ÖĞRENCİ ÜCRETLERİNİN TESPİTİ , İLANI VE TAHSİLİ 

 

Not : 28 Eylül 2001 tarih ve 58806 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün Öğrenci Ücretleri ile ilgili  yazısı aşağıda .

 

Ücretlerin Tespit ve Tahsili
Madde 5-
Ücretler aşağıdaki esaslara göre tespit edilir
a) Özel öğretim kurumlarınca tespit edilen eğitim ücretleri her yıl Mayıs ayında, her kurumun kendisi tarafından tespit ve basın yoluyla ilân olunur.
Ayrıca, öğrencilerine yemek, beslenme, taşıt, pansiyon ve benzeri hizmetleri verecek kurumlar, bu hizmetleri için alacakları ücretleri de Mayıs ayı içinde tespit ve ilân ederler.
b) Bu Yönetmelikte belirtilenler dışında öğrenciden hiçbir ad altında ücret istenmez.
c) Süresi içinde ücret ilânı yapmayan kurumlar, bir önceki yılın ücretini alırlar.
d) ilân edilmeden öğrencilerden ücret tahsil edilemez.
e) Okullarda öğrencileri yetiştirmek, geliştirmek ve imtihanlara hazırlamak maksadıyla kurs açılması ve günlük programların bitiminden sonra gündüzlü öğrenciler için etüd saatleri düzenlenmesi halinde öğrencilerden ayrıca ücret alınır.
Okullar bu kursların ücretlerini resmî okullarda uygulanan ücrete göre alırlar. Bu hükmün aksine davranan kurucu ve yöneticiler hakkında Kanunun 15. ve 47. maddeleri uygulanır.

( Öğrenci Ücretleri Tespit ve Tahsil Yönetmeliği m - 5 ) 

Ücretlerin Tespitinde Uyulacak Kurallar

Madde 6- (Değişik: Temmuz 1998-2490 s.T.D.) Kurumlar öğrenci ücretlerini, 625 sayılı Kanunun 2. maddesinde ifade edilen hükümlere uygun olarak;
a) Sağladıkları eğitim ve öğretim imkânlarına,
b) Gelişmelerine de imkân verecek yatırım ve hizmetlere,
c) Personel ve işletme giderlerine,
ç) Devlet istatistik Enstitüsünün Nisan ayı itibarıyla ilân etmiş olduğu o ildeki yıllık tüketici fiyat endeksine,
göre tespit ve ilân ederler.
Kurumlar yapmış oldukları yatırımlara ilişkin bilgi ve belgelerini engeç nisan ayının başında valiliğe bildirirler. Yatırımlardan kaynaklanan farklar, Devlet istatistik Enstitüsünün Nisan ayı itibarıyla ilân etmiş olduğu o ildeki yıllık tüketici fiyat endeksinin en çok % 10'u kadar, öğrencinin bir yıllık eğitim ücretine yansıtılabilir.
Kurumlar, ücretlerini yukarıdaki esaslara göre tespit ve ilân ettiklerini yetkili makamlara belgelendirmek zorundadırlar.

( Öğrenci Ücretleri Tespit ve Tahsil Yönetmeliği m - 6 ) 

Kurumların Gruplandırılması
Madde 7-
Ücret tespiti kapsamına giren kurumlar aşağıdaki gibi gruplandınlır.
a) Okullar;
1) ilkokullar
,
2) Bir kısım derslerin öğretimini yabancı dille yapan okullar,
3) Bütün derslerin öğretimini Türkçe yapan okullar,
4).Takviyeli yabancı dil uygulayan okullar,
5) Fen Liseleri,
6) Meslek Liseleri,  kendi aralarında türlere göre gruplara ayrılır) olarak gruplandırılır ve bütün sınıflar için yıllık ücret tespit ve ilân edilir.
b) Kurumlarca pansiyon hizmetleri sağlandığı takdirde öğrenciler;
1) Daimi yatılı,
2) Evci yatılı,
olarak gruplandırılır ve verilecek hizmetler için tespit edilen ücretler ayrıca aylık olarak tahsil edilir. 

 c) Okul öncesi eğitim kurumlan;
1) Yuva, 
2) Anaokulları, 3 Ana sınıflan,
olarak gaıplandınlır ve her gaip için aylık ücreti tespit edilir.
d) Öğrenci etüd eğitim merkezleri için ücretler aylıktır.
e) Dershanelerde:
11 ilkokul öğrencileri,
1) Ortaokul ve Lise öğrencileri.
3)Üniversiteye hazırlık öğrencileri,
seklinde gruplandırılır ve her grup için öğrenci başına düşen ücret, ders sraati
ücreti olarak tespit olunur.
f) Kurslar;
Her kurs kendi özellik ve türüne göre öğrenci başına düsen ücreti, ders saati ücreti olarak belirler. (00/20505 s.R.G.)

( Öğrenci Ücretleri Tespit ve Tahsil Yönetmeliği m -  ) 

a ) Ücret İlan Bildirim Formu İçin Tıklayın  ( Okullar )

b ) Ücret İlan Bildirim Formu İçin Tıklayın  ( Dershaneler ) 

 

 

Ücretlerin Taksitlendirilmesi
Madde 8-
Kurumlar yıllık öğrenci ücretlerini, en az üç çeşit taksitte alırlar. Ancak, isteyen öğrenci velileri ücretleri defaten veya iki taksitte ödeyebilirler. (88/19832 s.R.G.)

Madde 31 - (Değişik: 15/1/1998 - 4322/3 md.) Özel Öğretim Kurumlarının ücretleri, her yıl mayıs ayında tesbit ve ilan olunur. 
Bu ücretlerin hangi esaslara göre tesbit,tayin,ilan ve tahsil edileceği yönetmelikte belirlenir. 

( Özel Öğretim Kurumları Kanunu m - 8 )  


ÖĞRENCİ YURTLARI

Kurum Ücretlerinin Tespiti
Madde 17-
Ücretli kurumlarda ücret tespiti yapmak için vali veya görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında aşağıdaki üyelerden oluşan "Ücret Tespit Komisyonu" kurulur.
a) Defterdar veya görevlendireceği bir temsilci,
b) Millî eğitim müdürü,
c) Belediye iktisat müdürü, (bulunmayan yerlerde görevlendirilecek temsilci)
d) Sanayi ve ticaret müdürlüğü temsilcisi,
e) Kurum müdürlerinin kendi aralarında seçecekleri bir temsilci.
Kurum ücretleri, her öğretim yılı başında tespit edilerek kurum müdürlüklerine bildirilir. Tespit edilen kurum ücretlerinde yıl içinde değişiklik yapılamaz.

( Öğrenci Yurtları Yönetmeliği m - 17 ) 


Kurum Ücreti ve Depozito
Madde 21-
Ücret alınan kurumlarda, kayıt ve kabulü yapılacak öğrencilerin 20. maddede yazılı şartlan yerine getirmeleri ve bir aylık kurum ücreti ile bu ücretin yarısı tutarındaki depozitoyu peşin ödemeleri şarttır.
Ayın birinci gününden sonra kuruma kabul edilenler, geri kalan günlerin ücret tutarını öderler.

( Öğrenci Yurtları Yönetmeliği m - 21 ) 


Ücret Ödeme Yükümlülükleri
Madde 22-
Kurum ücretlerinin, aylık taksitler halinde ödenmesi esastır. Bu durumda öğrenciler en geç her ayın onuncu günü akşamına kadar ücreti ödemekle yükümlüdürler. Öğrenci ile kurum idaresi arasında başka türlü bir ödeme şekli öngörüldüğünde, öğrenciler bu şekle uymak zorundadırlar.
Yukarıda belirtilen usullere göre kurum ücretlerini ödemeyen öğrencilerin depozitolarından mahsup yapılır ve kurumla ilişkileri kesilir.
Öğrenci velisinin yangın, sel, deprem, kaza, ağır hastalık gibi bir olaya duçar olması veya postadaki gecikme durumunda, kurum ücretinin ödenmesi, kurum idaresince ay sonuna kadar uzatılabilir. Ay içinde kurumdan ayrılmak isteyenlerin bakiyeleri iade edilmez. Ancak, sağlık durumları kurumdan daimi olarak ayrılmayı gerektirecek mazeretlerini doktor (Hükümet, belediye, okul, yurt veya mediko-sosyal) raporu ile belgelendiren öğrencilerin, ayın 15'inden önce ayrılmaları halinde, yarım aylık tutarındaki ücretleri iade edilir.
Ayrıca, okul idarelerince uygulama maksadıyla başka yerlere gönderilen öğrencilerin de bu süre içindeki yiyecek ücretleri geri verilir.
Öğrencilerden alınan depozito, öğrencilerin kurumda yapacağı zarar ve ziyan ile yukarıda belirtilen haller karşılığı olarak tutulur. Bu para, hiçbir şekilde ve surette başka şey için sarfedilemez.
Kurum eşyasına zarar verdikleri için depozitosu mahsup edilenlerin bu depozitolarını, kurum idaresinin tayin ettiği güne kadar tamamlamaları gerekir. Aksi takdirde, bu öğrencilerin de kurumla ilişkileri kesilir.

( Öğrenci Yurtları Yönetmeliği m - 22 ) 


Depozitoların ladesi
Madde 23-
Öğrenciler kurumla tamamen ilişkilerini kesmedikçe depozito veya bakiyesi iade edilemez.
a) Öğretim yılı veya sömestr sonlarında depozitolarını geri alarak kurumdan ayrılanların, kurumdaki yerleri muhafaza olunmaz. Bu gibi öğrenciler, tekrar kuruma girmek isterlerse, yeniden müracaat edenler gibi muamele görürler.
b) Depozitolarını almamış olanların kurumlardaki yerleri, kurum ücretlerini muntazam ödemek şartıyla o ayın sonuna kadar muhafaza edilir.
c) Depozitolarını almamış öğrencilerden yaz tatili sonunda kuruma dönmeyecek olanlar, her yıl Eylül ayı sonuna veya Şubat ayının 20. gününe kadar durumu, kayıtlı bulunduğu kurumun müdürlüğüne telgraf veya taahhütlü mektupla bildirmeye mecburdurlar. Bu takdirde, bu öğrencilerin depozitoları iade edilir.
d) Disiplin kurulu kararıyla kurumdan uzaklaştırılan öğrencilerin yalnız depozitoları iade edilir.

( Öğrenci Yurtları Yönetmeliği m - 23 ) 


Ek Ödeme İstenmemesi
Madde 26-
Öğrencilerden, kurum ücreti ile depozito ve yemekli kurumlarda yemek ücreti dışında, her ne ad altında olursa olsun ek ödemeler istenemez.
Kurumda Barınma Süresi
Madde 27- Öğrenciler devam ettikleri okulun normal öğrenim süresinin iki katı kadar bir müddet kurumlarda barınabilirler. Bu süre içinde öğrenimlerini bitirmemiş olanlar veya iki sene üst üste sınıfta kalmış olanlar kurumdan çıkarılırlar. Ara sınıflarda kuruma girenlerin kurumda kalma süreleri ise geri kalan öğrenim süresinin iki katı kadardır. Beklemeli durumda olup da okul idaresince dinleyici olarak derslere girmesine müsaade edilen öğrenciler kurumda kalabilirler.

( Öğrenci Yurtları Yönetmeliği m - 26 ) 

 

 


T.C.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Özel öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü

SAYI :B.08.0.ÖÖG.19.02.15/580.1                                                                                                                     28 Eylül 2001 /  58806

KONU:Öğrenci Ücretleri

VALİLİĞİNE

 (Milli Eğitim Müdürlüğü)

625 Sayılı özel öğretim Kurumları Kanunusun 31 nci Maddesi gereğince özel öğretim Kurumları her yıl Mayıs ayı içerisinde ücretlerini, özel öğretim Kurumları öğrenci Ücretleri Tespit ve Tahsil Yönetmeliğin 6 ncı Maddesindeki esaslara göre tespit ve ilan etmektedirler.

Yönetmeliğin bu maddesi gereğince özel öğretim kurumları, ücretlerini:

a)Sağladıkları eğitim-öğretim imkanlarına,

b)Gelişmelerine de imkan verecek yatırım ve hizmetlere,

c)Personel ve işletme giderlerine,

ç)Devlet istatistik Enstitüsü'nün Nisan ayı itibarıyla ilan etmiş olduğu o ildeki yıllık tüketici fiyat endekslerine,

göre tespit ve ilan ederler.

Kurumlar yapmış oldukları yatırımlara ilişkin bilgi ve belgelerin! en geç Nisan ayının basında valiliğe bildirirler. Yatırımlardan kaynaklanan farklar, Devlet istatistik Enstitüsü'nün Nisan ayı itibarıyla ilan etmiş olduğu o ildeki yıllık tüketici fiyat endeksinin en çok %10'u kadar, öğrencinin bir yıllık eğitim ücretine yansıtabilir.

Kurumlar ücretlerini yukarıdaki esaslara   göre tespit ve ilan ettiklerin! yetkili makamlara belgelendirmek zorundadırlar.

Ayrıca özel öğretim Kurumları Kanunu'nun 2 nci Maddesi'nde; özel öğretim kurumlarının, sadece kazanç sağlamak için faaliyette bulunamayacakları hükme bağlanmıştır. Bunun için. kazanç amacım öne çıkartacak şekilde ücret ilan edilmesi mümkün olamamaktadır. Ancak bazı özel öğretim kurumlarının ücretlerini döviz olarak ilan ve tahsil ettikleri, bundan dolayı velilerle kurumlar arasında tartışma ve huzursuzluklar olduğu yönünde duyumlar alınmaktadır.

özel öğretim kurumlarının. vermiş oldukları hizmetleri için, döviz bazında ücret ilan ve tahsil etmeleri. Ülke ekonomisinde olumsuz etkiler yaptığı gibi. velilerimizi de mağdur etmektedir. Bu nedenle Kanunda öngörülen hükümlere uygun olarak; eğitim-öğretim. taşıt, yemek, pansiyon ve benzeri hizmetlere ait ücretlerin ilan ve tahsilinin, Türk Lirası ile yapılması gerekmektedir.

Bilgileriniz! ve konunun özel öğretim kurumlarınca titizlikle uygulanması. milli eğitim müdürlüklerince de izlenmesi ve denetlenmesi hususunda gereğini rica ederim.