TD.: 10.10.1983/2149

LLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI

Karar Sayısı : 156 Karar Tarihi: 12.09.1983

Konu : "Bazı Liselerimizde Açılacak Yabancı Dil Kolunun Yabancı Dil Program İle Uygulama Esasları

LİSE YABANCI DİL KOLU YABANCI DİL PROGRAMI

1. AMAÇLAR :

a. Öğrenilen yabancı dili tabii konuşma hızında konuşulduğunda anlayabilme;

b. Anlaşılır bir şekilde konuşabilme;

c. Kolaylıkla okuyabilme ve okuduğunu anlayabilme;

d. Düşünce ve duygularını yazı ile anlatabilme;

e. Öğrendiği yabancı dili okuldan sonra da kendi kendine geliştirebilme güç ve yeteneğini kazanma.

2. AÇIKLAMALAR :

a. Haftalık 9 saatlik süre şu şekilde kullanılacaktır:

(1) Mevcut ders kitaplarının işlenmesine 5 saat ayrılacaktır. Bu 5 saatlik sürede, öğrenci ve alıştırma kitapları, öğretmen öğretmen kitaplarında önerilen metodolojiye uygun olarak, flaşkart, duvar resmi, ses bantları vb. yardımcı ders araçları ile bir bütün olarak kullanılacaktır. Gerektiğinde, bu kitaplardaki konular genişletilerek çalışılacaktır.

(2) Haftada 2 saat uygulamalı dilbilgisi çalışmasına ayrılacaktır. Uygulamalı dilbilgisi çalışması klasik anlamda bir gramer çalışması olmayıp, edinilen ve edinilecek yeni gramer bilgilerini sistemleştirmeye yönelik uygulamalı, bol alıştırmalı çalışmalardır. Yapılacak bu çalışmalarla öğrencilerin kendi kendilerine kurallara varmaları ve bu kuralları gerçek hayattan alınmış sahnelerde kullanmaları sağlanacaktır.

(3) Haftada 2 saat okuma çalışmasına ayrılacaktır. Önemi dolayısıyla okuma çalışmaları için öngörülen bu 2 saatlik sürede öğrencilerin yaş grupları, ilgileri ve ileride gerçek hayattaki ihtiyaçları dikkate alınarak yoğun bir okuma çalışması uygulanacaktır. Bu uygulamada, öncelikle öğrencilere bilgi kazandıracak, kelime hazinelerini geliştirecek türde sadeleştirilmiş dil ile yazılmış çeşitli kitaplar ve günlük hayattan alınmış çeşitli otantik metinler kullanılacaktır.

b. Genel ilkeler şunlardır:

1747 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanmış olan yabancı dil müfredat programında yer verilen genel ilkeler esas alınacaktır.

Ayrıca;

(1) Her faaliyet, bilgi ve becerilerin zenginleştirilmesi için bir fırsat olarak değerlendirilecektir.

(2) Öğrencilerin eğitim faaliyetine derslerde yapılan her türlü çalışmada aktif bir şekilde ve sorumluluk alarak katılmaları sağlanacaktır. Öğrenci devamlı olarak soru soran, talep eden, isteyen, arayan kişi durumunda olacaktır.

(3) Öğrenilen dil hakkında bilgi edinmek yerine o dilin sözlü ve yazılı olarak öğrenci tarafından bilfiil kullanılması amaçlanacaktır. Anlamsız, gerçek hayatta karşılaşılmayan alıştırmalara yer verilmeyecektir.

(4) Öğretmen sınıf çalışmasını gerçek hayattan alınmış orjinal malzeme ile zenginleştirecek, öğrenilen dilin gerçek hayattakine uygun şekilde kullanılmasına özen gösterecektir.

Otantik malzeme her türlü çalışmada çıkış noktası ve varılacak amaç olara planlanıp kullanılacaktır.

(5) Hata bir sağlık işareti olarak telakki edilecek, yaklaşım düzeltici, yapıcı ve teşvik edici olacaktır.

(6) Sistemli bir şekilde, yeni bilgiler eskilere dayandırılacak, öğrencilere çeşitli anlatım tekniklerini kullanma becerisi kazandırılacaktır.

(7) Öğrencilere sık sık sorumluluk verilecek, grup çalışmaları ve ferdi çalışmalar düzenlenecek, öğrencilerin farklı yönelişleri izlenecek, yönelişler teşvik edilecek, farklı yönelişlere cevap verecek ferdi çalışmalar yaptırılacaktır.

(8) Öğretmen kendisi konuştuğu vakit, sınıfın konuşmadığım dikkate alarak; az konuşacak, sınıfı yönetecek, sınıfın yerine geçmeyecektir.

(9) Motivasyon sürekli olarak canlı tutulacaktır. Bunun için öğrencinin yabancı dil bilmenin bir ihtiyaç olduğunu,a yabancı dil öğrenmenin mutlaka özel bir yetenek gerektirmediğine ve kullanılan metot ve araçların geçerliliğine inandırılması büyük önem taşır.

(10) Sözlü ve yazılı onlatım çalışmalarında dolaylı anlatıma, başkalarının sözlerini yorumlayarak nakletmeye önem verilerek tabii konuşma alışkanlığı kazandırmaya çalışılacaktır.

c. Amaçlar bölümünde gösterilen 4 ana beceriyi geliştirmek üzere yapılacak faaliyetler şunlardır:

(l) Dinleyerek anlama

Dinleyerek anlama becerisini geliştirmek üzere öğretmen kendi sesini, öğretmen bantlarını, radyolarda yayımlanmakta olan yabancı dil porgramlarını. bu programların bantlarını ve işlenecek konularla ilgili olarak ayrıca sağlanacak çeşitli otantik kayıtları kullanacaktır.

Her dinleyerek anlama çalşıması, çoktan seçmeli testlerle kontrol edilecektir. Bu çalışma için kullanılacak banda alınmış malzemenin tabi konuşma hızında kaydedilmiş olması önemlidir. Güçlükler üzerinde çalışırken anlatım hızı yavaşlatılmayacak, bunun yerine dinletilen metin, yeniden bir veya birkaç defa fakat gene tabii konuşma hızında verilecektir.

Dinleyerek anlama çalışmasını sözle ve yazı ile anlatım çalışması izleyecek, öğrenciler dinlenen malzemedeki tartışma içeren konular üzerinde konuşma çalışması yapacaklar, sözle anlattıklarını yazı ile özetleyeceklerdir.

(2) Konuşma

Öğrencinin normal konuşma hızında ve anlaşılır bir şekilde konuşabilmesi için öğretmen kitaplarındaki tavsiyelere uygun olarak sistemli sınıf içi ve sınıf dışı çalışmalar yapılacaktır.

Konuşma çalışmasının, gerçek hayattakine uygun bir şekilde yapılmasına özen gösterilecektir.

Ders kitaplarından ve dışardan alınacak konuların bir dilin başlıca fonksiyonları çerçevesinde işlenmesi gerekir. Bunun için öğrencilerin; konuşma anında içinde bulundukları duruma, yere. şartlara, zamana, dinleyicilerin sosyal statülerine ve konuşmanın amacına göre. gerçek hayatta olduğu gibi duygu ve düşüncelerin anlatma yorumlar yapma, birini bir şeye razı etme, ikna etme, mantıklı, doğru ve uygun sorular sorma, açıklamalarda bulunma, sonuç çıkarma, selamlaşma, • bir selama karşılık verme vb. için gerekli sözlü anlatım yollarını ve cümle yapılarını seçerek kullanabilmeleri büyük önem taşır.

Konuşma çalışmasının konuları öncelikle bu sınıfa ait ders kitaplarındaki konular olacaktır. Öğretmen, ders kitaplarındaki konulara paralel olarak dışarıdan da konular seçebilir.

Konuşma çalışması sırasında öğrenciler öncelikle şu faaliyetlerde bulunacaklardır. Genel nitelikte sorular sorma, dinlenen, okunan ve incelenen bir parçada geçen dikkat çekici noktalar üzerinde yorumlar ve tartışmalar yapma, seviyeye uygun oyunlar oynama, resimli hikayeleri, çeşitli olay ve konuşmaları anlatma, başkalarına nakletme, sözlü özetler ve önemli günler ve haftalar üzerinde konuşmalar yapma, bir şeyin tanıtılması, savunulması, övünülmesi vb.

(3) Okuyarak anlama

Okuyarak anlama çalışmasında bu sınıflara ait kitaplarda yer alan okuma metinleri kullanılacak, bu metinler öğretmen kitaplarındaki tavsiyelere uygun olarak ve sistemli bir şekilde işlenecektir.

Okuma çalışması yapılırken öğrencilere anlayarak sessiz ve akıcı okuma teknikleri ve alışkanlığı kazandırılacaktır.

Sessiz okumaya büyük önem verilecektir.

Okuma çalışmasında, okulların teklifi üzerine bu sınıflar için Bakanlıkça kabul edilecek kitaplarla kullanma talimatları, reçeteler, formüller, makaleler, romanlar, ilanlar, afişler vb. dokümanlardan, gazete ve dergilerden seçilecek parçalardan yararlanılacaktır.

Okuma çalışması öğrencilerin okuma ihtiyaçlarına cevap verecek, yoksa bu ihtiyaç yaratılacaktır.

Her okuma parçasının bilgi edinmek, kültürü geliştirmek, yabancı dil bilgi düzeyini yükseltmek, zevk almak gibi belli bir amacı olacaktır. Çalışmaya başlanırken amaç ve okuma türü bir parçayı ayrıntıları ile veya genel hatları ile anlamak için yapılan okuma, belirli bir bilgi edinmek amacı ile yapılan selektif (seçici okuma) açık bir şekilde öğrencilerle 'birlikte belirlenecek, okunan parçalar üzerinde sık sık çoktan seçmeli testler uygulanarak anlama derecesi ölçülecektir.

Zaman zaman okunan parçalardaki fikirler, bu fikirlerin birbirine bağlanışı, paragrafların oluşum şekli üzerinde de çalışmalar yapılacaktır.

Okuma metinlerinin seçiminde, okuma parçalarının türü, güçlüğe dikkate alınacaktır.

Okuma parçasında büyük ağırlık bir parçayı ana hatları ile anlamaya verilecek bu amaçla her seferinde değişik türde metin ve kaynaklar kullanılacaktır.

(4) Yazı ile anlatım

Yazı ile anlatım çalışmasında, konuşma çalışmasında olduğu gibi hareket edilecek, çalışma konuları konuşma için teklif edilen malzeme ve konulardan oluşacaktır.

Yazma çalışması daima konuşma çalışmasından sonra gelecektir. Çalışma güdümlü alıştırmalardan serbest yazılı anlatıma doğru gidecektir.

Yazı ile anlatım çalışmalarında öncelikle bu sınıflara ait kitaplarda teklif edilen faaliyetler yapılacak, kalan zaman tamamen gerçek hayattaki yazı ile anlatımda kullanılan faaliyetlere ayrılacaktır. Bu faaliyetlerin başlıcaları şunlardır: Okuma metinlerinin ve radyo, televizyon programlarının özetlenmesi, not alma, çeşitli türde mektuplar ve telgraf yazma, formüller doldurma, ilan yazma, bir konuşmayı uzun bir yazılı metni çok kısa olarak özetleme,*bir ankete cevap verme, dilekçe yazma, kişisel görüşleri anlatma, tasvir etme vb.

Yazma çalışmasında öğrencinin hayal gücü, gözlem yapma yeteneği geliştirilecek, düşünce ve duyguların belli bir mantık zinciri içinde anlatılmasına önem verilecektir.

3. KONULAR (X. Sınıf)

Derslerde, bu sınıf için Bakanlıkça kabul edilmiş olan kitaplardaki konularla yukarıda AÇIKLAMALAR bölümünde yer alan faaliyetleri gerçekleştirecek tür ve nitelikte konular işlenecektir.

4. ARAÇ VE GEREÇLER (X. Sınıf)

Derslerde aşağıdaki araç-gereçler kullanılacaktır:

a. İngilizce dersleri için :

(1) "An English Course For Turks, Advanced T Studenf s Book

(2) "An English Course For Turks, Advanced l" Workbook

(3) J'An English Course For Turks Advanced l" Teachefs Book

(4) Bu sınıfa ait tlaşkartlar ve duvar resimleri

(5) Bu sınıfa ait radyoda yayımlanan programların bantları, b. Fransızca dersleri için:

(1) fciJe Parle Français 5-Livre de l 'Eleve"

(2) "Je Parle Français 5-Livre de TMaitre

(3) "Je Parle Français 5-Chair dvExercices".

(4) Öğretmen bantları,

(5) Bu sınıf için radyoda yayımlanan Fransızca porgramlarmın bantları, c. Almanca dersleri için ;

(1) "Texte und Situationen l" (Almanca ders kitabı 4)

(2) "Texte und Situationen l" (Almanca öğretmen kitabı 4)

(3) kTexte und Situationen l" (Almanca alıştırma kitabı 4)

(4) Bu sınıfa ait radyoda yayımlanan programların bantları.

ATATÜRK'ÜN HAYATI (9. SINIF)

- Öğrenim hayatı

- Askerlik hayatı

- Siyasi hayatı

(Bu konular öğretim programının 27.4.1998/64 sayılı TTKK)

uygun bölümlerinde işlenecektir.

ATATÜRK'ÜN İLKELERİ (10. SINIF)

- Cumhuriyetçilik

- Milliyetçilik

- Halkçılık

- Devletçilik

- Laiklik

- İnkılapçılık

(Öğretim programının uygun bir bölümünde ilkelerin adları verilecek, bunlardan biri yada ikisi kısaca açıklanacaktır. 27.4.1998/64 sayılı TTKK)

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİ (11. SINIF)

- Atatürkçülüğün nitelikleri

Türk milletinin ihtiyaçlarından doğmuş olması

Temelinde milli kültür olması

Aklı ve bilimi esas alması Kişi hak ve hürriyetlerine önem vermesi Yurtta ve dünyada barışı esas alması Evrensel olması

(Atatürkçülüğün nitelikleri öğretim programının uygun bir bölümünde bir parça halinde işlenecektir. 27.4.1998/64 sayılı TTKK)