı ile okul ve kurumlarını her türlü bina, tesis, araç, gereç, malzeme her tip motorlu araç vb. yangına karşı korunmasından gerekli önleyici tedbirlerinin alınmasından, yangın malzemesi ve yangın cihazlarının faal bir halde bulundurulmasından, yangın ekiplerinin teşkil edilip eğitilmesinden, çıkan yangının başlangıç anında söndürülmesinden yangının büyümemesi için gerekli tedbirlerin alınmasından ve bunlara ait planların yapılmasından Genel Müdür, Bağımsız Daire Başkanları ile Kurum Amirleri, Millî Eğitim Müdürleri ve Okul Müdürleri (binayı kullanan birimlerin yetkili amirleri) sorumludurlar.

Tanımlar
Madde 4-
Bu Yönergede geçen bazı kavramların tanımları aşağıda gösterilmiştir.
a) Kaçış Yolu : Binanın herhangi bir noktasından yer seviyesindeki cadde veya sokağa kadar olan ve hiçbir şekilde engellenmemiş bulunan yolun tamamıdır. Oda ve diğer müstakil hacimlerden çıkışlar, katlardaki koridor ve benzeri geçişler, kat çıkışları, zemin kata ulaşan merdivenler ve bina çıkışına giden yollar bu kapsamdadır.
b) Yangın Merdiveni: Yangın anında binadaki insanların tahliyesi için özel olarak yapılan merdivenlerdir. Kaçış yollan bütününün bir parçası olup, diğer kaçış yolu bölümlerinden bağımsız olarak tasarlanamazlar.
c) Ex-Proof: LPG, doğal gaz veya tehlikeli maddelerle çalışılan yerlerde kullanılan tesisat ve elektrik elemanlarının niteliği olup, "patlama güvenlikli" anlamındadır.
d) Yangın Mukavemet Süresi: Yanma hızı 0.8 mm/dakika kabul edilmek suretiyle, ahşap elemanın bu şekilde azalan kesitiyle ve güvenlik kat sayısı 1.00'e eşit alınarak üzerine gelen gerçek yükü taşıyabildiği süre olup; ahşap elemanların yangın mukavemet hesaplarında dikkate alınır.
e) Otomatik Sprinkler : Bir mekandaki sıcaklığın belli seviyeye çıkması üzerine kendiliğinden su püskürterek yangını önleyen sistemdir.
O Yüksek Bina : Kat sayısı 7'den fazla olan binadır. /; g) Yırtılma Yüzeyi: Doğal gaz kaçağından olabilecek patlama riskine karşı, kapalı bölümün yan duvarında im3 için 20 cm2 genişliğinde inşa edilecek yüzeydir.


iKiNCi BÖLÜM 

Yangın Güvenliği Hakkında Genel Tedbirler


Kapı Numaraları
Madde 5-
Bina içindeki kapılar numaralanır ve anahtarlarına 3x3 cm. ebadında madenî numara plakası takılır. Anahtarlar mesai saatleri dışında uygun görülen bir yerde, kilitli-camlı dolapta saklanır.
Çok katlı binalarda oda anahtarlarını koymak üzere her katta "anahtar dolabı" tesis edilebilir. Bu takdirde, katlardaki dolapların anahtarları da birinci paragrafta belirtilen camlı dolapta muhafaza edilir.
Sigara Yasağı Olan Yerler
Madde 6-
Sigara içilmesi sakıncalı olan yerler, levhalarla belirtilir ve yasağa uyulması hususu takip edilir.
Sigara içilen Yerler
Madde 7-
Sigara içilmesi serbest olan yerlerde sigara tablaları ve içinde su, ıslak kum veya toprak bulunan madenî kutular bulundurulur. Sönmemiş sigaraların, kâğıt sepeti ve kağıt varillerine atılması önlenir. Sigara tabla ve kutuları sık sık temizlenir.
Kağıt Toplama, Kırpma ve Yakma
Madde 8-
Her odada etrafı kapalı madenî kâğıt sepeti ve binanın belli yerlerinde kağıt varilleri bulundurulur. Buralarda toplanan kâğıtlardan hurda olarak depolanması sakıncalı  olanlar, öncelikle kırpılarak hurda haline getirilir; mümkün değilse, çalışma saati bitiminde bina dışındaki bu işe mahsus yerde, bir sorumlu nezaretinde toplu halde yakılır. Yakılmasına gerek -"o-"' ' aline getirilen kâğıtlar ise, hurda olarak değerlendirilmek üzere özel
Personel Adresleri
Madde 9-
Personelin konut adresleri ve telefon numaralarını gösteren genel bir liste hazırlanır, gerektiğinde çağırılmak üzere görevlilerin kolayca nüfuz edebileceği bir yerde saklanır.
Çatı Güvenliği
Madde 10-
Çatılarda yangına karşı koruma gereçlerinden başka bir eşya, yanıcı-parlayıcı madde vesaire bulundurulmaz.
Çatı, depo ve arşiv olarak kullanılamaz; çatı aralarında insan yatmasına kesinlikle izin verilmez.
Çatıya elektrik tesisatı çekilemez. Giriş kapısı devamlı kilitli tutulur ve yalnızca pilli veya akülü el feneri kullanılarak ve bu Yönergeyi uygulamakla görevli amirin izniyle çatıya çıkılabilir. Bunun için kapı yakınında madenî bir merdiven bulundurulur. Çatıya ancak ısıtma, soğutma ve klima gibi elektrikli cihazların yerleştirilmesi şeklindeki çok zorunlu hallerde, yangına karşı gerekli tedbirler ve mahallî itfaiye teşkilâtının izni alınarak elektrik tesisatı çekilebilir.
Asansörlerin makine dairelerine çatı aralarından geçilerek ulaşılan düzenlemeler yapılamaz.
Bitişik çatılar, bölme duvarları ile yangına karşı birbirlerinden ayrılır.
Çatı aralan periyodik olarak kuş gübresi yada rüzgarın getirdiği pisliklerden temizlenir.
Evrak Güvenliği
Madde 11-
Binalarda yangında ilk kurtarılacak kıymetli ve önemli evrak için yeteri kadar kilitli çelik dolap ve kasa temin edilip anahtarları sorumlulara verilir. Bu dolap ve kasalara, "YANGINDA İLK ÖNCE KURTARILACAKTIR" etiketi konulur.
Ahşap Malzeme Güvenliği
Madde 12-
Boyatılacak veya yeniden yapılacak binalardaki ahşap kısımların ateşe mukavim boya ile boyatılması tercih edilir.
Ahşap tavan üzerine elektrik armatürü, balast ve transformatör gibi zamanla ısınan cihazlar monte edilemez.
Ahşap döşemeli binalarda mazot ve benzeri maddelerle temizleme yapılamaz
Arşiv Güvenliği
Madde 13-
Arşivlere ancak arşiv memurunun beraberinde ve sadece gündüzleri girilebilir. Burada sigara içmek, yanıcı madde bulundumıak kesinlikle yasaktır.
Bina Önü Güvenliği
Madde 14-
Yangına müdahaleyi kolaylaştırmak bakımından binalarımızın ana girişi ve civarında, itfaiye araçlannın rahatlıkla yanaşmasını temine yönelik "park yasağı" ihdas edilir ve bu husus trafik levha ve işaretleriyle gösterilir.
Patlayıcı - Parlayıcı Madde Bulunduranlar
Madde 15-
Patlayıcı ve parlayıcı silâh ve mühimmatı beraberinde bulundurmak mecburiyetinde olan birimlerimizde 7/7551 sayılı "Parlayıcı , Patlayıcı, Tehlikeli ve Zararlı Maddelerle Çalışılan işyerlerinde ve işlerde Alınacak Tedbirler Hakkında Tüzük" ile 87/12028 sayılı "Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle Av Malzemesi ve Benzerlerinin Üretimi, ithali, Taşınması, Saklanması, Depolanması, Satışı, Kullanılması, Yokedilmesi, Denetlenmesi Usul ve Esaslarına ilişkin Tüzük"e varsa mahalli itfaiye Müdürlüğünün yangından korunma yönetmeliğine uygun olarak yönerge hazırlanır ve buna(göre hareket edilir.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM 

Bina Koruma Amiri ile itfaiyeye Yardım ve iş Birliği


Bina Koruma Amirinin Talimatlarına Uyma Zorunluluğu
Madde 16-
Binada yangın çıkması halinde olaya müdahale eden yangınla mücadele ekiplerinin görev yaptıkları esnada, yetkili bina koruma amirinin can ve mal güvenliğini korumaya yönelik vereceği karar ve talimatlar, diğer görevlilerce aynen yerine getirilir.
itfaiye Emrine Girmek
Madde 17-
Binada yangın çıkması halinde olaya müdahale eden bina sorumluları, mahallî itfaiye teşkilâtı amirinin olay yerine gelmesinden itibaren onun emrine girerler ve kendisine her konuda yardım etmek zorundadırlar.
itfaiye ile iş Birliği
Madde 18-
Binalarımızda bulunan görevliler, itfaiye ekiplerinin görevlerini yerine getirmesini güçleştirici davranışlarda bulunamazlar ve yangın söndürmede kullanılacak malzemeleri görev harici bırakamazlar.
itfaiye Telefonları
Madde 19-
Bütün hizmet binalarımızda, itfaiye müdürlüğü komuta merkezi, bölge itfaiye grup amirliği ve acil ilk yardım gibi olağanüstü durumlarda görev yapan kuruluşların telefon numaralan, herkes tarafından görülecek şekilde asılı bulundurulur.

DÖRDÜNCÜ BOLUM

 Genel Yasaklar


Yangın Söndürücü Cihaz ve Tesisler
Madde 20-
Hizmet binaJarımızdaki sabit veya seyyar yangın söndürme cihaz ve tesisatı bozmak, kırmak, karıştırmak, sökmek, içine kâğıt paçavra gibi yabancı maddeler koymak veya bunları kullanılmayacak hale getirmek veya bozuk bir halde tutmak, her ne suretle olursa olsun yangın musluklarının önünü kapatmak, itfaiyenin geçişini güçleştirecek şekilde araç park etmek, bina önüne ip çekmek, tente astırmak, sergi kurdurmak ve benzeri hareketler yapmak yasaktır.
Yangın söndürücü tesis ve malzeme, amacı dışında kullanılamaz.


iKiNCi KISIM

 inşaat Esnasında Alınacak Tedbirler
BiRiNCi BÖLÜM
Yeniden Yaptırılacak Binalarda, Büyük Onarım ve Tadilatlarda Dikkat Edilecek Hususlar


inşa ve Tadilat
Madde 21-
Bakanlığımız merkez, taşra teşkilâtı ve bağlı kuruluşları hizmet binalarının büyük onarım ve tadilatlarında yada yeniden inşa edileceklerde proje safhasında 95/7477 Karar Sayılı Kamu Binalarının Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik esaslarına göre işlem yapılır. . : -.,:.o.-,
Dış Kaplama
Madde 22-
Bina dış kaplamasının, özel koruma tedbirleri alınmış durumlar dışında yanmaz malzemeden olması esastır.
Çatı Bölmesi ve Bacalar 
Madde 23-
Çatı ile bina arasındaki yatay bölmenin, yangına en az 120 dakika mukavemet gösterebilmesi ve alevlerin geçebileceği boşluklar bulundurmaması sağlanır. Bacaların TS 2165 Standardına uygun olması şarttır.
Detaylar
Madde 24-
Su, elektrik, ısıtma, havalandırma ve benzeri tesisatın yangın bölmesinden geçmesi durumunda, bölmede yangın mukavemetini azaltmayacak denenmiş uygun detaylar kullanılır.


iKiNCi BÖLÜM 

Elektrik Tesisatında Dikkat Edilecek Hususlar


Elektrik iç Tesisat Yönetmeliği ve Şartnamesine Uygunluk
Madde 25-
Bakanlık merkez, taşra teşkilâtı ve bağlı kuruluşların işgalinde bulunan bütün hizmet binalarımızın televizyon, telsiz, telefon, kablolu yayın, zil ve benzeri elektrik tesisleri, 04/11/1984 gün ve 18565 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Elektrik iç Tesisat Yönetmeliği ve Fenni Şartnamesi" hükümlerine göre yapılır. Mevcut tesisata ek yapılması zorunluluğu varsa, mahallin elektrik işletmesinin oluru Merkezde idari ve Mali işler Dairesi Başkanlığından, taşra ve bağlı kuruluşlarında ise ilgili müdürlükten yetki alınmak suretiyle ruhsatlı elektrikçilere yaptırılır.
Elektrik iç Tesisat Yönetmeliği ve Fenni Şartnamesinin yürürlüğe girmesinden önce yapılmış binaların elektrik tesislerinde de önce mahallî elektrik işletmesinden muvafakat alınır ve sonra işletmenin vereceği süre içinde noksanlıklar giderilir.
Elektrik Plânı
Madde 26-
Bütün bina ve depolarda, elektrik iç tesisatını gösteren "Elektrik Plânı" elektrik sayacına yakın bir yerde veya detay projelerle birlikte özel dolabında saklanır. Bakanlık merkez ve taşra teşkilâtı ile bağlı kuruluşları hizmet binalarının plânlan merkezde idari ve Mali işler Dairesi Başkanlığından, taşra teşkilâtı ve bağlı kuaıluşlannda ise ilgili müdürlüklerden sağlanır. 

Kiralık binaların elektrik plânlan ise, mal sahiplerinden talep edilir. Plânı olmayan veya mal sahiplerince verilmeyen plânlar, mal sahipleriyle anlaşmak suretiyle mahalli elektrik işletmesine yaptırılır.
Otomatik Sigorta
Madde 27-
Bütün bina ve depolanmızdaki elektrik tesisatı ışık ve priz linyelerinde otomatik sigorta kullanılması esastır. Büşonlu veya bıçaklı sigorta kullanılması gerekiyorsa, sigorta bağlantısının orijinal olması gerekir.
Hat Akımı Koruma Anahtarı
Madde 28-
Yıldırımlık tesis edilen binalarımızda hat akımı koruma anahtarı kullanılır.
Yıldırımlık Tesisi
Madde 29-
Bakanlığımız kullanımına ait binalarda TS 622'ye uygun yıldırımlık tesisatı yapılması zorunludur.
Yangın Riski Yüksek Cihazlar
Madde 30-
Ayrı bir ısıtma sistemi bulunan bürolarda, elektrik sobası, ocağı, ütüsü, benzin, ispirto, gaz veya LPG ocağı gibi yangın riski yüksek cihazlar kullanılamaz. Lâbaratuvar ve atölyeler bu yasağın dışındadır.
Bakanlığımız merkez teşkilatında ihtiyaç görülen yerler için Elektrik idaresince tesisin gücü incelenir, idari ve Mali işler Dairesi Başkanlığının oluaı ve sorumluluğu altında elektrik sobası ve ocağı kullanılabilir.
Taşra teşkilâtı ve bağlı kuruluşlarında mahallî elektrik işletmesinin oluru ve ilgili müdürlerin sorumluluğu altında kullanmak mümkün olabilir.
Kuvvetli Akım Tesisatı
Madde 31-
Kuvvetli akım tesisatının kuruluşu ve işletilmesi sırasında "Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği ve Elektrik Tesislerinde Topraklama Yönetmeliğf'nin ilgili maddelerine uyulur.
Transformatör
Madde 32-
Bina içinde yağlı transformatör kullanılması gerektiğinde :

 a) Transformatörün bulunduğu hacim en az 90 dakika süre ile yangına dayanıklı malzemeden yapılır.
b) Yağ toplama çubuğu tesis edilir.
c) Konuşlandırmanın, yangın halinda transformatörden çıkan duman ve alevin, binadaki kaçış yollarında serbest hareketi engellemeyecek şekilde olması sağlanır.
d) Otomatik alamı ve gazlı söndürme sistemi kurulur.
Yangın Emniyet Şalteri
Madde 33-
Neon tesisatının transformatörlerinin primer devrelerine besleyen hat üzerine, yangın emniyet şalteri konulması zorunludur. Şalterin yeri, itfaiye ekiplerinin yangın anında elektrik akımını kesebilmelerini temin için, bina giriş kapısının sağ ve sol kısmında, zeminden en çok 4 metre yükseklik olarak seçilir. Kullanım kolaylığı için şalter kolunda bir halka ve üzerinde "Yangın Emniyet Şalteri" yazısı bulundurulur.
Yüksek Binalarda Ek Tedbir
Madde 34-
Yüksek binaların yangın merdiveni aydınlatma ve yangın su sistemi, genel elektrik tesisatından ayrı şekilde özel olarak yangına karşı korunmaya alınmış bir tesisatla veya genel akım kesildiğinde otomatik olarak devreye giren jenaratöre bağlı şekilde dizayn edilir.
Elektrik Tesisatının Kontrolü
Madde 35-
Elektrik tesisatının devamlı kontrol altında tutulması bakımından tesisatın işletme, bakım ve işlerliği için mahallinde kadrolu teknik eleman istihdamı esastır. Kadrolu ve yetkili teknik eleman bulma imkansızlığı veya binanın durumu icabı bir teknik eleman bulundurmanın mümkün olmaması hallerinde, 11 veya ilçedeki diğer Devlet dairelerinde bulunan teknik elamana; o yerin en büyük mülki amirinin alacağı tertip ve vereceği emre göre binalardaki elektrik tesisleri muayene ettirilir.
Hiçbir kadrolu teknik elemanını bulunmadığı küçük yerleşim birimlerindeki binalann elektrik tesisatı, mahallin elektrik işletmesinin yetkili elemanı tarafından muayene edilir.
Bakanlık merkez ve bağlı kuruluşları bina ve depolarındaki elektrik tesisatının muayene ve kontrol işleri yılda bir defa olmak üzere idari ve Mali işler Dairesi Başkanlığınca yaptırılır. Düzenlenen raporun bir sureti Savunma Sekreterliğine gönderilir.
Taşra teşkilâtında ise yetkili teknik elemanlar tarafından binanın elektrik tesisatı yılda bir defa kontrol ettirilir. Kontrol sonucunda rapor hazırlanır. Hâlihazır durum varsa arızaların niteliği, keşif cetveli ve alınması gereken tedbirleri içeren bu rapor, ilgili müdürlüğe bir yazı ile bildirilir. Rapordaki noksan ve arızalar ilgili müdürlükçe verilecek yetkiye göre en kısa zamanda giderilir. Konuya ilişkin evrak ve raporlar bir dosyada saklanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM 

Yangın Merdiveni Tesisi ve Kaçış Yolları


Yangın Merdiveni Zorunluluğu
Madde 36-
Lojmanlarda, giriş katından itibaren bir genel merdiven bulunur. Yangın merdiveninin :
a) Giriş katındaki daireler hariç 20'den fazla dairenin faydalandığı binalarda ve zemin hariç 5 veya daha çok kadı lojmanlarda,
b) Asma kat hariç, bodrum ve zemin kat dahil, katların toplamı 600 m2'den büyük ise, kat sayısı ne olursa olsun her türlü büro tipi binada,
c) ikiden fazla katı varsa, lojman ve bürolar haricindeki okullar, hastaneler ile umuma açık binalarda,
yapılması zorunludur.
Yapının olağan merdivenlerinden yangında kullanılabilecek özelliklere sahip olanı varsa, bunlar yangın merdiveni olarak kabul edilir.
Yangın Merdiveninin Özellikleri ve Kaçış Yolları
Madde 37-
Yangın merdiveninin özellikleri, yapılışı, pozitif hava verme sistemi, aydınlatması, kapıları ile kaçış yollan 95/7477 sayılı yönetmelik hükümleri dikkate alınarak hazırlanır. Ve özel işaretleri kullanılır.


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

 Havalandırma Sistemi ve Asansörler


Havalandırma Sistemi
Madde 38-
Yangının yayılması bakımından elverişli konumdaki havalandırma tesisatının baca ve kanalları; yangın bölmeleri hizasında ve tesisat dışında olmak üzere çift taraflı sacla kapatılır ve aralan yalıtılır.
Aynı hava santralı ile birden fazla mahallin havalandırılması veya iklimlendirmesi yapılıyorsa, bölümler arası geçişlerde, dönüş ve toplama kanallarında otomatik yangın damperi kullanılır.
Doğal gaz, LPG veya tehlikeli maddelerle çalışılan yerlerde kullanılan havalandırma
motorlarının ex-proof olması zorunludur.
Asansörler
Madde 39-
Asansörlerin, herhangi bir tehlikenin önlenmesi veya arıza nedeniyle elektriklerin kesilmesi halinde zemin kata ulaşıp kapılarını açacak bir sisteme sahip olması esastır. Ancak, halen sistem kurulamamış ise yangın anında asansörler içinde kimsenin kalmamasına dikkat edilir.
Yüksek binalardaki asansörlerden birinin, yangına en az bir saat dayanıklı malzemeden yapılmış, şaft içinde, kapısı duman sızdımıaz nitelikte ve aynı sürede yangına dayanıklı olması zorunludur, itfaiye amaçlı olarak da kullanılacak olan bu asansör, kesintisiz bir güç kaynağından beslenecek şekilde tesis edilir.


ÜÇÜNCÜ KISIM 

Kullanım Esnasında Alınacak Tedbirler
BtRlNCl BÖLÜM 

Soba ve Bacalar


Soba Kurulması
Madde 40-
Isıtma aracı olarak soba kullanılan yerlerde soba, tahta ve boyalı kısımlara zarar vermeyecek şekilde, altına 10 cm. yükseklikte metal kaplı tabla veya en az 15 cm. yükseklikte, içi kum dolu sandık konularak kurulur. Taban beton ise, bu tedbir zorunlu
değildir.
Bağdadi duvardan boru geçirmek mecburiyeti hasıl olursa, duvarın yağlı boya veya
ahşap gibi çabuk yanıcı kısmına künk veya büz yerleştirilir ve boru bu delikte^ geçirilir.
Odada baca yoksa, soba borusu sac konan pencereden çıkarılıp, saçaktan 25 cm. açıkta ve 50 cm. yüksekte, ucunda şapka kullanılarak kurulur.
Boruların birleştiği yerler çemberle kapatılıp, bu çemberden duvar ve tavana bağlamak suretiyle birbirinden ayrılması ve devrilmesi önlenir.
Kullanım
Madde 41-
Kullanım esnasında soba kapaklan açık bırakılmaz. Altında ve yanlarında odun, çıra, kömür, kibrit, benzin, gaz ve benzeri yanıcı ve parlayıcı madde bulundurulmaz, içindeki ateş, gerektiğinde kapalı mangala alınır.
Sobanın kaldırılmadığı yerlerde, kapaklar açılmayacak şekilde telle bağlanır.
Borusuz soba kullanılmaz. Ancak, zorunlu hallerde geçici olarak ve gerekli tedbirler alındıktan sonra gaz yağı ve LPG sobaları kullanılabilir.
Temizlik
Madde 42-
Odun ve kömür gibi yüksek oranda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde
borular ayda bir, bacalar iki ayda bir; diğer yakıtlar kullanıldığında borular iki ayda bir, bacalar
üç ayda bir temizlenir.
Baca temizliği, mahallin itfaiye teşkilâtı tarafından yapılır. Ancak, bu konuda itfaiye teşkilâtından aldığı izin ve belediye encümenin belirlediği fiyat tarifesi üzerinden faaliyet gösteren özel firmalar varsa, temizlik onlara da yaptırılabilir.
Bakanlığımız merkez teşkilatındaki bina bacalarının temizlettirilmesinden idari ve Malî işler Dairesi Başkanlığı, taşra teşkilâtı ve bağlı kuruluşlarında ise ilgili müdürler sorumludur.
Bakanlığımız merkez, taşra teşkilâtı ve bağlı kuruluşlarından bir baca temizliği defteri tutulur. Bu deftere temizleme tarihi, temizleyicilerin isimleri yazılır.
idari ve Mali işler Dairesi Başkanlığı her yıl sonunda merkez binaları bacalarının temizliği ile ilgili bir rapor hazırlayarak Savunma Sekreterliğine gönderir.


İKİNCİ BÖLÜM


Kazan Daireleri ve Yakıt Depoları Standartlar
Madde 43-
Kazan dairesinin TS 1257, TS 2192 ve TS 2736 standarlarına uygun olması gerekir.
Kazan Dairesi
Madde 44-
Kazan dairesi, binanın diğer kısımlarından, yangına en az 120 dakika dayanıklı bölmelerle ayrılmış olarak merkezi bir yerde ve bütün halinde bulunur. Kazan dairesinde kazan ve ocakların bulunduğu yer; kagir, kapısı en az 60 dakika yangına dayanıklı bir bölme ile müstakil hale getirilir.
Kazan dairesi kapısı yangın merdiveni veya genel kullanım merdivenlerine direkt olarak açılmayıp, mutlaka bir emniyet sahanlığına açılır.
Yakıt Dökülmesi
Madde 45-
Kazan dairesi tabanına yakıt dökülmemesi için tedbir alınır ve dökülen yakıtın kolayca boşaltılacağı bir kanal sistemi gerçekleştirilir.
Doğal Gaz Kullanımı
Madde 46-
Doğal gaz tesisatı bulunan hizmet binalarımızın kazan dairelerinde ve mutfaklarında, elektrik açma-kapama düğmeleri ve prizler hacim dışına yapılır. Buralardaki aydınlatma armatürleri ve diğer elektrikli cihazlar ex-proof özelliklidir. Tavana ve cihazlara yakın yerlere gaz alamı dedektörü takılır.
Özellikle doğal gazlı kazan kullanıcıların ve bilahare buralardaki yöneticilerin, doğal gaz konusunda eğitim görmüş kişiler olması zorunludur. o'" Kömür
Deposu 
Madde 47-
Kömürlük, kazan dairesine bitişik, taban kodu elle veya stokerle yükleme ve boşaltmaya elverişli olarak tesis edilir.
Stoklama ve Kontrol
Madde 48-
Linyit kömürü kullanılan hizmet binalarımızda kömürün stoklanması ve kontrolü aşağıdaki şekilde yapılır.
Linyit kömürü yağlı ve kaygan satıhlı olduğu için, stoklamada birbiri üzerinden kaymakta, bu kayma sırasındaki sürtünmeden ileri gelen ısı artmakta ve statik elektriklenme meydana gelmektedir. Isının artması kömürün gaz neşrine ve tutuşmasına neden olmaktadır. Kömürün tutuşması ise hem yangına hem de zehirlenmelere neden olmaktadır.
Linyit kömürü yangını su ile söndürülmez. Zira; su kömürü kül haline getirir ve ıslanan kömürlerin birbiri üzerinden daha çok kaymasına sebep olur.
Başlangıçta en doğru söndürme usulü, kömürün açık havaya çıkarılması ve aktarılmasıdır. Kömürlerin tutuşması esnasında zehirli gazlarla zehirlenme olabileceğinden bu gibi hallerde kapalı yerlerden kömürün çıkarılmasında çalışanların başında bir nezaretçi bulunmalı ve fenalık geçirenler açık havaya çıkanlmalıdır.
Linyit kömürü yangınını önleyici tedbir, iyi bir stoklamadır. Stoklama şekli .-
(1) Kömürler, taban çapı azami 3 ve yüksekliği 1.5 metrelik piramit şeklinde yığılır.
(2) Piramit yığınlan arasında 50 cm. aralıklar bırakılır.
(3) Yığınlara su sızmaması için tedbir alınır.
(4) Kömürle birlikte tahta, kâğıt gibi yanma ve alevlenmeyi kolaylaştıracak maddeler bulundurulmaz. Ayrı bir yerde depolanır. (5) Zaman zaman ısı kontrolü yapılır.
Akaryakıt Depoları ve Kapasiteleri
Madde 49-
Bakanlığımıza ait akaryakıt depolan inşasında ve kapasiteleri konusunda 95/7477 Karar sayılı Yönetmelik hükümlerine göre hareket edilir.
Kalorifer Yakma ve Emniyet Tedbirleri
Madde 50-
Kalorifer tesisatı olan hizmet binalarımızda kullanılan yakıtın cinsine göre alınacak emniyet tedbirleri hakkında Bakanlığımız merkezde idari ve Mali işler Dairesi Başkanlığınca; taşra teşkilâtı ve bağlı kuruluşlarda itfaiye ve belediye ilgililerinden faydalanmak suretiyle ilgili müdürlüklerce "Kalorifer Yakma ve Emniyet Tedbirleri Yönergesi" hazırlanır.
Kalorifer yakıcıları mutlaka belgeli olmalıdır. Belgesi bulunmayan kaloriferciler mahallen açılacak kurslara iştirak ettirilmek suretiyle yetiştirilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM 

Binanın Mesai Dışı Kullanımı ve Temizliği


Binanın Mesai Dışı Kullanımı
Madde 51-
Akşam mesai saatinden sonra nöbetçi olan ve mesai yapan görevlilerden başka hiç kimse binada kalamaz. Bina kapalı iken çalışmak zorunda olanlar yetkili amirinin izninin gösteren belgeyi bu yönergeyi uygulamakla görevli amire ibraz etmek suretiyle binada kalabilirler. Tatil günlerinde ise bu belgenin nöbetçiye verilmesi suretiyle oda anahtarı alınarak binaya girilebilir.
Yabancıların ve izin belgesi olamayan memur ve hizmetlilerin mesai saati dışında binaya girmesine müsaade edilmez.
Temizlik Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar
Madde 52-
Binanın genel temizlik işleri mesai dışında yapılır.
Odalann temizliği sırasında : 
a) Sobalarda ateş varsa kapalı mangala alınır ve iyice söndürüldükten sonra bina dışındaki fırın, ocak veya varillerde toplanır.
b) Kâğıt sepeti ve varillerindeki hurda kağıtlardan yakılması gerekenler, bina dışındaki fırın ocak veya varilde yakılır. Diğerleri hurda kağıt deposuna konur.
c) Bina etrafındaki yabani otlar temizlenir.
d) Elektrikler, pencere ve panjurlar kapatılır. Odalar kilitlenerek anahtarları özel dolaptaki yerlerine asılır ve nöbetçiye bilgi verilir.
Temizlik işleri bittikten sonra binanın ana kapısından başka diğer bütün kapılar, koridordaki pencere ve parip1 Rn1Kît^'Vfdarakju.;^pn aralıklarla elektrik lambaları söndürülür.


DÖRDÜNCÜ KISIM 

Yangın İhbar ve Müdahale Sistemleri
BlRİNCl BÖLÜM 

Genel olarak


Sulu Sabit Boru Sistemi
Madde 53-
Kapalı kullanım alanı 500 rrr'den büyük hizmet binalarımız, yuva ve kreşler, hastahaneler, eğitim-dinlenme tesisleri, spor salonları, okullar, yurtlar, yüksek binalarımız ile 10 kattan daha yüksek lojmanlarımız sulu sabit boru sistemi ile teçhiz olunur.
Yangın Dolapları
Madde 54-
Yangın dolabı; merdiven sahanlığı veya koridor çıkışında her katta ve 500 m2'lik alan içinde bir adet olmak üzere tesis olunur. Yangın dolabı üzerine; kırmızı zemine beyaz renkte "YANGIN" yazılır. Yangın hortum, lans ve vanaları TSE standartlarına uygun olmalıdır.
Diğer Sistemler
Madde 55-
Söndürmede su kullanılması halinde daha büyük hasara yol açma endişesinin taşındığı santral, bilgi-işlem merkezi gibi binalarda en kısa zamanda ve en az zararla söndümıe sağlayacak sistemler tesis edilir.
Su Depoları
Madde 56-
Binanın kullanım amacına uygun olarak belirlenen su depolarının 1/3 kapasitesinin yangın rezervi olarak muhafazası esas olup; tüketim sisteminin, bu rezervin üstündeki kısma montesi sağlanır.
Hidrofor Tesisatı
Madde 57-
Projesinde öngörülmek şartıyla, binanın büyüklüğüne ve kullanım amacına uygun olarak müstakil veya müşterek kullanım için hidrofor tesisatı yapılır.
Hidrofor tesisatının elektrik bağlantısı, yangın anında elektriği kesen şalterden ayrı olarak yapılır veya hidrofor motorlanndan birinin diesel olması sağlanır.


İKiNCi BÖLÜM 

ihbar ve Alarm Sistemleri


Manuel Sistem
Madde 58-
Kapalı kullanım alanı 200 ile 100 m2 arasında olan her türlü hizmet binalarımızda el ile uyarmalı ve sesli ikaz verecek yangın ihbar sistemi kurulur. 
Otomatik Sistem
Madde 59-
Yüksek binalarımızda itfaiye teşkilâtı tarafından gerekli görülen diğer hizmet binalarımızda dedektörlü otomatik yangın ihbar ve alamı sistemleri tesis edilir.
Hizmet binalarımızın yanında, itfaiye teşkilâtı tarafından kurulmuş "yangın ihbar kutusu" varsa, ihbar sistemi, bu kutu ile irtibatlandırılır.
Hassas Binalar
Madde 60-
Sabotaj veya suikast ihtimali yüksek olan önemli ve değerli binalarda başta monitörlü sistemler olmak üzere otomatik ihbar, alamı ve söndümıe sistemleri tesis edilir.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM 

Müdahale Sistemleri


Taşınabilir Söndürücüler
Madde 61-
Her bağımsız bölüm için bir adet olmak üzere, beher 200 nı2'lik taban alanı için bir adet ilave edilerek uygun tipte ve yeterli sayıda yangın söndürücü bulundurulması esastır. Çok katlı yüksek binalarımızda her 100 m2 için bir adet 6 kg. lık yangın söndürücü bulundurulur. Yangın söndürücünün cins ve miktarı konusunda mahalli sivil savunma veya itfaiye teşkilâtının görüşü alınır.
Dolum
Madde 62-
Çok az bir kısmı kullanılmış olsa da yangın söndürücüler her kullanımdan sonra TS 862 standardına uygun şekilde belgeli firmalara doldurtulur.
Bakım Kartı
Madde 63-
Yangın söndürücülerin üzerinde bulunan bakım kartında; imal, en son bakını ve numune kontrol tarihleri, toplam ağırlığı, en son bakım yapanın ve cihazın kullanıma hazır tutulmasından sorumlu kişinin adı yazılır.
Kuru tozlu söndürücülerde cihazı kullanıma hazır tutmaktan sorumlu kişi, topaklanmayı önlemek için haftada bir tüpü alt-üst etmekle mükelleftir.
Mutfak ve Çay Ocakları
Madde 64-
Mutfak ve çay ocaklarında gaz algılama ve gerek görülenlerde otomatik söndümıe sistemi kurulur.


BEŞiNCi KISIM 

Örgütlenme
BlRİNCl BÖLÜM 

Görevliler


Yangın Talimatı
Madde 65- Y
önerge hükümlerine ve binanın özelliğine göre "Yangın Talimatı" (EK-1) ile "Yangınla Mücadele Ekipleri Çizelgesi" (EK-2) hazırlanarak camlı çerçeve içerisinde herkesin görebileceği bir yere asılır.
Nöbet Hizmetleri
Madde 66-
Nöbet hizmetleri; yönergeyi yürütmekle görevli amir tarafından görevlendirilen personel tarafından düzenlenen nöbet çizelgesine göre yürütülür. 
Mesai içi Nöbet
Madde 67-
Çalışma saatleri içinde görevli sayısına ve binadaki sorumlu amirin takdirine, binanın her katı, bölmesi veya tamamı için görevliler tarafından nöbet tutulur.
Nöbetçi, çalışma saatininin başlangıcından temizlik bitimine kadar sorumlu olduğu bölümde, yangına karşı korunma tedbirlerini kontrol etmek ve aldırmakla yükümlüdür.
Ayrıca, nöbet tutulan katlardaki yangın cihaz ve malzemelerinin yerinde olup olmadığı, sigara tablalarının, madeni kâğıt sepetlerinin dökülüp dökülmediği her türlü cihaza ait elektrik fişlerin prizlerinden çıkarılıp çıkarılmadığı, soba yanan yerlerde sobaların söndürülüp söndürülmediği, oda anahtarlarının dolaplanna konulup konulmadığı hususlannı, dolaşmak suretiyle kontrol ederler. Eksiklikleri ilgililere bildirerek tamamlattırırlar. Bu kontrollerden sonra nöbetçi memurunun görevi sona erer.
Mesai Dışı Nöbet
Madde 68-
Hizmet binalarımızda mesai dışı nöbet tutma esasları aşağıdaki şekilde gerçekleştirilir.
a) Güvenlik görevlisi veya hizmetli sayısı 2'den fazla ise sırayla gece nöbeti tutarlar ve ertesi gün istirahat ederler.
b) Güvenlik görevlisi veya hizmetli sayısı 2'den fazla değilse, durum en yakın polis veya jandarma karakoluna bir yazı ile bildirilir ve binanın devriyeler tarafından sık sık kontrol edilmesi sağlanır.
c) Bayan hizmetliler sayıya dahil edilmez.
Ekipler
Madde 69-
Bakanlık hizmet binalarımızda yangınla mücadele amacıyla memur ve hizmetli personelden aşağıdaki ekipler oluşturulur.
a) Söndürme ekibi,
b) Kurtarma ekibi,
c) Koruma ekibi,
d) ilk yardım ekibi.
Ekipler yönergeyi yürütmekle görevlendirilen amirin belirleyeceği ihtiyaca göre kurulur. Söndürme ve kurtarma ekipleri en az 3'er, koruma ve ilk yardım ekipleri ise en az 2'şer kişiden oluşur.
Kurumda sivil savunma servisleri kurulmuşsa, sözkonusu ekiplerin görevleri bu servislerce yürütülür.
Görevli personelin isimleri ile görevlerini gösteren liste binanın uygun yerine camlı bir çerçeve içinde asılır. Görev alanlara tebligat yazılı olarak yapılır.
Ekip Başı
Madde 70-
Her ekipte bir ekip başı bulunur. Ekip başı, aynı zamanda yönergeyi uygulamakla görevli amirin yardımcısıdır.
Ekiplerin Görevleri
Madde 71-
Binalarda oluşturulan ekiplerin görevleri şunlardır:.
Söndürme ekibi : Binada çıkacak yangına derhal müdahale ederek söndürme veya genişlemesine engel olmak,
Kurtarma ekibi: Yangın anında can ve mal kurtarma işlerini yürütmek,
Koruma ekibi: Kurtarma ekibince kurtarılan eşya ve evrakı korumak, yangın nedeniyle ortaya çıkması muhtemel panik ve kargaşayı önlemek,
ilk yardım ekibi: Yangın nedeniyle yaralanan ve hastalanan kişilere ilk yardım yapmak.
Ekiplerin birbirleriyle iş birliği yapmaları ve karşılıklı yardımlaşmada bulunmaları esastır.
Ekiplerin Sevk ve idaresi
Madde 72-
Ekiplerin yangın anında sevk ve idaresi, itfaiye gelinceye kadaı1 yönergeyi uygulamakla görevli amir veya yardımcılarına aittir. Bu süre içinde ekipler ancak dairenin en büyük amiri veya mahallin en büyük mülkî amirinden emir alırlar, itfaiye gelince söndürme ve kurtanııa ekipleri derhal itfaiye amirinin emrine girerler.


İKiNCi BÖLÜM 

Donatım


Bulundurulacak Malzeme
Madde 73-
Bakanlığımız merkez ve bağlı kuruluşları hizmet binalarımızda (EK-3)'deki araç gereç ve malzeme; taşra teşkilâtımızdaki tüm hizmet binalarımızda da (EK-4)'deki araç, gereç ve malzemeler bulundurulur.
Ancak; bulundurulacak malzemenin temini sırasında malzemenin cinsi, sayısı ve özellikleri konusunda belediye itfaiye teşkilatındaki malzemelerle paralellik sağlaması bakımından itfaiye teşkilatının görüşü alınır.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

 Ödenekler


Ödenek
Madde 74-
Yönergede belirtilen sistem ve tesisatın yapımı ile araç, gereç ve malzemenin temini her yıl merkezde idari ve Mali işler Dairesi Başkanlığı bütçesine konulan ödenekle, bağlı kuruluş ve taşra teşkilâtlarında ilgili birimlerce sağlanır.
Alım ve Dağıtım
Madde 75-
Araç-gereç ve malzemeler Bakanlık bütçesi imkânlarına ve önem sırasına göre bir plân dahilinde satın alınır.
Sarf Yeri
Madde 76-
Binaların yangından korunması için bütçeye konan ödenek, yönergede öngörülen sistem ve tesisatın yapımı ve kontrolü ile araç-gereç ve malzeme alımı için kullanılır.


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM 

Eğitim


Personel Eğitimi
Madde 77-
Hizmet binalarımızda oluşturulan ekiplerin personeli, binaların yangından korunması, yangının söndürülmesi, can ve mal kurtarma ile ilk yardım faaliyetleri ve itfaiye ile iş birliği ve organizasyon sağlanması konularında; gerekirse itfaiye teşkilâtından yararlanılarak eğitilir. Yapılan tatbikatlar ile bilgi ve becerileri arttırılır. Ayrıca, bütün görevliler ve güvenlik görevlileri binadaki yangın söndürme araç ve gereçlerinin nasıl' kullanılacağı ve en kısa zamanda itfaiyeye nasıl ulaşılacağı konularında tatbiki eğitimden geçirilir. Bu eğitimler yönergeyi uygulamakla görevli amirler tarafından yaptırılır.
Eğitimin geliştirilmesi için zaman zaman haberli ve habersiz tatbikatlar yapılır. Öğretilen hususlar kontrol edilir.
Gerek haberli ve gerekse habersiz tatbikatların hangi zamanlarda yapılacağı Bakanlığımız merkezde Savunma Sekreterliği tarafından; taşra ve bağlı kuruluşlarda ise sivil savunma uzmanları, ilgili müdür yardımcıları ve bina korunma amirleri tarafından plânlanarak yaptırılır.


ALTINCI KISIM 

 Söndürme ve Kurtarma
BİRİNCİ BÖLÜM 

Yangının Mesai Saatleri İçinde Olması


Haber Verme
Madde 78-
Yangını ilk gören şahıs mevcut haber verme sistemini (çan, zil, telsiz, telefon, faks vb. ) harekete geçirmekle beraber önce telefonla itfaiyeye, itfaiye bulunmayan yerlerde varsa diğer kurum itfaiyelerine yoksa belediyeye haber verilir.
Yangın haberini alan yangına karşı mücadele ekipleri kendilerine ait araç-gereçleti alarak derhaV o\ay yerine \\areket eder\er. O\ay yerinde-,
a) Söndürme ekipleri : Yangın yerinin alt, üst ve yanlarındaki odalarda gereken tertibatı alır, yangını söndürmeye veya genişlemesini önlemeye çalışırlar.
W Kurtamıa ekipleri : Varsa önce canlıları kurtarırlar. Daha sonra yangında ilk kurtarılacak evrak, dosya ve diğer eşyayı büro memurlarının da yardımı ile ve servis şeflerinin nezareti altında mümkünse çuvallara ve torbalara koyarak boşaltılmaya hazır hale getirirler. Çuval ve torbalar servis şeflerinin lüzum görmesi halinde binanın henüz yanma tehlikesi olmayan kısımlanna taşınır. Yanan binanın genel olarak boşaltılmasına olay yerine gelen itfaiye amirinin veya en büyük mülkî amirin emriyle başlanır.
c) Koruma ekipleri : Boşaltılan eşya ve evrakı güvenlik güçleri veya bina korunma amirinin göstereceği yerde muhafaza altına alır ve yangın söndürüldükten sonra o dairenin ilgililerine teslim ederler.
d) ilk yardım ekipleri : Yangında yaralanan veya hastalananlar için ilk yardım hizmeti verirler.
Sivil Savunma Servisleri kurulu yerlerde; söndürme, kurtarma, koruma ve ilk yardım hizmetleri bu servislerce yerine getirilir.


iKiNCi BÖLÜM 

Yangının Mesai Saatleri Dışında Olması


Haber Verme
Madde 80-
Yangını ilk gören şahıs, mevcut haber verme sistemini derhal harekete geçirmekle beraber, bulunulan yerdeki telefonla önce şehir veya kurum itfaiyelerine, itfaiye yoksa belediyeye ve polis veya jandarma makamlarına bildirir. Ayrıca, ihbar telefonu yanındaki listeye bakarak yönergeyi uygulamakla görevli amir ve diğer ilgilileri telefon vesair vasıta ile olay yerine çağırır.
Görevlilerin Hareket Tarzı
Madde 81-
Yangından haberdar olan yönergeyi uygulamakla görevli amir ile yangınla mücadele ekip personeli, en seri şekilde görev başına gelip söndürme, kurtarma ve koruma işlerini yürütürler.
Yangın yerinde bulunması gereken görevlilere telefonla ulaşılamıyorsa bunların haberdar edilmesi yönergeyi ve talimatları uygulamakla görevli amir tarafından isim ve adresleri gösteren listenin en yakın polis veya jandarma karakollarına bildirilmesi suretiyle yapılır.
Daire Yakınındaki Yangın
Madde 82-
Yangın resmi dairenin yakınında meydana gelmişse:
a) Haber verme işiyle birlikte tehdit altında bulunan kısımdaki oda pencerelerinde bulunan perde ve storlar çıkarılır ve camlar kapatılır. Personel tarafından evrak ve dosyalar çuvallara konarak eşya ile birlikte tehlikeden uzak kısımlara taşınır.
b) Çatıda koruma tedbirleri alınır. Bu meyanda hortum veya kovalarla* çıkarılan su kullanılarak çatı ve damlara düşen kıvılcımlar söndürülür. Henüz kıvılcım yoksa bile çatı bol su ile ıslatılarak yangına karşı mukavemeti arttırılır.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM 

Denetim


Denetimin Konusu
Madde 83-
Bu Yönerge hükümlerinin uygulanıp uygulanmadığı, haberli veya habersiz olarak denetlenir, uygulamada ortaya çıkan aksaklıklar ile çözüm önerileri belirlenir.
Denetim Yetkisi
Madde 84-
Denetimler:
a) Bakanlık Teftiş Kurulu Müfettişleri,
b) Savunma Sekreteri veya görevlendireceği heyet tarafından,
c) Mülkî amir veya görevlendireceği heyet,
d) Taşra teşkilâtı ve bağlı kuruluşlarında görevli Sivil Savunma Uzmanları veya ilköğretim Müfettişleri,
Denetim Sonucu
Madde 85-
Denetim yetkisine haiz kişiler denetim sonuç raporlarını; Bakanlığa (Savunma Sekreterliği ) gönderir. Yönetmeliğin uygulanmasından kaynaklanan sorunlar ile çözüm önerileri her yıl Mart ayı sonuna kadar içişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğüne gönderilir.


BlRİNCl BÖLÜM 

Uygulamada Dikkat Edilecek Hususlar


Birlikte Uygulama
Madde 86-
Bu Yönergenin uygulanmasında aşağıdaki hususlar dikkate alınır :
a) 27/11/1973 tarihli ve 7/7551 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Parlayıcı, Patlayıcı, Tehlikeli ve Zararlı Maddelerle Çalışılan iş Yerlerinde ve işlerde Alınacak Tedbirler Hakkında Tüzük,
b) 14/08/1987 tarihli ve 87/12028 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle Av Malzemesi ve Benzerlerinin Üretimi, ithali, Taşınması, Stoklanması, Depolanması, Satışı, Kullanılması, Yok Edilmesi, Denetlenmesi, Usul ve Esaslarına ilişkin Tüzük,
c) 04/12/1973 tarih ve 7/7583 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan işçi Sağlığı ve iş Güvenliği Tüzüğü,
d) imar Kanununa istinaden çıkarılmış yönetmelikler,
e) Koruyucu Güvenlik Özel Talimatları, O Varsa mahallin "itfaiye Yangından Korunma Yönetmeliği"


iKiNCi BÖLÜM 

Yönergeye Aykırı Hareket


Cezai Sorumluluk ,"
Madde 87-
Bu Yönerge hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında idarî emirlere riayet etmemek fiilinden verilen görevi zamanında yapmayanlar hakkında da fiilin derecesine göre görevi ihmal veya suistimalden soruşturma açılarak gereği yapılır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Kaldırılan Hükümler
Madde 88- 13/08/1966 tarih ve 6/6851 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan "Devlet Tarafından Kullanılan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" gereği hazırlanan ve Millî Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı Savunma Sekreterliği'nce 1984 yılında yayımlanan "Yangın Talimatı" yürürlükten kaldırılmıştır.


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM 

Geçici Hükümler


Geçici Madde l- 95/7477 Karar Sayılı Yönetmeliğe girmesinden önce inşa edilmiş hizmet binalarımız kullanım amacı değişikliği, esaslı onanma tabi tutulma gibi durumlarda bu yönetmelikteki esaslara uygun hale getirilir. Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren 5 yıl içinde gerekli değerlendirme yapılanarak yangın güvenliği tedbirlerinin alınması sağlanır. Yönetmeliğin uygulama imkanının bulunmadığı hallerde, binanın kullanım amacı değiştirilir.
Geçici Madde 2- Kiralanmış hizmet binalarımızda, bu Yönergede konu edilen sistem ve tesislerin taraflarca ne şekilde veya ne kadar bir süre içinde ele alınıp yaptırılabileceği ve taraflara ne gibi vecibeler yüklenmiş olduğu, düzenlenecek bir "ek kontrat" ile kararlaştırılır ve idareye terettüp eden masraf, takip eden yılın bütçe ödeneğinden karşılanır.


YEDiNCi KISIM 

Çeşitli Hükümler
BiRiNCi BÖLÜM 

Uygulamada Dikkat Edilecek Hususlar


Birlikte Uygulama
Madde 86-
Bu Yönergenin uygulanmasında aşağıdaki hususlar dikkate alınır:
a) 27/11/1973 tarihli ve 7/7551 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Parlayıcı, Patlayıcı, Tehlikeli ve Zararlı Maddelerle Çalışılan îş Yerlerinde ve işlerde Alınacak Tedbirler Hakkında Tüzük,
b) 14/08/1987 tarihli ve 87/12028 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle Av Malzemesi ve Benzerlerinin Üretimi, ithali, Taşınması, Stoklanması, Depolanması, Satışı, Kullanılması, Yok Edilmesi, Denetlenmesi, Usul ve Esaslarına ilişkin Tüzük,
c) 04/12/1973 tarih ve 7/7583 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan işçi Sağlığı ve iş Güvenliği Tüzüğü,
d) imar Kanununa istinaden çıkarılmış yönetmelikler,
e) Koruyucu Güvenlik Özel Talimatları,
O Varsa mahallin "itfaiye Yangından Korunma Yönetmeliği"


iKiNCi BÖLÜM 

Yönergeye Aykırı Hareket


Cezai Sorumluluk 
Madde 87-
Bu Yönerge hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında idarî emirlere riayet etmemek fiilinden verilen görevi zamanında yapmayanlar hakkında da fiilin derecesine göre görevi ihmal veya suistimalden soruşturma açılarak gereği yapılır.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM 

Kaldırılan Hükümler


Madde 88- 13/08/1966 tarih ve 6/6851 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan "Devlet Tarafından Kullanılan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" gereği hazırlanan ve Millî Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı Savunma Sekreterliği'nce 1984 yılında yayımlanan "Yangın Talimatı" yürürlükten kaldırılmıştır.


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

 Geçici Hükümler


Geçici Madde l- 95/7477 Karar Sayılı Yönetmeliğe girmesinden önce inşa edilmiş hizmet binalarımız kullanım amacı değişikliği, esaslı onanma tabi tutulma gibi durumlarda bu yönetmelikteki esaslara uygun hale getirilir. Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren 5 yıl içinde gerekli değerlendirme yapılanarak yangın güvenliği tedbirlerinin alınması sağlanır. Yönetmeliğin uygulama imkanının bulunmadığı hallerde, binanın kullanım amacı değiştirilir.
Geçici Madde 2- Kiralanmış hizmet binalarımızda, bu Yönergede konu edilen sistem ve tesislerin taraflarca ne şekilde veya ne kadar bir süre içinde ele alınıp yaptırılabileceği ve taraflara ne gibi vecibeler yüklenmiş olduğu, düzenlenecek bir "ek kontrat" ile kararlaştırılır ve idareye terettüp eden masraf, takip eden yılın bütçe ödeneğinden karşılanır.


BEŞiNCi BÖLÜM 

Yürürlük ve Yürütme


Yürürlük
Madde 89-
Bu Yönerge Bakanlar Kurulunun 26/10/1995 tarih ve 95/7477 sayılı kararı ile kabul edilen "Kamu Binalarının Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" esaslarına
göre hazırlanmış olup, Bakanlık Makamının onayı ile yürürJüge girmiştir. Buna göre hazırlanan talimatlar en büyük amirin onayı ile yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 90- Bu Yönerge hükümlerini Millî Eğitim Bakanlığı yürütür.
A- YANGINA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER :

1. Binanızdaki baca ve borulan zamanında temizletiniz.
2. Sigaralarınızı iyice söndürmeden atmayınız.
3. Çatı aralarında elektrik tesisatı, eşya, yanıcı ve parlayıcı madde bulundurmayınız.
4. izinsiz elektrik sobası, ocağı, ütüsü ile benzin, ispirto ve benzeri ocakları kullanmayınız.
5. Elektrik tesisatında gerekli ilave veya onarımı mutlaka elektrik teknisyenine yaptırınız.
6. Elektrik tesisatınızı her yıl kontrol ettiriniz.
7. Bütün elektrik sigortalarını otomatik hale getiriniz.
8. Yangın cihaz ve malzemelerini her an kullanılır durumda bulundurunuz.
9. Bütün odaları nöbetçi memurlar tarafından devamlı kontrol ettiriniz.
10. Arşiv ve ambarlarda soba kullanmayınız. Parlayıcı ve patlayıcı madde saklamayınız.
11. Sigara içilmesi sakıncalı olan yerlerde sigara içmeyiniz.
12. Bütün personeli yangın konusunda eğitiniz.
B- YANGIN ANINDA YAPILACAK İŞLEMLER :
1. Telaşlanmayınız.
2. Binanızda mevcut haber verme sistemini (çan.zil,alarm) harekete geçiriniz.
3. itfaiye için (110) numaraya telefon ediniz.
4. Adresi en kısa ve doğru şekilde bildiriniz.
5. Yangın cinsini bildiriniz, (bina, baca,benzin, motorlu vasıta vs.)
6. Yangını çevrenize ve sorumlu kişilere duyurunuz.
7. itfaiye gelinceye kadar, yangını söndürmek için elde mevcut araç, gereç ve imkânlardan faydalanmaya çalışınız.
8. Yangının yayılmasını önlemek için kapı ve pencereleri kapatınız, çabuk yanıcı maddeleri uzaklaştırınız.
9. Önce canlıları, sonra kıymetli evrak ve eşyaları kurtarınız.
10. Bunları yaparken kendinizi ve başkalarını tehlikeye atmayınız.
11. Görevlilerden başkasının yangın sahasına girmesine engel olunuz.
12. Hasta ve yaralılara İLKYARDIM yapınız.
C- YANGIN ANINDA HABER VERiLECEK MAKAMLAR
GÜNDÜZ (IS TEL.
GECE (EVTEL.)
İTFAİYE
EMNiYET
JANDARMA
POLiS
BiNA KORUNMA AMiRi
KORUYUCU GÜVENLiK ŞB.MÜDÜRÜ
SAVUNMA SEKRETERi
MERKEZ BiNA NÖBETÇİ MEMURU
D- GEREKTİĞİNDE ARANACAK KURUMLAR :
TELEFON NO: ACiL YARDIM (AMBULANS) : ...............................
ELEKTRiK ARIZA : ...............................
SU ARIZA : ...............................
DOĞAL GAZ ARIZA : ...............................
MİLLÎ EĞiTiM BAKANLIĞI
YANGINLA MÜCADELE EKlPLERl
7126 sayılı Savunma Kanununun 13, 19, 20, 30 ve 40. maddeleri hükmüne göre konan 6/3150 sayılı tüzük hükümlerine ve 95/7477 sayılı yönetmeliğin 96, 97 ve 98. maddeleri hükmü gereği Bakanlığımızca YANGIN SÖNDÜRME, KURTARMA (TAHLiYE), İLK YARDIM ve KORUMA hizmetlerinde görevlendirilen personel çizelgesidir.
ISIRA NO EÜP UNVANLARI SÖNDÜRME EKlBl KURTARMA (TAH.) İLK YARDIM EKİBİ KORUMA EKİBİ
EKİPLERİN GÖREVLERİ : EKİP ŞEFLER!
l- SÖNDÜRME EKİBİ
EKİBİ
3- KORUMA EKİBİ
4- İLK YARDIM EKİBİ
Kendi görevlerini yerine getirmekten, ekibini yönetmekten ve ekipler arasında iş birliğini yapmaktan sorumludurlar.
tfaiye gelinceye kadar, binada çıkan yangını söndürmeye çalışır
Yangın anında ilk önce can ve yangınlarda ilk kurtarılacak işaretli mallan kurtaracaklardır. : Yangından kurtarılan eşyaları korurlar. Yangından ötürü personel arasında meydana gelecek panik ve kargaşalıkları önlerler.
Yangın sebebiyle yaralanan ve hastalananlara gereken ilk yardımı yaparlar.

TAŞRA TEŞKİLATI HiZMET BÎNALARINDA BULUNDURULACAK
YANGIN SÖNDÜRME ARAÇ, GEREÇ VE MALZEME LiSTESi

1.Megafon
2.Yangın ihbar Telefonu
3.Bekçi Kontrol Saati
4.Pilli veya Akülü El Feneri
5.İlk Yardım Çantası (içinde gazze bezi , pamuk , sargı bezi , yanık merhemi , atel , turnike lastiği , flaster ve makas bulunur)
10.Eldiven
11.Baret
12.Yağmurluk
13.Emniyet Kemeri
14.Geçme Merdiven
15.Balyoz
16.Kazrna
17.Kürek
18. Balta
19.Kanca
20.Manivela demiri
21.Küskü demiri
22. Keski
23.Demir testeresi
24.Ağaç testeree
25.Kova
26. Su varil
27.Yangın söndürme cihazı(muhtelif cins ve büyüklükte)
28.Lans
29.Rakor
30.Hidrant anahtan 
31.Doğal gaz anahtan 
32.Boru anahtarı
33. Izoleli pense
34. Kontrol kalemi
35.12 m.lik sızal halat
36.Hortum ve ip makarası
37.Torba - çuval