T.C.

MİLLİ eğitim bakanlığı

Özel öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü

 

Tarih ve Sayı : 18.01.2002   /  2642

 

SAMSUN valiliğine

(Milli Eğitim Müdürlüğü)

 

İLGİ: a) 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu.

  b) 12.10,2001 tarih ve 59400 sayılı Makam Onayı.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 8 inci maddesi gereğince; okul öncesi, okul içi ve okul dışı trafik eğitimim düzenleyen TRAFİK GENEL eğitim PLANI'nın hazırlanması ve ilgili kuruluşlarla işbirliği yapılarak uygulanması görevi Milli .Eğitim Bakanlığına verilmiştir.

Bakanlığımızca hazırlanan Trafik Genel Eğitim Planı üzerinde; ilgili kamu kurum ve kuruşlar ile sivil toplum örgütlerinin görüşleri de alınarak gerekli uygunluk sağlanmıştır.

Okul öncesi. okul içi ve okul dışı TRAFİK GENEL eğitim PLANI 'nda yer alan hizmetlerin yerine getirilebilmesi için sorumlu ve koordinatör birimlerin belirlendiği Trafik Genel Eğitim ve Uygulama Planı ilgi (b) onayla yürürlüğe konulmuştur. Planın uygulanmasında koordine sağlamak ve gerekli değerlendirmeleri yapmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nde. Trafik Genel Eğitim Uygulama Planı Sekretaryası oluşturulmuştur.

Uygulamada yer alan sorumlu birimlerin, yapmış oldukları çalışmaların, planların ve gerçekleştirdikleri hizmetlerin yer aldığı raporlarım; Ekim. Şubat. Haziran dönemlerinde gerekli değerlendirilmeler için Milli Eğitim Bakanlığı özel öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne ulaştırmaları gerekmektedir

Bilgilerinizi ve gereğini arz ve rica ederim.


T.C.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü

 

 

OKUL ÖNCESİ , OKUL İÇİ VE OKUL DIŞI

TRAFİK GENEL EĞİTİM PLANI

VE

UYGULAMA PLANI

 

 

İÇİNDEKİLER

Sayfa No

BÖLÜM I

OKULLARDA TRAFİK eğitimi

A) OKUL ÖNCESÎ

1. Mevcut Durum                           :2

2. Görüş ve Öneriler                       :2

3. Yapılacak Çalışmamalar             :2

B) İLKÖĞRETİM :

1. Mevcut Durum                          :3

2. Görüş ve Öneriler                       :3

3. Yapılacak Çalışmalar                  :4

C) ORTA ÖĞRETİM :

1. Mevcut Durum                           :4

     1. Trafik Bilgisi                          :4

     2. İlk Yardım Dersi                    :4

2. Görüş ve Öneriler                       :4

3. Yapılacak İşler                           :5

D) İLKÖĞRETİM VE ORTA ÖĞRETİM OKULLARINDA İLK YARDIM EĞİTİMİNE YÖNELİK GÖRÜŞ VE ÖNERİLER :5

1 . Yapılacak Çalışmalar                 : 5

E ) YÜKSEK ÖĞRETİM

1. Mevcut Durum                           : 6

2. Görüş ve Öneriler                       : 6

3. Yapılacak İlşer                           : 6

 

BÖLÜM II

EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ

 

1. Mevcut Durum                           : 7

2. Görüş ve Öneriler                       : 7

3. Yapılacak Çalışmalar                  : 7

 

BÖLÜM III

OKUL DIŞI TRAFİK HİZMETLERİ

Genel Durum                                 : 8

I – Motorlu Taşıt Sürücü Kursu (MTSK)

1. Durum                                       : 8

2. Görüş ve Öneriler                       : 9

II. Yolcu ve Yayaların Eğitimi

1. Durum                                       : 10

2. Görüş ve Öneriler                       : 10

III: Yük Taşımacılığı

1. Durum                                       :11

2. Görüş ve Öneriler                       : 11

IV. Trafik Denetimi ve Kontrol Merkezleri

1. Durum                                       : 12

2. Görüş ve Öneriler                       : 12

V. Trafik Mühendisliği

1. Durum                                       : 12

2. Görüş ve Öneriler                       : 13

VI . Basın – Yayın – Medya , ve Diğer Kuruluşlar

1. Durum                                       : 13

2. Görüş ve Öneriler                       : 13

VII. Okul Dışı Trafik Eğitiminde Yapılacak Çalışmalar : 13

 


GİRİS

Günümüz dünyasında yaşanan bireysel ve toplumsal sorunlar içinde en önemlilerinden birisi de trafik sorunudur. Trafik, her biri kendi içinde ve kendine ait pek çok

dinamiğe sahip olan üç temel sistemden oluşur: çevre, araç ve insan. Bu üç sistem belli bir denge içinde olup, çeşitli faktörler ayrı ayrı ya da bütün olarak bu dengeyi bozabilir. Trafik sistemin! oluşturan bu yapılardan herhangi birinde ortaya çıkacak bir aksaklık tüm sistemi olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle güvenli ve etkili bir trafik için, trafik sistemim oluşturan faktörlerin ideal koşulları taşıması gerekmektedir

İnsanlar; yaya. yolcu, sürücü olarak çeşitli şekillerde trafik içinde yer alırlar. Trafik kazalarının büyük çoğunluğunun insan hatası, kusuru ve ihmalinden kaynaklandığı bilinmektedir. Bu durum trafik kazalarının azaltılması, düzenli ve güvenli bir trafik ortamının sağlanması için İnsan faktörünün, yol ve trafik güvenliği konusunda ağırlıklı olarak eğitilmesinin kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu göstermektedir.

"Eğitim; insan davranışlarım istenilen yönde değiştirmek, olarak tanımlandığına göre insanlardan trafik konusunda da yapmalarım beklediğimiz davranışları onlara eğitim yolu ile kazandırabiliriz.

Bu amaçlar doğrultusunda ve yasanın ilgili maddesi gereğince Milli Eğitim Bakanlığımca Okul öncesi, Okul içi ve Okul Dışı Komisyonları kurularak hazırlanan raporlar, içişleri. Bayındırlık ve iskan. Sağlık, Ulaştırma. Orman Bakanlıkları ve Köy Hizmetleri.Emniyet ve Karayolları Genel Müdürlüğü. Jandarma Genel Komutanlığı ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı toplantıda görüşülmüş Trafik Genel Eğitim Plan Taslağı ve Çalışma Planı çıkarılmıştır.

İlgili kuruluşlarla işbirliği yapılarak uygulanacaktır.


BOLUM l

OKULLARDA TRAFİK eğitimi

OKUL ÖNCESİ eğitim

1. MEVCUT DURUM                            

Bir çerçeve program niteliğinde olan ve ders müfredatı yapısından çok "Faaliyeti Programı" olarak nitelenebilecek, uygulamaya ve oyunla öğrenmeye dayanan, somuttan soyuta, basitten karmaşığa bilgileri, becerileri ve kavramları öğrenmeyi hedefleyen okulöncesi eğitim programları içinde trafikle ilgili konular işlenmektedir..  

Anaokulu ve Anasınıfı Eğitim Programlarında Ulaşım Ünitesin içinde Ulaşım Araçları ve Özellikleri; Trafikle ilgili Kurallar ve önemi" konular yer almaktadır. Programı uygulayanlar, verilen hedeflere uygun hedef davranışlar saptayarak konuların içeriğini genişletip daraltabilmektedir. Türkçe, dil ve sanat etkinlikleri, müzik etkinlikler ile oyun sırasında da trafik veya trafikle ilgili konulara yer verilmektedir.             

2. GÖRÜŞ VE ÖNERİLER                      

Anaokulları ve anasın sınıflarındaki "Trafikle ilgili Kurallar ve Önemi” başlığı  altında ele alınan "Trafik" faaliyeti sırasında uygulamada dikkate alınması gereken görüş ve öneriler şunlardır:

1. Okul öncesi eğitim kurumlarındaki yönetici. Öğretmen ve denetleyicilerinin trafik konularında yetiştirilmeleri ve hizmet içi eğitimlerden geçirilmeleri, anne-babaların da, sözlü, yazılı ve görsel yayın araçları vasıtasıyla trafik konuşunda eğitilmeleri sağlanmalıdır

2. Yeni açılacak resmi ve özel anaokullarında minyatür çocuk-i. trafik eğitim parkı ve materyalleri bulundurma zorunluluğu getirilmelidir.

3. Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'ne bağlı kreşler ile Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve Özel anaokulu ve anasınıfı çocukları yıl içinde, çocuk trafik eğitim parklarında belirli bir sıralama ile, uygulamalı eğitimden geçirilmelidir.

4. Okul öncesi eğitimde, trafik eğitimine katılan çocukların yaşlarının ve yeteneklerinin göz önünde bulundurulması suretiyle hazırlanacak filmler, oyunlar, oyuncaklar, eğitim materyalleri, tanıtıcı poster, stiker, afiş, slayt vb. araç ve gereçler etkin bir şekilde kullanılmalıdır.

3. YAPILACAK ÇALIŞMALAR                   ^

Görüş ve öneriler bölümünde belirlenen konular; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda belirtilen Bakanlıklar ve Genel Müdürlükler, valilikler, il özel idareleri, belediyeler, sivil toplum örgütleri ve basın yayın kuruluşları ile birlikte yapılacak çalışmalarla gerçekleştirilecektir.


A) ilköğretim

1. MEVCUT DURUM

1- ilköğretim okullarında okutulmakta olan; Hayat Bilgisi 1. ve 2. sınıf, Beden Eğitimi 1., 2., 3., 4. ve 5. Sınıf, Sosyal Bilgiler 4. ve 6. sınıf, Vatandaşlık ve insan Hakları Eğitimi 7. Sınıf, iş ve Teknik Eğitimi 6., 7. ve 8. Sınıf, ders programlarında Trafik ve/veya İlkyardım konulan yer almaktadır.

2- ilköğretim okulları 6. ve 8. sınıflarında haftada 1'er saat "Trafik ve ilk Yardım Eğitimi Dersi" 1997-1998 eğitim-öğretim yılından itibaren zorunlu ders olarak okutulmaya başlanılmıştır.

3- Okullarda kutlanan belirli gün ve haftalar kapsamında her yıl Mayıs ayının ilk Cumartesi başlayan hafta "Trafik Haftası" olarak kutlanmaktadır.

Ayrıca okulların bir çoğunda Trafik Kol faaliyetleri öğretim yılı boyunca etkin bir biçimde çalışmalarım sürdürmektedir.

4- Türkiye Cumhuriyeti île Dünya Bankası arasında 1996 yılında imzalanan antlaşma çerçevesinde (KİTGİ) Karayolları iyileştirme ve Trafik Güvenliği Projesi yürürlüğe girmiştir. Bakanlığımız sorumlu birimleri arasında ilköğretim Genel Müdürlüğü de bulunmaktadır. KİTGİ Projesi kapsamında bulunan 37 İlde 180 ilköğretim okulu bulunmaktadır.

2. GÖRÜŞ VE ÖNERİLER:

1. ilköğretim Okulları "Trafik ve ilk Yardım Eğitimi" dersi (6 ve 8. Sınıflar) öğretim programı, program geliştirme ilkelerine uygun olarak ve öğrencilerin ihtiyaçlarım karşılayacak biçimde yeniden düzenlenmelidir.

2. Okullarda trafik kollar» kurulmalı, uygulamalı trafik eğitimleri yaptırılmalı ve bu konularda gerekli çalışmalar sürdürülmelidir.

3. Trafik dersleri, çocukların yaş dönemlerine göre ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda. eğitim kasetleri, belgesel filmler, video, sergi, sosyal ve kültürel etkinlikler ve broşürlerle desteklenmelidir.

4. Engelli bireylerin yaş ve eğitim düzeyine göre de trafik eğitim programları hazırlanmalı ve uygulanmalıdır.

5. ilköğretim öğrencilerinin trafik bilinci kazanmaları için. trafikten sorumlu kişi ve kuruluşlarla işbirliği yapmaları sağlanmalıdır.

6. Trafik ve ilk yardım konularında yarışmalar düzenlenmeli ve ödüllendirilmelidir.

7. Trafik ve ilk yardım eğitimi derslerinde yayalarla ilgili konular artırılmalı ve zenginleştirilmelidir.

8. Uygulamalı trafik eğitimi için çocuk trafik eğitim parkları yaygınlaştırılmalı, öğrenciler bu parklarda eğitilmeli veya trafikle ilgili diğer kurum ve kuruluşlara götürülmelidir.

9. Bisiklet eğitimine daha erken yaşlarda başlanmalı, öğrencilere bisiklet kullanım» okulda öğretilmeli,

10. Anne ve babaların trafik konularında eğitilmeleri sağlanmalı, yerel yönetimlerden ve sponsor kuruluşlardan bu konular için yardım ve destek alınmalıdır.

11. Resmi ve özel öğretim kurumlarında ilköğretim müfettişlerince yapılan denetimlerde trafik panosu oluşturulması konusunda rehberlik yapılmalıdır.

12. Trafik haftası nedeniyle, içeriği trafik olan (şiir. makale, öykü, karikatür ve resimlerden oluşan) okul gazetesi çıkarılmalıdır

13. Okul öncesinden başlayarak üniversite eğitimine kadar ve eğitim düzeylerine göre vatandaşları da kapsayacak "Trafik Kuralları ve Bilgileri" rehberi hazırlanmalı ve yaygın bir şekilde dağıtımı sağlanmalıdır

14. Trafik ve ilk Yardım Eğitim Dersinin işlenişinde materyalin büyük bir önemi vardır. Bu sebeple materyal sağlanmasına ağırlık verilmelidir.

15. ilköğretim okullarının yapımı ile ilgili projelerin içine trafik eğitim alanları da konmalıdır.

16. ilköğretim okullarının yakınında bulunan ana ve tali güzergahlarda trafik akışı, yol düzeni ele alınmalı, ve öğrencilerin can güvenliklerin! sağlayacak en iyi duruma getirilmesi için işaret ve işaretlemelerin yapılması sağlanarak, bu konulara ilişkin mikro ölçeklerde çalışmalar yapılmalıdır.

17. Trafik ve ilkyardım derslerine giren öğretmenler sık sık hizmetiçi eğitim programlarına alınmalı, trafik konusunda yenilik ve değişiklikler konusunda bilgilendirilmelidir.


3. YAPILACAK ÇALIŞMALAR

Öğretim programlarında hedefler, öğrenci davranışına dönüştürülebilecek ve öğrenme özelliğini belirtecek şekilde yazılmalıdır. Çünkü hedefler, öğrenciye kazandırılmak istenen davranış değişikliklerim kapsar. Bu nedenle görüş ve öneriler bölümünde belirlenen konular;

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda belirtilen Bakanlıklar ve Genel Müdürlükler, valilikler, il özel idareleri, belediyeler, sivil toplum örgütleri ve basın yayın kuruluşları ile birlikte ortaklaşa yapılacak çalışmalarla gerçekleştirilecektir.

B) ortaöğretim

1. MEVCUT DURUM

1 -Trafik Bilgisi Dersi

- 9. Sınıflarda; Lise, Anadolu Lisesi, Yabancı Dil Ağırlıklı Lise ve Anadolu öğretmen Liselerinin (Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Türkçe, Matematik. Yabancı Dil. Resim ve Müzik alanlarında) haftada 1 saat,

-10. Sınıflarda; Lise, Anadolu Lisesi, Yabancı Dil Ağırlıklı lise ve Anadolu öğretmen Liselerinin (Spor alanları) ile Fen Lisesi (tüm alanlarında) ve Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinin (resim ve müzik alanlarında) haftada 1 saat,

seçmeli ders olarak okutulmaktadır.

2-İlk Yardım Dersi:

- 11. Sınıflarda; Lise, Anadolu Lisesi, Yabancı Dil Ağırlıklı Lise ve Anadolu Öğretmen Liselerinin (Spor alanlarında) haftada 1 saat seçmeli ders olarak okutulmaktadır.

Ayrıca; tüm liselerimizde "Sağlık Bilgisi" dersi içerisinde de ilk yardım konuşu ünite olarak okutulmaktadır.

2. GÖRÜŞ VE ÖNERİLER:

1. Ortaöğretim programlarında yer alan ve seçmeli olarak okutulan Trafik Bilgisi ile ' . Yardım Dersleri yeniden düzenlenmeli, geliştirilmeli ve 9-10 ncu sınıflarda zorunlu hale getirilmelidir.                                   ;

2. Birçok batı ülkesinde olduğu gibi, ülkemizde de ortaöğretim okullarının özellikleri ile öğrencilerin yaşları dikkate alınarak trafikle ilgili teorik derslerin bu kurumlarda verilmesi, direksiyon eğitimi derslerinin ise özel motorlu taşıt sürücü kurslarında tamamlatılarak isteklilerin okullarından sürücü belgesi almış olarak ayrılmalarının sağlanması konuşu değerlendirilmelidir.

3. Trafik derslerinde alınan teorik bilgileri davranışa dönüştürecek uygulamalı eğitimlere ağırlık verilmelidir.

4. Resmi ve Özel öğretim kurumlarında Bakanlık müfettişlerince yapılan denetimlerde trafik panosu oluşturulması konusunda rehberlik yapılmalıdır.

5. Resmi ve özel Öğretim kurumlarındaki   öğrenciler; toplu taşımacılık, toplu taşıma araçlarının ve bisiklet kullanılması konularında bilinçlendirilmelidir.


3. YAPILACAK ÇALIŞMALAR                  

Görüş ve öneriler bölümünde belirlenen konular; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda belirtilen Bakanlıklar ve Genel Müdürlükler, valilikler, il Özel idareleri, belediyeler, sivil toplum örgütleri ve basın yayın kuruluşları ile birlikte yapılacak çalışmalarla gerçekleştirilecektir.


D) ilköğretim VE ortaöğretim OKULLARINDA İLK YARDIM EĞİTİMİNE YÖNELİK GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

1- Halen sınırlı sayıda öğretmenin yararlanabildiği "Okul Sağlığı Formatörlük Kursunda “ yetiştirilen formatörlerin sayışı artırılmalı, özellikle ilk Yardım ve Sağlık Bilgisi Dersini veren öğretmenler olmak üzere tüm öğretmenlerin ihtiyaç duyulan zamanlarda ,mahallinde  formatörlerce hizmetiçi eğitim seminerinden geçirilmesi sağlanmalıdır.

2- Engelli bireylerin yaş ve eğitim düzeyine göre de trafik ,eğitim proğramları  hazırlanmalıdır.                              

3- İlk yardım derslerine ait teorik ve pratik konuların çabuk unutulabilir olması nedeniyle ilk  Yardım Eğiticiliği sertifikası almış tüm öğretmenler uygun aralıklarla  ihtiyaç duyulan zamanlarda, mahallinde hizmetiçi eğitimi kurslarından geçirilmelidir.

4- Uzun vadede; öğretmen yetiştiren Eğitim Fakülteleri'nde tüm öğretmen adaylarına ilk  yardım konusunda formasyon kazandırılmalıdır

5- İlk yardım teorik bilgisi mutlaka pratik uygulamalarla desteklenmelidir. Okullarda 10.  sınıflarda ilk yardım dersleri verilirken gerekli olan yerlerde her  öğrenciye tek tek uygulamalar yaptırılmalıdır.

6- ilk Yardım dersleri, özel olarak hazırlanmış dersliklerde veya oluşturulacak mobil  maketler ve eğitim setleriyle normal sınıflarda verilmelidir

7- Okullarda sınırlı müdahalelerin yapılabileceği tıbbi malzemeleri içinde bulunduran bir ilk  yardım çantası ve ilk yardım dolabı bulundurulmalıdır. Bu malzemelerin kullanım  sorumluluğu ilk yardım dersi veren öğretmende olmalıdır

8- ilk yardım konusundaki görsel eğitim materyalleri Türk eğitim sisteminin şartlarına uyularak yeniden düzenlenmeli ve konular, derslerin işleyişine katkıda bulunacak yazılı-resîmli-şekilli materyallerle desteklenmelidir

9- Yukarıdaki değişiklikler sonrasında uygulanacak olan ilk yardım dersleri, ilköğretimin  6, 7 ve 8. sınıflarında sadece kavramaya yönelik olarak, orta öğretimin 9. ve

10. sınıflarında ise hem kavram hem de pratik bilgi olarak, zorunlu dersler kapsam içinde tüm öğrencilere verilmelidir

3. YAPILACAK ÇALIŞMALAR                       

Görüş ve önerilerde belirtilen konular; Milli Eğitim Bakanlığı'nın" ilgili birlikleri. Sağlık Bakanlığı'nın ilgili birimleri ve Yüksek öğretim Kurulu Başkanlığı île. birii^e ortaklaşa yapılacak çalışmalarla gerçekleştirilecektir.


E) yüksik öğretim                           

1. MEVCUT DURUM

Dumlupınar Universitesi'ne bağlı Kütahya Meslek Yüksek Okulunda

- Otobüs işletmeciliği

-  Otobüs şoförlüğü bölümleri açılmıştır. Bu bölümlere ilk defa 1996-1997 Öğretim yılında ÖSYS ile öğrenci alınmış olup. 1998-1999 öğretim yılında ilk mezunlarım vermiştir.

Gazi Üniversitesi'ne bağlı Fen Bilimleri Enstitüsünde;

        - Trafik Planlaması ve Uygulaması

- kazaların Araştırılması ve önlenmesi Anabilim dalları açılmıştır. Trafik Planlaması Ana Bilim dalında yüksek lisans seviyesinde eğitim verilmektedir. Kazaların Araştırılması Ve Önlenmesi Ana Bilim Dalında ise yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir.

Erciyes Üniversitesi'nin Yozgat Akdağmağdeni'nde açmış olduğu Meslek Yüksek Okulu’nda;

- Host, Hostes ve Otobüs Sürücüsü bölümleri açılmıştır.

2. GÖRÜŞ VE ÖNERİLER                    

1. Trafik Bilgisi ile ilk Yardım Derslerini verecek öğretmenlerin ilgili yüksek öğretim kuruluşlarında yetiştirilmeleri için bir düzenleme yapılmalı ya da Eğitim Fakültelerinde Trafik/Bilgisi ile ilk Yardım Dersleri, “ek branş" niteliği kazanacak şekilde ders , programlama yerleştirilmelidir. Anılan bölüm mezunlarının belediyelerde ve çeşitli  kuruluşlarında istihdamı sağlanmalıdır      

2.Engelli bireylerin  yaş ve eğitim düzeyine göre de trafik eğitim programları hazırlanmalıdır.

3. Yüksek Öğretim kuruluşlarıyla onlara bağlı olarak kurulacak enstitülerin, okullarda Trafik Bilgisi Dersi verecek öğretmenlerin meslek-içi eğitimlerinin gerçekleştirilmesinde katkı sağlanması ve rol almaşı planlanmalıdır.              

4.Basın Yayın Yüksek Okulları ve iletişim Fakültelerinde trafik bilgisi ile ilk yardım dersleri mutlaka programlara dahil edilmelidir.

5. Üniversitelerimizde  motorlu taşıt sürücü kurslarında verilen bütün derslerin eğitimini verecek şekilde öğretmen veya eğitici yetiştiren programlar veya bölümler açılmalıdır.

6. Sürücü Meslek Yüksek Okulları yaygınlaştırılmalıdır.

7. Meslek Yüksek Okullarından mezun olan sürücülerin çalışma hayatında öncelikli olarak istihdamları teşvik edilmelidir.

3. YAPILACAK ÇALIŞMALAR

Görüş ve önerilerde belirtilen konular 2918 sayılı Karayolları: Trafik Kanunu'nda belirtilen Bakanlıklar ve Genel Müdürlükler, valilikler, il özel idareleri, belediyeler, sivil toplum . Örgüleri xve basın yayın kuruluşları ile birlikte ortaklaşa    yapılacak çalışmalarla gerçekleştirilecektir.


BÖLÜM II

eğiticilerin eğitimi

1. MEVCUT DURUM

Okullarda Trafik ve ilk Yardım Eğitimi Derslerini veren öğretmenlerin eğitimlerine yönelik standartlaşmış bir sistem bulunmamaktadır.

Ancak. Trafik ve ilk Yardım Eğitimi Dersim veren Öğretmenler illerde hizmetiçi eğitim kursları île yetiştirilmekte ve ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık işleri Dairesi Başkanlığı'nın her yıl İçel Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü*nde düzenlediği "Okul Sağlığı Formatörlük Kursları'nda" kursiyerlere ilk yardım eğitimi pratik ve teorik olarak verilmektedir. Aynı amaçtan yola çıkılarak yine İçel Hizmetiçi Eğitim EnstitüsıTnde. öğretmenlere ilk Yardım Eğiticisi Formasyonu kazandıracak "ilk Yardım Eğitim Laboratuarı" kurulmak üzeredir. Sistem daha sonra tüm öğretmenleri kapsayacak biçimde Ülke geneline yaygınlaştırılacaktır.

Bunlara ilaveten, yine Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık işleri Dairesi Başkanlığınca okullarda Sağlık Bilgisi dersini verecek öğretmenlerin yetiştirilmesi için yeni bir proje başlatılmıştır. Bu proje kapsamında Türkiye'deki tüm Sağlık Eğitim Merkezi Başhekimlerinin katılımı ile 16-20 Mart 1998 tarihinde İzmir'de bir toplantı düzenlenmiştir. Toplantı sonucu Sağlık Bilgisi dersini verecek Öğretmenlerin yetiştirilmesine yönelik kavram ve içerik birliği sağlanmış ve her Başhekim bulunduğu ilde konu ile ilgili çalışmaları düzenlemek ve kontrol etmekle görevlendirilmiştir.

   Motorlu taşıt sürücü kurslarında, sadece Motor ve Araç Tekniği ile ilkyardım derslerinde mezuniyetleri uygun kişiler görev yapmaktadır. Ancak Trafik ve Çevre Bilgisi ile Direksiyon Eğitimi Dersleri, üç haftalık hizmetiçi eğitimden geçirilen en az lise mezunu usta öğreticiler tarafından verilmektedir.

2. GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

1. Okullarda görev yapan öğretmenlerin Trafik Eğitimi ve ilk Yardım konusunda etkin eğitim yapabilmeleri için yetiştirilmeleri gerekmektedir.

2. Okullarda engelli bireylere trafik eğitimim verebilecek niteliklere sahip eğitim personeli yetiştirilmesi sağlanmalıdır.

3. Sürücü belgesi almak isteyen engelli bireylerin eğitimi için özel personel eğitilmesi sağlanmalıdır.

4. Trafik ve ilk Yardım Eğitimi Dersleri; Karayolu iyileştirmesi ve Trafik Güvenliği iyileştirmesi (KlTGl) Projesi'nde, Hizmetiçi Eğitim kurslarında. Sağlık Eğitim Merkezlerinde ve Valiliklerce düzenlenen kurslarda yetiştirilmiş öğretmenler tarafından verilmelidir.

5. Üniversiteler kendi eğitim fakültelerinde trafik eğiticisi yetiştirme programlarım düzenlemeli ve isteyen öğretmenler bu kurslara katılarak sertifika alabilmelidirler.

6. Trafik ve Çevre Bilgisi ile ilkyardım Dersi öğretmenleri bilgi ve becerilerim yenilemek amacıyla ihtiyaç duyulan zamanlarda, mahallinde hizmetiçi eğitim seminerlerine alınmalıdır.

3. YAPILACAK ÇALIŞMALAR

3 Görüş ve önerilerde belirtilen konular; Milli Eğitim Bakanlığı'nı.n ilgili birimleri, Sağlık Bakanlığı'nın ilgili birimleri ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı  ortaklaşa yapılacak çalınmalarla gerçekleştirilecektir.                                 


BOLUM III

OKUL DIŞI TRAFİK HİZMETLERİ

GENEL DURUM                        

Türkiye'de Önemli bir sorun olarak yaşanmakta olan trafik kazaları toplumun tüm kesimlerinin mal ve can güvenliğim tehdit etmektedir. Her yıl yaklaşık binlerce kişinin Ölümü. yüz binlerce kişinin sakat kalması, trilyonlarca liralık maddi ve manevi zararla telafisi mümkün olmayan toplumsal bir felaket halini almaktadır,                        

Ülkemizde şimdiye kadar yapılan bütün iyileştirme çalışmaları mevzuat düzenlemeleri şeklinde olmuştur. Değişen yasalara rağmen arzu edilen düzenlemeler gerçekleşememiştir. Bunun sebebi uygun eğitim yöntemleri sayesinde "davranış değişikliği" yaratacak düzenlemelerin yapılamamasıdır. Yetişkinlerin davranış değişikliğinin pek kolay olmadığı. hele 80-100 saatlik bir eğitimle bunun başarılmasının zorluğu açıktır. Bu^nedenle böyle bir amaca ulaşılabilmesi için uzun vadede eğitimin "örgün eğitim kurumlan" düzeyinde el alınması gerekmektedir,                                           

Trafikte yaşanan sorunların çözümünde okul öncesi ve okul içi eğitimin yanında okul dışı eğitime de önem verilerek. eğitim öncelikle ele alınmalı; aile, oku(^ işyeri ve sosyal faaliyetler çerçevesinde toplumun en küçük yapı taşı olan insana karşılıklı anlayış, saygı ve hoşgörü temeline oturmuş trafik kültürü kazandırılmalıdır.                

Kısa süreli kurslarla yetişkinlere davranış kazandırmak zordur. Bu nedenle uzun vadede adayların belirli bir "trafik kültürü" alt yapış» île kurslara başlayabilmeleri1 için örgün eğitim sistemi içerisinde trafik eğitimine ağırlık verilmelidir.                      

Hepimizin bildiği gibi trafik kuralları evrenseldir. Trafik eğitimini kültürel açıdan yaklaşılarak; ulaşım teknolojisinin kullanılması, yeni bilgiler ışığında sürücülerde davranış değişikliğinin sağlanması ve insanlarımıza yeni bakış ve anlayış    kazandırılması gerekmektedir.

l-  MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSLARI ( MTSK )

1.DURUM                               

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 123 üncü Maddesinde yapılan düzenleme sonucu motorlu taşıt sürücü kursları 625 sayılı özel Öğretim Kurumları  Kanunu'na dayalı olarak Milli Eğitim Bakanlığınca açılmaktadır.                         

Motorlu taşıt sürücüsü yetiştirmek, yetişmiş olanlara sınav sonucu sertifika vermek. Trafıkle ilgili öğretim ve eğitim yaptırmak üzere açılan motorlu taşıt sürücüleri kurslarının açılış ve işleyişi ile bu kurslarda görev alacak personele ait esaslar Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği ile düzenlenmektedir.                                     

Motorlu taşıt sürücüleri kurslarında Trafik ve Çevre Bilgisi, Motor^ye Araç Tekniği, ilkyardım ve Direksiyon Eğitimi dersleri verilmektedir.

Direksiyon Eğitim dersleri direksiyon eğitim alanlarında ve iMlçe trafik komisyonlarınca belirlenen güzergahlarda yapılmaktadır.

Motorlu taşıt sürücü kursları sınavları, il-ilçe bazında merkezi sistemle yapılmakta ve optik okuyucularla değerlendirilmektedir. Sınavlar teorik ve uygulamalı olarak yapılmakta, kursiyerlerin başarılı olabilmeleri için her dersin sınavından 100 üzerinden en az 70 almaları gerekmektedir.

Motorlu taşıt sürücü kursları da devam esastır. Kursiyerler tanınan yasal devamsızlıklarda bile telafi programları yapılmaktadır.

Motorlu taşıt sürücü kurslarıının denetimleri ilköğretim müfettişlerince ve gerekli görülmesi halinde Bakanlık müfettişlerince yapılmaktadır.


2. görüş VE ÖNERİLER

1. Motor ve Araç Tekniği Dersi konuları içerigi hafifletilmeli. bu kontlar gerekirse Trafik ve Çevre Bilgisi veya Direksiyon Eğitimi dersinde verilmelidir.

2. Direksiyon eğiticilerinin sürücü adaylarıyla sağlıklı iletişim kurabilmeleri için, yüksekokul mezunu olmaları sağlanmalıdır.

3. Motorlu taşıt sürücü kurslarında görevli yöneticilerin görev ve sorumluluklarım yerine getirebilmeleri için değişikliklere ve yeniliklere adapte olmaları gerekmektedir. Bunun için yöneticilerin aldıkları hizmetiçi eğitimlere ihtiyaç duyulan zamanlarda, mahallinde belirli aralıklarla devam edilmelidir.

4. Eğitimde uygulanacak programı destekleyici, çalışmayı kolaylaştırıcı materyaller üretilmelidir.

5. 1987 yılı Öncesi sürücü belgesi alan şoför ve sürücülerin, halen çıraklık ve halk eğitimi merkezlerinde sürdürülmekte olan Trafik Güvenliği Eğitimi Kursları ile eğitilmelerine devam edilmelidir.

6. Ticari araç kullanan sürücülerin aldıkları "Ticari Taşıt Kullanma Belgesi" belirli sürelerle yenilenmelidir.

7. Sürücü adayının, öğretim programında belirlenen eğitim tamamlandıktan sonra, her türlü trafik ve yol koşuluna göre kendisin! hazır hissedeceği ana kadar eğitimine devam edilmelidir. Çalışılan her saat için ek ücret uygulamasına geçilmelidir.

8. B. C. D, E, sürücü belgelerinin alınışında kademeli uygulama yapılmalıdır. Sürücüler on yılda bir yeterlilik, 5 yılda bir sağlık kontrollünden geçirilmelidir. Buna ilişkin yasal düzenlemeler gerçekleştirilmelidir. Ayrıca H sınıfı sürücü belgesi sahipleri de 5 yılda bir sağlık kontrollünden geçirilmelidir.

9. Sürücü belgesi almak isteyen engelli bireylere uygulanan eğitim programları yeniden düzenlenmelidir.

10. Araç türlerine göre sürücülerin eğitim dışındaki sağlık ve fiziksel yeterlilik standartları sürücü belgesi alınması sonrasında da belirli aralıklarla gözden geçirilmelidir. Sürücü kurslarım başarıyla bitiren sürücü adaylarına öncelikle geçici sürücü belgesi verilmeli, en az altı aylık bir deneme süresinin sonunda asıl sürücü belgesine dönüştürülmelidir.

11. Okul servisleri, taşımalı eğitim servisleri ve diğer toplu taşım araçlarım kullanacakların en az lise mezunu olmaları sağlanmalı ve özel eğitimlerden geçirilmelidir.

12. Psikoteknik değerlendirme sonucunda trafik ortamı için tehlike yaratabilecek sürücülerin, sürücülük için gereken yetenek, beceri, kişilik özellikleri ve güvenlik bilinci kazandırmak için Sürücü Davranışları Geliştirme ve Rehabilitasyon programları uygulanmalıdır.

13. Sürücü adaylarının güvenli araç kullanmalarım sağlayan algı, dikkat, hafıza, muhakeme gibi zihinsel, tepki hızı, göz. el. ayak koordinasyonu ve takip gibi psikomotor yeteneklerin ve becerilerin, risk alma saldırganlık, sorumluluk ve öz kontrol gibi tutum, davranış, alışkanlık ve kişilik özelliklerinin psikoteknik değerlendirme ile ölçülerek sürücülük yetkinliklerinin düzeyi hakkında bir sonuca varıldıktan sonra sürücü belgesi verilmelidir. Ancak, özürlülerin durumları yapılanna göre ayrıca değerlendirilmelidir.

14. Motorlu taşıt sürücü kurslarında denetim yapan ilköğretim müfettişlerinin bu denetimleri daha etkili yapabilmeleri sağlanmalı bu konuda denetim elemanları belirli aralıklarla eğitimden geçilmelidir.

15.100 üzerinden 70 puan alanların başarılı sayılması sürücülerin % 30 eksik bilgi ile trafiğe çıkmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle 100 üzerinden 70 puan başarılı sayılmak için yeterli olmamalıdır. Değerlendirme kriteri yeniden gözden geçirilmelidir.

16. Direksiyon sınavlarında %100 beceri aranmalı bunun için de sınavlar akan trafik içinde ve iyi yetiştirilmiş görevliler tarafından yapılmalıdır.


II-  YOLCU VE YAYALARIN eğitim

1. DURUM

Çağımızda bilimsel ve teknolojik gelişmeler, toplumların yaşamını çok boyutlu etkilemiş, yeni teknoloji ve araçlar yaşam standartlarım yükseltmiştir. Ulaşım araçları; ekonomik, sosyal, kültürel yararlar sağlamada etkili olmuş ve öne çıkmıştır.

Ülkemizde ulaşım araçları sosyal, ekonomik, zirai, ticari ve turizm alanlarında artan bir oranda kullanılmakta bu araçların üretimi ve ithalatı giderek artmaktadır. Ancak, bu hızlı gelişme ve değişmeler kısa vadede sosyokültürel değişmelerle desteklenmediği, düşünce ve davranışlarımızda köklü değişiklikler yapılmadığı için yeni teknolojilerin kullanımı büyük sorunlara yol açmaktadır. Trafikte bu durumdan sürücüler, yayalar, yolu kullananlar, araçlarda seyahat edenler birinci derecede etkilenmektedir.

Günümüzde karşılaşılan sorunların çözümünde eğitim en etkili araçtır. Ülkemizde yolcu ve yayalara yönelik eğitim faaliyetleri yeterli değildir.

2. GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

1. Yetişkinlere yönelik trafikle ilgili çalışmalar, ulusal (dernek, federasyon, vakıf v.b.) ve uluslar arası (Dünya Bankası, HABİTAT, UNESCO v.b.) kuruluşlarla işbirliği içinde yürütülmeli, bilimsel kuruluşların (TÜBİTAK vb.) araştırmalarından yararlanılmalıdır.

2. Trafikte yapılan düzenlemelerle ilgili olarak (zorunlu emniyet kemeri kullanımı, alkollü araç kullanımım önleme, zorunlu başlık (kask) takımı, hız sınırlandırması v.b. konularda) tedbirlerin yürürlüğe girmesinden önce ve sonra eğitim ve bilgilendirme kampanyaları geliştirilmelidir.

3. Okul geçidi görevlisi, yolcu ve yayaların daha etkin olabilmeleri sağlanmalı, belirli aralıklarla eğitimden geçirilmelidir.

4. Yeni kavşak sistemleri ve bu sistemlerin sürücü ve yayalar tarafından kullanımının eğitimi verilmelidir.

5. Otoparkların kullanımı ile ilgili eğitimler verilmelidir.

6. Yolcu ve yayaların, (toplu taşım araçlarının kamunun ortak malı olduğu, tüm insanlara hizmet verdiği hususunda ) eğitilmeleri gerekmektedir.

7. Yayalar ile sürücüler arasındaki sosyal uyumsuzluklar giderilmelidir.

8. Köprü, kavşak, kaldırım, üst geçit, yaya geçidi v.b. trafik alanlarından engelli vatandaşların daha verimli yararlanmasına yönelik alt yapı düzenlemeleri yapılmalı ve bu alanlarda engellilerle yardımlaşma konusunda vatandaşlar eğitilmelidir.

9. Trafik eğitiminin- Türk Silahlı Kuvvetlerinin Eğitim Merkezlerinde de verilmesi sağlanmalıdır.

10. Yolcu ve yayaların eğitiminde özürlü yolcu ve yayalara yardımcı olmanın gerekliliği ve onları rencide etmeden nasıl davranılması gerektiği konusunda bilgiler verilmelidir.

11. Yayaların; yaya hakları konularında bilgilendirilmeleri sağlanmalı ve yaya geçidini kullanmaları zorunluluğu anlatılmalıdır.

12.geçitlerinin kullanım zorunluluğu ve yaya hakları konufannda bilgilendirilerek yaya geçitleri.


III- YÜK taşımacılığı 1. DURUM

Ülkemizde yük taşımacılığının %94*ü  karayolu üzerinde motorlu taşıt araçları île yapılmaktadır.

510.000 kamyon,116.000 otobüs, 132.000 minibüs,130.000 otomobil ve 5.000 arazi taşıt» île yapılan taşıma hizmetinin güvenli, konforlu, hızlı ve ekonomik bir şekilde yapılması büyük ölçüde sürücü faktörüne bağlıdır. Durum böyle iken, gerek kamu kesiminde gerekse özel işletmelerde, bu sürücülerin seçiminde gereken özen ve önem verilmemektedir.

Trafik olgusunun başlayıp geliştiği 19501i yıllardan itibaren Devlet eliyle veya Devletin denetiminde sürücülerimize. 1987 yılma kadar temel ve standart bir sürücülük eğitimi verilmemiş, kamuya açık olan karayolunda motorlu bir aracı veya taşıtı sürecek olan sürücüye kamunun mal ve can güvenliğini sağlayacak asgari bilgi ve becerileri kazandıracak herhangi bir olanak sağlanamamıştır.

Yakın zamana kadar sürücülerini belli bir programdan geçirmeden trafiğe çıkaran dünyanın birkaç ülkesinden biri olan ülkemizde. 1987 yılından itibaren eğitimli sürücüler yetiştirilmeye başlanılmıştır.

Araçlarda yetersiz teknik bakım ve periyodik teknik denetim, kazaların başlıca nedeni sayılmakta; ayrıca aşırı yakıt tüketimi ve çevre kirliliği de yaratmaktadır* Ağır vasıtaların zaman zaman yasal yükün %50 fazlasına varan oranlarda yüklendiği bilinmektedir. Aracın emniyetim azaltan aşın yükleme, sürücüyü de normale göre çok daha fazla yormakta ve dikkatinin azalmasına neden olmaktadır. Bu nedenle karayolunda taşıt kullanma hakkını kazanan sürücülerimiz trafik ortamında görülen bütün düzensizliklerden sorumlu tutulmamalıdır.

Ekonominin bel kemiğini teşkil eden taşıma sektörünün yükünü sırtında taşıyan sürücülerimiz; uzun yıllar boyunca işletenlerin hiçbir sorumluluğu yokmuş gibi. aşırı hızdan, yorgun ve uykusuz olarak taşıt kullanmaktan sorumlu tutulmuş ve cezalandırılmıştır. Karayolu taşımacılığım düzenleyerek taşıma ücretlerini. taşıma güvenliğini, konforunu ve ekonomisin! sağlayacak olan taşıma kanununun çıkarılamaması yüzünden sürücülerimiz. ağır rekabet altında zorlanması sonucu istemeyerek bir çok trafik suçunu işleme durumunda bırakılmakta ve sorumlu kişi olarak görülmektedir.

2. GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

1. Karayolu taşımacılığım düzenleyen ; taşıma ücretlerim, taşıma güvenliğini, konforunu ve ' ekonomisin! sağlayacak olan Taşıma Kanunu çıkarılmalıdır. Bu yapılıncaya kadar uygulamadaki yönetmelikler geliştirilmelidir.

2. Ücretle çalışan sürücülere sosyal güvenlik hakları verilmelidir. Bu konuda etkin uygulamaya geçilmelidir.

3. Ekonomik ömrünü doldurmuş; dolayısıyla güvenliği azalmış yük ve yolcu taşıtları trafikten men edilmelidir.

4. Ülkemizde güvenli ve ekonomik olan Devlet Demir Yollarıyla taşımacılık geliştirilip, teşvik edilmelidir.


IV- TRAFİK DENETİMİ VE KONTROL MERKEZLERİ

1.DURUM

Trafik kazalarının önlenmesinde denetim hizmetleri %121ik gibi önemli röle sahiptir. Trafik polisinin yaptığı denetimlerin başarılı olmasına yönelik değişik görüşlerden birisi olan ve İsviçreli uzmanların hazırladığı ve "İsviçre'de Trafik Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi" adlı rapora göre her yıl %5 azalışla 2000 yılma kaçlar kazalarda %70*lik bir azalma hedeflenmektedir. Söz konuşu proje, trafikle ilgili (eğitim, mühendislik, kontrol vb) alanları içermektedir.

Bu rapora göre trafik denetimi yaparken, yaklaşım şeklinin amacı, özellikle kontrol edilenin güvenliğinin düşünüldüğünü göstermek olmalıdır. Kontrol yönergesi ve şekli bu yaklaşımın inandırıcılığına yönelmelidir. Yolu kullananlar (sürücü, yaya, yolcu) trafik polisinin yaptığı denetimin amacının bu olduğuna inanması halinde. trafik güvenliğinin sağlanmasında duyarlılık durumları artacaktır. Neticede trafik kazaları azalacaktır.

Yabancı uzmanlar; teknolojinin Trafik Polisi'nin denetiminde imkanlar zorlanarak kullanılması gerektiğim, Trafik Polisinin başarı anahtarının insanla teknolojinin birleştirilir olduğunu belirtip, trafik polisi sayısında tasarruf sağlamak, *kaza mağduriyetim önlemek ve trafik sıkışıklığım giderebilmek İçin 21.yy'ın trafik polisine yeni teknoloji uygulamalarım Önermektedir.

2. GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

1. Kuralların uygulanmasında yasalara ve yönetmeliklere bağlı kalınmalı, keyfi davranışlar. kişi. taşıt, firma ayrıcalığı yapılmamalıdır.

2. Trafik polisleri ve Jandarma özel olarak eğitilmeli ve branşlaştırılmalıdır.

3. Trafik kontrol merkezlerinin süratle kurulması yoluna gidilmelidir.

4. Sabit denetim yerine, trafiğin içinde mobil denetime hız verilmeli ve şehirlerarası yollarda çalışmalara başlanılmalıdır.

V-TRAFİK mühendisliği

1.DURUM

Trafikte üç temel unsur olan yol, taşıt ve insan öğelerinden taşıtın projelendirilmesi ve yapımı ile karayolunun; yapım, bakım ve işletmesi. ayrıca trafiğin yönetimi de esas olarak teknik bir konu olup mühendislik işidir. Diğer yandan trafik kazalarına yönelik verilerin toplanması, analizi ve yorumu da esas olarak mühendislik alanına girer. Bu bakımdan planlamada, işletme ve yönetimde mühendislik eğitimi almış elemanların sürekli olarak çalışmalarının sağlanması. trafik güvenliği için önem taşımaktadır.

Yol güvenliği ile ilgili olarak 42 ülkede 107 adet proje üzerinde yapılan çalışmalarda elde edilen istatistik sonuçlara göre mühendislik alanına giren güvenlik unsurlarından;

Veri toplama ve analizi,

Taşıtların periyodik olarak muayenesi.

Güvenlik etütleri,

Yapısal gelişmelerin toplam payı % 62 olarak tespit edilmiştir.

Böylesine önemli bir tespite nasıl işlerlik kazandırılacağına bakacak olursak, öncelikle varsa trafik .mühendisi, değilse trafik  konuşunda. ihtisaslaşmış inşaat Mühendisleri Çalıştırılması için mevcut yapılanma içerisinde bir istihdam mecburiyeti gerekmektedir.


2. GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

1. Üniversitelerimizde trafik mühendisliği konusunda çalışmalar başlatılmalı veya üniversiteden mezun olan inşaat mühendislerinin lisans üstü eğitimlerim ve tezlerim trafik konusunda yapmaları ve bu konuda ihtisaslaşmaları sağlanmalıdır. Trafikle ilgili alanlarda bu tür ihtisaslaşmış eleman çalışma mecburiyeti getirilmelidir.

2. Özürlülerin kullanımına mahsus araçlar konusunda araştırmalar yapılarak her özür grubu ve her özüre uygun taşıt ve tertibatlar projelendirilmelidir.

VI- BASIN-YAYIN, MEDYA VE diğer KURULUŞLARIN GÖREVLERİ

1.DURUM

Radyo-TV ‘lerde yayımlanan programlar eğitim açısından birbirini tamamlayan programlar olmadığı gibi yayın saatleri de izlenmeye pek uygun saatler değildir.

Gazetelerde trafik kazası haberleri d ışında olumlu trafik haberleri ve programları yer almamaktadır.

Gönüllü kuruluşların faaliyetleri (Seminer, panel, açık oturum, sergi, yarışma v.b.) bir plan ve koordinasyon dahilinde yapılmamaktadır.

Sektörden gelir sağlayan kuruluşlar problemin çözümüne katkıda bulunmamaktadır.

2. GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

1. Basın yayın organlarında trafik eğitimine daha çok önem verilmelidir.

2. Mevcut uygulamaların değerlendirilmesi ve yeni uygulamalar getirilmesi gibi alanlarda bilim kuruluşlarının, uygulamada yer alan kişi ve kuruluşların, Derneklerin görüşleri alınmalıdır.

3. Alkollüyken araç kullanılmaması, emniyet kemeri takılması. hız limitini aşmama gibi konularda alınan başarılı neticeler imkan dahilinde geniş bir şekilde yayınlanmalıdır.

4. Bir gün veya daha fazla sürede ekran karartma cezası alan TV’lerin bu süre içerisinde trafik, ilkyardım ve çevre konularında programlar hazırlaması ve yayınlaması sağlanmalıdır.

5. Basın, radyo ve televizyon kuruluşlarınca yolcu ve yayalara yönelik trafik konularında eğiticî programlar hazırlanmalıdır.

6. Trafik polisi, yayalar ve sürücüler arasında ortaya çıkan çelişkiler ve sorunlar konusunda programlar hazırlanmalı ve yayınlanmalıdır.                .

7. Trafik işaretleri, sistemleri, cihazları ve kuralları hususunda yaya-sürücü bilgilendirmesi yapılmalı, bilgilerin tazelenmesi eğitimi programlar halinde verilmelidir.

8. Trafik kazaları, kazalarda alınması gereken ilk önlemler ve sigorta konulan programlar halinde istenmelidir.

9. Kazalarla ilgili (hukuki mevzuat açısından) kazazede ve yardımseverlerin durumu ve yapılması gereken işlemler konusunda aydınlatıcı programlar hazırlanmalıdır.

10. Trafik programları TV ‘lerde izlenebilir saatlerde yayınlanması sağlanmalıdır.

OKUL DIŞI TRAFİK EĞİTİMİNDE YAPILACAK ÇALIŞMALAR

Okul dışı trafik eğitimi; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda belirtilen bakanlıklar ve genel müdürlükler, valilikler, il özet idareleri, belediyeler, sivil toplum örgütleri, basın yayın kuruluşları ve Radyo Televizyon Üst Kurulu ile işbirliği içerisinde yapılacak uygulamalarla gerçekleştirilebilecektir

Trafik Genel Eğitim Planı İçin Tıklayın


Ana Sayfaya Dön