Maddi Fiziki Durum Büro İşeleri Personel İşleri Öğrenci İşleri Eğitim Öğretim Çalışmaları Hesap ve Ayniyat İşleri

 

YABANCI DİL AĞIRLIKLI PROĞRAM UYGULAYAN LİSELER YÖNETMELİĞİ

 

 Tebliğler Dergisi                                                                       CİLT: 62                                                                               EKİM 1999                                                             SAYI:2505

TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI

Karar Sayısı : 138                                                                

Karar Tarihi : 22/07/1999

Konu : Millî Eğitim Bakanlığı Yabancı Dil Ağırlıklı Liseler Yönetmeliği

Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün 10/06/1998 tarih ve 6872 sayılı teklif yazısı ile Kurulumuzda görüşülerek uygun bulunan “Millî Eğitim Bakanlığı Yabancı Dil Ağırlıklı Liseler Yönetmeliği”nin ekli örneğine göre kabulü kararlaştırıldı.

 

                                                                                                                                       Metin BOSTANCIOĞLU

                                                                                                                                            Millî Eğitim Bakanı 

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YABANCI DİL AĞIRLIKLI

LİSELER YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, yabancı dil ağırlıklı liselerle ilgili iş ve işlemlere ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2- Bu Yönetmelik, yabancı dil ağırlıklı liselerin hazırlık sınıfı kontenjanlarının tespiti, öğrenci başvuruları, kayıt-kabulleri , nakilleri, eğitim, öğretim ve yönetim ile ilgili yapılacak iş ve işlemleri kapsar.

Dayanak

Madde 3- Bu Yönetmelik, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun'a dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4- Bu Yönetmelikte geçen:

a) Bakanlık : Millî Eğitim Bakanlığını,

b) Okul : Yabancı dil ağırlık liseyi,

c) Hazırlık Sınıfı : Yabancı dil ağırlıklı liselerde, 9. sınıftan önce öğrencilere yabancı dilde dinleme, anlama; okuma, anlama; konuşma ve yazma becerisi kazandırmayı amaçlayan sınıfı,

d) Veli : Öğrencinin anne, baba veya vasisi olan kişiyi

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Okulun Kuruluşu ve Amacı

Kuruluş

Madde 5- Yabancı dil ağırlıklı program uygulayan liseler; liselerin bünyesinde faaliyet gösteren ve ilköğretim üzerine bir yıl hazırlık sınıfı ile en az üç yıl öğrenim süresi olan liselerdir.

Okulun Amacı

Madde 6- Okulun amacı öğrencilerin:

a) İlgi, yetenek ve başarılarına göre yüksek öğretim programlarına hazırlanmalarını,

b) Yabancı dil öğrenmelerini,

c) Gelişen teknolojileri izleyebilmelerini ve kullanabilmelerini

sağlamaktır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Kontenjan Tespiti, Başvurular ve Komisyonlar

Kontenjan Tespit ve Nakil Komisyonu

Madde 7- Hazırlık sınıflarına alınacak öğrenci kontenjanlarının tespiti ile öğrenci nakillerini değerlendirmek üzere "Kontenjan Tespit ve Nakil Komisyonu" oluşturulur.

Bu komisyon:

a) İlçelerde millî eğitim müdürünün başkanlığında, ilgili okul müdürleri ile okul-aile birliklerinin bir temsilcisinden,

b) Üçten az okul bulunan il merkezlerinde, millî eğitim müdürü veya görevlendireceği millî eğitim müdür yardımcısı ya da şube müdürünün başkanlığında, ilgili okul müdürleri ile okul-aile birliklerinin bir temsilcisinden,

c) Üç ve daha fazla okul bulunan il merkezlerinde millî eğitim müdürü veya görevlendireceği millî eğitim müdür yardımcısı ya da şube müdürünün başkanlığında, millî eğitim müdürünce belirlenecek üç okul müdürü ile okul-aile birliklerinin bir temsilcisinden

oluşturulur. 

Hazırlık Sınıfı Kontenjanlarının Tespiti

Madde 8- Hazırlık sınıflarına her yıl alınacak öğrencilerin sayısı, okulun fizikî imkânları ve yabancı dil öğretmen sayısı dikkate alınarak, komisyonca mahallînde yapılacak inceleme sonunda tutanakla tespit edilir. Tutanakta ilgili okul müdürünün imzası da bulunur. Bu incelemede hazırlık sınıfı dahil tüm sınıflarda öğrenci sayısının 30 olması esas alınır. Nakiller için, boş kontenjan bırakılmaz.

Belirlenen kontenjanlar, valilik onayı ile her yıl en geç şubat ayının son haftasına kadar Bakanlığa bildirilir ve Bakanlıkça yapılacak değerlendirme sonucu kesinleşir.

Başvurular

Madde 9- İlköğretim okulunu bitirenlerden diploma notu en az 4.00 olanlar, form dilekçe ve diplomanın aslı veya onaylı örneği ile bu okullara aday kaydı için başvurabilirler.

Öğrencilerin öğrenim gördükleri okul müdürlüklerince gerekli duyuru yapılır ve başvuranların form dilekçedeki "Not Durum Çizelgesi" bölümü doldurularak imza karşılığında velisine teslim edilir (EK:1). Başvurularda öğrencilerin okudukları yabancı dil dikkate alınmaz.

Öğrenci Kayıt-Kabul Komisyonunun Oluşturulması ve Yapılacak İşler

Madde 10- Okulda müdürün başkanlığında bir müdür yardımcısı, öğretmenler kurulunca seçilecek iki öğretmen ile okul-aile birliğini temsilen bir üyeden "Öğrenci Kayıt-Kabul Komisyonu" oluşturulur.

Kayıt-kabul komisyonu, Bakanlıkça yayımlanan genelgede belirlenen takvime göre :

a) Diplomanın aslı veya onaylı örneği ve form dilekçe ile istenilen bölüme ön kayıt başvurularını kabul eder.

b) Diploma notu en yüksek olandan başlamak üzere adayların sıralamasını yapar. Sıralama yapılırken diploma notu eşit olan öğrencilerden, eşitlik bozuluncaya kadar sırasıyla; 8. sınıf yıl sonu ağırlıklı not ortalaması yüksek olana, bunların da eşit olması durumunda 7. ve 6. sınıf yıl sonu ağırlıklı not ortalaması yüksek olana, eşitliğin yine de bozulmaması durumunda 8. sınıftan başlayarak sırasıyla her üç sınıftaki yabancı dil, Türkçe ve matematik derslerinin yıl sonu notlarının ortalaması yüksek olana bakarak değerlendirme yapar.

c) Listedeki sıraya göre diplomanın aslı ile kesin kayıtları yapar.

d) Kesin kayıt sonunda açık kontenjan bulunması durumunda, listedeki sıraya göre kesin kayıt yaptırmaya hak kazananları belirler.

e) Açık kontenjan bulunması durumunda okulun öğretime açıldığı haftanın son günü mesaî bitimine kadar yedek listeden sırası gelenlerin kayıtlarını yapar.

f) Yedek listesi bulunmayan okullarda, okulun öğretime açıldığı hafta içinde millî eğitim müdürlüğünce tespit edilecek takvime göre açık kontenjanları doldurur. Bundan sonra öğrenci kaydı yapmaz.

Kesin kayıt yaptıran öğrencilerden isteyenlerin kayıtları silinir. Durum, aday kayıt defterinin ilgili bölümü ile not durum çizelgesinin arkasına yazılır ve evrak iade edilir. Bu öğrencilerin tekrar aynı okula dönmek istemeleri durumunda, başvuruları kabul edilmez.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Nakiller

Nakiller

Madde 11- Nakillerde genel liselerdeki mevzuat hükümlerine uyulur. Aynı il ve ilçe merkezleri ile büyük şehir belediye sınırları içindeki okullar arasında nakil yapılabilmesi için istenilen okulda açık kontenjan bulunması ve nakil isteğinde bulunan öğrencinin diploma notunun okula aynı yıl kaydedilen en son öğrencinin diploma notundan düşük olmaması gerekir.

Nakil için başvurular, öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne genel lise mevzuatına göre nakiller için belirtilen sürelerde yapılır.

Nakil Başvurularının Değerlendirilmesi

Madde 12- Başvurulan okul müdürlüğünce nakillerle ilgili belgeler incelenerek uygun bulunması durumunda, ilçelerdeki okullara nakil isteyenlerin belgeleri, o ilçe millî eğitim müdürlüğüne; il merkezindeki okullara nakil isteyenlerin belgeleri ise o ilin millî eğitim müdürlüğüne gönderilir.

Nakil belgeleri, komisyonca en geç bir hafta içinde incelenerek öğrencilerin parasız yatılı olup olmadıkları, ikâmet yerleri, ilköğretim okulu diploma notu ve okulların kontenjanları göz önünde bulundurularak okulları belirlenir.

Farklı Program Uygulayan Okullardan Öğrenci Nakilleri

Madde 13- Nakil şartlarının taşınması durumunda, Anadolu Liseleri, Anadolu Öğretmen Liseleri ve Fen Liselerinden bu okullara öğrenci nakli yapılabilir.

Yurt Dışından Gelen Öğrencilerin Kayıt-Kabulü

Madde 14- Yurt dışından gelen öğrencilerden:

a) Daha önce bu okullara devam etmiş olanların denkliği tanınan bir okula bir süre devam etmiş olduklarını,

b) Önceden bu okullara devam etmemiş olanların, denkliği tanınan bir okula en az iki ders yılı devam etmiş olduklarını,

c) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelenlerin yabancı dil ağırlıklı liseye denk bir program izlemiş olduklarını,

d) Ders yılı içinde gelenlerin devam ve başarı durumlarını

belgelendirmeleri istenir. Bunları belgelendirenlerin kayıtları yapılır.

Ayrılan Öğrenciler

Madde 15- Kendi isteği ile ayrılan öğrenciler, on gün içinde okullarına geri dönebilirler.

Hazırlık sınıfından ayrılan öğrenciler ile hazırlık sınıfı tekrarı sonunda başarısız olmaları nedeniyle okulla ilişiği kesilenler süresi içinde kayıt-kabul şartlarını taşıdıkları diğer orta öğretim kurumlarına kayıt yaptırabilirler.

 

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Seviye Tespit Sınavı ve Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi

Seviye Tespit Sınavı Sonucu Dokuzuncu Sınıfa Devam Etmek

Madde 16- 9. sınıftaki yabancı dil dersini izleyebilecek düzeyde oldukları velileri tarafından kesin kayıt sırasında okul yönetimine yazılı olarak bildirilen öğrenciler, okul yönetimince yabancı dil öğretmenlerinden oluşturulacak komisyonca ders yılının başladığı tarihten itibaren bir hafta içinde hazırlık sınıfı düzeyinde yazılı ve sözlü seviye belirleme sınavına alınırlar. Bu sınavda en az "geçer" not alan öğrenciler, başarılı sayılarak 9. sınıfa devam ettirilirler.

Hazırlık sınıfına devam edecek toplam öğrenci sayısı sekiz veya daha fazla ise öğrenciler okullarında hazırlık sınıfına devam ettirilirler. Öğrenci sayısı sekizin atında ise kayıtları okullarında kalmak koşulu ile hazırlık sınıfı bulunan herhangi bir okuldaki hazırlık sınıfında öğrenim görmeleri sağlanır. Hazırlık sınıfını başardıklarında kayıtlarının bulunduğu okulda eğitim-öğretimlerine devam ettirilirler.

Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi

Madde 17- Hazırlık sınıflarında yabancı dil dersi dışındaki derslerdeki başarı durumu sınıf geçmeyi etkilemez. Ancak öğrencilerin, teşekkür ve takdir durumları tespit edilirken bu notlar da dikkate alınır. Yabancı dilden başarı gösterenler 9. sınıfa devam hakkı kazanırlar.

Hazırlık sınıfında başarısız olan öğrenciler, ikinci yıl hazırlık sınıfını tekrar ederler. İkinci öğretim yılı sonunda da hazırlık sınıfında başarısız olan öğrencilerin okulla ilişikleri kesilir.

Bu okulların 9. , 10. ve 11. sınıflarında yıl sonu başarı ortalamasıyla sınıf geçilebilmesi için

a) Yıl sonu başarı ortalamasının en az 3.00,

b) 10. ve 11. sınıflarda alan derslerinden de başarısızlığı olanların bu derslere ait yıl sonu ağırlıklı ortalamasının da en az 3.00

olması gerekir.

ALTINCI BÖLÜM

Öğretim Programları

Hazırlık Sınıfı Programı İle İlgili Esaslar

Madde 18- Hazırlık sınıfı programları aşağıdaki esaslara göre yürütülür :

a) Yabancı dil dersinin amacı; öğrencileri, öğrendikleri yabancı dilde dinleme, anlama; okuma, anlama; konuşma ve yazma becerileri yönünden yabancı dil programında tespit edilen hedeflere uygun olarak hazırlamaktır.

b) Okutulacak dersler ve haftalık ders saatleri sayısı, ders dağıtım çizelgesinde gösterilir.

c) Türkçe derslerinde dil bilgisi konularına ağırlık verilir.

d) Yabancı dil derslerinde dinleme, anlama; okuma, anlama; konuşma ve yazma becerilerinin öğrenciye kazandırılması için ders saatlerinin belirlenmesi, hazırlık sınıfı yabancı dil zümre öğretmenlerince yapılır. Bu öğretmenler ders yılı başında düzenleyecekleri programa göre çalışmalarına başlarlar. Program, bir raporla ve okutulacak kitaplarla birlikte okul müdürlüğüne verilir.

e) Öğrenciye her dönem derslerden birer dönem notu verilir.

f) Öğrencinin yabancı dil dersinden başarılı sayılabilmesi için, ikinci dönem notunun en az iki (2), birinci dönem notu etkisiz ise ikinci dönem notunun en az üç (3) olması gerekir. Başarı gösteremeyen öğrenciler ders yılının başlamasından bir hafta önce yazılı ve sözlü seviye tespit sınavına alınırlar ve bu sınavda notu en az iki (2) olan öğrenciler başarılı sayılarak 9. sınıfa devam hakkı kazanırlar. Başarılı olamayanlar ise bir yıl daha hazırlık sınıfına devam edebilirler.

g) Derslerin yıl sonu notları, diploma notunun tespitinde dikkate alınmaz.

 

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Uygulama

Madde 19- Bu Yönetmeliğin, başarı ortalaması ile sınıf geçmeye ilişkin 17. maddesinin üçüncü fıkrası hükmü 1999-2000 öğretim yılında kayıt yaptıracak olan öğrencilerden başlamak üzere uygulanır.

Hüküm Bulunmayan Haller

Madde 20- Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde Bakanlığa bağlı orta öğretim kurumlarında uygulanan mevzuata göre işlem yapılır.

Yürürlükten Kaldırılan Mevzuat

Madde 21- Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte 12/04/1994 gün ve 21903 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan "Millî Eğitim Bakanlığı Yabancı Dil Ağırlıklı Lise Yönetmeliği" yürürlükten kalkar.

Yürürlük

Madde 22- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 23- Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür. 

 


EK-1

FORM DİLEKÇE

 

......................... MÜDÜRLÜĞÜNE

..../..../.... ders yılında okulunuzdan mezun olan ........................ nolu .......................................... .....................................'ın Yabancı Dil Ağırlıklı Program Uygulayan .................................................... ................................................. Lisesine (*................) ön kayıt için başvuruda bulunmak istiyorum.

Başvuru için gerekli olan aşağıdaki bilgilerin verilmesini arz ederim.

ÖĞRENCİNİN

ADI-SOYADI                                                                                     ÖĞRENCİNİN VELİSİ

SINIFI VE ŞUBESİ                                                                                   Adı-Soyadı

NO                                                                                                                 İmza           


                                                              NOT DURUM ÇİZELGESİ                

NOT : Bu tablo, öğrencinin mezun olduğu okul müdürlüğünce, okulun resmî kayıtlarına uygun olarak doldurulur ve velisine kapalı-mühürlü zarf içerisinde imza karşılığı teslim edilir.

*İstenilen yabancı dil bölümü belirtilir.                                

                                                                                                                             / /

                                                                                                             Kayıtlarımıza uygundur

                                                                                                              Adı-Soyadı

                                                                                                              Mühür

NOT: Bu Yönetmelik 20/08/1999 tarih ve 23972 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır