MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 

SOSYAL VE KÜLTÜREL YARIŞMALAR YÖNETMELİĞİ


Tebliğler Dergisi'nde yayım tarihi ve Sayısı : O1/O1/1996-2446


BİRlNCİ BÖLÜM

 Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar


Amaç ve Kapsam
Madde l-
Bu Yönetmelik ile; Millî Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumları arasında yapılan sosyal ve kültürel faaliyetlerle ilgili yarışmalar ve bu yarışmalara ilişkin iş ve işlemlerde uygulanacak usul ve esaslar belirlenmektedir.

Dayanak
Madde 2-
Bu Yönetmelik, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanuna dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 3-
Bu Yönetmelikte geçen;
"Bakanlık", Millî Eğitim Bakanlığını,
"Daire Başkanlığı", Okuliçi Beden Eğitimi Spor ve izcilik Daire Başkanlığını,
"Bakanlık Temsilcisi", grup ve final yarışmalarında Bakanlık tarafından görevlendirilen kişiyi,
"Örgün Eğitim Kurumları", Bakanlığa bağlı her derece ve türdeki resmî ve özel ilköğretim okulları ve orta öğretim okullarını,
"Yaygın Eğitim Kurumları", halk eğitim merkezleri, çıraklık eğitim merkezleri, pratik kız sanat okulları, olgunlaşma enstitüleri, yetişkinler otelcilik ve turizm eğitim merkezleri ve ve"Yarışma", halk oyunları, müzik, dans, satranç gibi konularda bilgi ve yetenek üstün günü göstermek için yapılan seçme işini,
"Yansına Basamakları", yarışmaların hangi aşamalarda yapılacağını,
"Jüri Üyesi", yarışmaya katılan toplulukları değerlendiren kişiyi,
"Jüri", jüri üyelerinden oluşan kurulu,
"Jüri Üyesi Belgesi", Bakanlıkça açılan jüri üyeliği kurslarına katılarak başarılı olan ve üyeliği yapmaya hak kazanan kişilere verilen belgeyi,
"Sorumlu Yönetici", yarışmaya katılan örgün ve yaygın eğitim kurumunun müdürü tarfından görevlendirilen, kurumda kadrolu olarak görev yapan ve il yarışmalarında il düzenleme kurulu ile, grup ve final yarışmalarında ise Bakanlık temsilcisi ile koordinasyonu sağlayan kişiyi,
"Eğitici", ekibe, takıma veya ferdî yarışmalara katılacak öğrenciye faaliyeti öğreten kişi
"Değerlendirme Belgesi", yarışmaya katılan toplulukların değerlendirilmesinde kurullar ve değerlendirme kriterlerini kapsayan belgeyi
ifade eder.


İKİNCİ BÖLÜM
Yarışmalar


Yarışma Kategorileri
Madde 4-
Yarışmalar, ilköğretim kurumları, orta öğretim kurumlan ve yaygın eğitim kurumları olmak üzere ayrı kategorilerde yapılır.
İlköğretim okullarının 1-5. sınıflarında okuyan öğrenciler "ilkokullar Kategorisinde, 6-sınıflarında okuyan öğrenciler "Ortaokullar Kategorisi'nde orta öğretim kurumlarında okuyan; öğrenciler "Liseler Kategorisi'nde, yaygın eğitim kurumlarında öğrenim gören 15 ve dal büyük yaştakiler "Yaygın Eğitim Kurumları Kategorisi'nde yarışmalara katılırlar.
Yarışma Basamakları
Madde 5-
Yarışmalar; 11 yarışması, grup yarışması ve final yarışması olmak üzere üç aş mada yapılır. Katılımın çok olması halinde, Bakanlıkça yan final yarışmaları da düzenlenir.
a) İl yarışması, İl Düzenleme Kurulu'nca yapılır. Yarışmaya katılmak isteyen kurumlar, millî eğitim müdürlüğüne yazılı olarak başvuruda bulunur.
b) Grup yarışması, Bakanlıkça düzenlenen yarışmadır. Grup yarışmalarının yen, tarih saati ve katılacak iller Bakanlıkça belirlenir.
c) Final yarışması. Bakanlıkça düzenlenen yarışmadır. Bu yarışmanın yeri, tarih ve saat; Bakanlıkça tespit edilir.
d) Yarışmalar sonucunda, yarışmaya katılan topluluk veya fertler, aldıkları puanlara göre derecelendirilir.
Yarışma Basamaklarına Katılacaklar
Madde 6-
İl yarışmasından grup yarışmasına, grup yarışmasından final yarışmasına katılacak topluluk veya ferdî yarışmalarda öğrenci sayısı, her yıl genelge ile ilgili birimlere duyurulur.
Yarışma Dalları
Madde 7-
Yarışmalar, aşağıda belirtilen dallarda yapılır, 

a) Halk Oyunları Yarışması
b) Halk Müziği Yarışması 

1) Koro
2) Solo Ses

3) Solo Çalgı
4) Çalgı Topluluğu

5) Çalıp Söyleyen Solist
5) Çok Sesli Koro

c) Türk Sanat Müziği

1) Koro

2) Solo Ses

3) Çalgı Topluluğu

4) Çok Sesli Koro
d) Batı Müziği Yarışması,

1) İcra
2) Düzenleme 

3) Beste 

4)Solist
e) Dans Yarışması, 

l ) Folklorik Dans
2) Modern Dans
3) Klasik Dans
f) Satranç Yarışması,
Her yıl; hangi dal, basamak ve kategorilerde yarışma yapılacağı ve ferdî yarışmaların statüleri genelgeler ile ilgili birimlere duyurulur.
Yarışma Sırasının Belirlenmesi ve Yarışma Günü Yarışmaya Gelemeyen Toplulukların Durumu
Madde 8-
Yarışma sırası, yarışma dallarının her basamağında kura ile belirlenir. Kura çekimi günü, yeri ve saati ilgililere önceden bildirilir. Kura çekimi, yarışmadan önceki toplantıda yapılır. Toplantıya katılamayanların yerine, kura bir başkası tarafından çekilir.
Kura ile belirlenen sıra değiştirilemez. Ancak, hava muhalefeti, trafik kazası gibi çeşitli sebeplerle, yarışmanın başlama saatine kadar yarışma yerine ulaşamayan veya yarışma mahallinde bulunduğu halde geçerli mazereti olan toplulukların ve ferdî yarışmalarda yarışmacıların yansına sırası, jürinin ve düzenleme kurulunun uygun görüşü ile yarışmanın sonuna alınır. Yarışma bitip, sonuçlar belirlendikten sonra gelenlerin yarışma haklan kaybolur.
Kura çekiminin nasıl yapılacağı, grup ve final yarışmalarında Bakanlık temsilcisi tarafından, il yarışmasında ise 11 Düzenleme Kurulu tarafından belirlenir.
Sorumlu Yönetici ve Eğitici
Madde 9-
Sorumlu yönetici ve eğiticiler, öğrencilere yarışma esnasında salon içinden ya da dışından hiçbir şekilde söz, işaret ve hareketle müdahalede bulunamazlar. Sorumlu yönetici ve eğitici, yarışma esnasında "Düzenleme Kurulu"nun göstereceği yerde durur. Yarışma ile ilgili belgeler sorumlu yönetici tarafından hazırlanır ve zamanında gerekli yerlere verilir.
Değerlendirme Belgesi ve Yarışma Puan Cetvelleri
Madde 10-
Yarışına dallarının her basamağında "Değerlendirme Belgesi" ve "Yarışma Puan Cetvellerinin kullanılması zorunludur. Bu belgeler ve cetveller Bakanlıkça düzenlenir.
"Değerlendirme Belgesi" ve "Yarışma Puan Cetvellerinin kullanılması, "Genel Ortalama Puanının Hesaplanması ve Duyurulması" ile ilgili esaslar, bu belgelerin "Açıklamalar" bölümünde yer alır.
Yarışmacıların Değerlendirilmesi
Madde 11-
Yarışmacıların değerlendirilmesi esnasında jüri üyeleri birbirlerinden ayrı olarak otururlar ve değerlendirme yaparken konuşamazlar. Ancak, Bakanlıkça hazırlanan yönergelerde belirtilen, yarışına dalının gerektirdiği özel bölümlerin değerlendirilmesi, jüri üyeleri tarafından birlikte karar verilerek yapılır. Jüri üyeleri, yarışma esnasında değerlendirme masasını terkedemezler.
İtirazlar
Madde 12-
II yarışmasına itiraz, "II Düzenleme Kurulu"na, grup ve final yarışmalarına itiraz ise Bakanlığa yapılır.
Yarışmacıların, öğrencilikleri veya kursiyerlikleri ile ilgili itirazlar yarışma anında yapılır. Yarışına bitiminden sonra yapılan itirazlar geçersiz sayılır.
itirazlar, topluluğun bağlı bulunduğu örgün ve yaygın eğitim kurumu müdürü veya yetkilisince yapılır.
II yarışmaları sonuçlarının incelenmesinde, yarışma usûl ve esaslarında belirtilen hususların dışında bir uygulama yapıldığı tespit edildiği takdirde, Bakanlıkça gerekli kovuşturma yapılır.
Jüri üyelerinin vermiş oldukları puanlar kesindir.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM 

Çeşitli Hükümler


Madde 13- Yarışmaya katılma şartlan, yarışmacılarla ilgili hükümler, yarışma süreleri, eşit puan durumu, kurullar, sorumlu yönetici, eğitici ve görevleri ile ilgili hususlar, yönerge ile belirlenir.
Madde 14- Diğer Bakanlıklara bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumları, bu Yönetmelik çerçevesinde Bakanlıkça düzenlenen yarışmalara katılabilirler.
Madde 15- Grup ve final yarışmalarına katılan topluluk veya ferdî yarışmalarda yarışmacılara, 6245 sayılı Harcırah Kanunu çerçevesinde Bakanlıkça ödeme yapılır.
Madde 16- Daire Başkanlığınca, yarışmalara katılacak topluluklar için "Eğitici Yetiştirme Kursları" düzenlenir. Kurslar, Daire Başkanlığınca hazırlanarak yürürlüğe konulan usûl ve esaslara göre yapılır.


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM 

Yürürlük ve Yürütme


Yürürlük 
Madde 17-
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 18-
Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğiti