HEDİYE ALMAK :

Hediye Alma,menfaat sağlama yasağı:

Madde 29- Devlet memurlarının  doğrudan doğruya veya aracı eliyle hediye istemeleri ve görevleri sırasında olmasa dahi menfaat sağlama amacı ile hediye kabul etmeleri veya iş sahiplerinden borç para istemeleri ve almaları yasaktır.

             (İl.Md.30,125)

(Devlet Memurları Kanunu m - 29 ) 

Denetimindeki teşebbüsten menfaat sağlama yasağı:

Madde 30- Devlet memurunun,denetim altında bulunan veya kendi görevi veya mensup olduğu kurum ile ilgisi olan bir teşebbüsten doğrudan doğruya veya aracı eliyle her ne ad altında olursa olsun bir menfaat sağlaması yasaktır.

             ( İl.md.29,125)

(Devlet Memurları Kanunu m - 30 ) 

ASKERLİK İŞLEMLERİ :

Madde 37 - Muvazzaf askerlik devresi hariç, başka suretlerle askerlik hizmeti için silah altına alınan özel okul yönetici ve öğretmenlerinin askerlik hizmeti karşılığı aldıkları aylık, kurumlarından aldıkları aylık ücretten az ise aradaki fark, iki aya kadar kendilerine kurumlarınca ödenir.

(Özel Öğretim Kurumları Kanunu m - 37 )

1111 sayılı Kanun’un 35-E maddesi gereğince, ihtiyaç nedeniyle ancak kamu kurumlarında görevli kamu personelinin sevk tehiri yapılabilir. Kamu kurumları 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de açıklanmış olup, özel öğretim kurumları, sözkonusu kararname kapsamına girmemektedir. Bu nedenle, özel öğretim kurumlarında görevli öğretmenlerin, sevk tehirlerine yasal olarak imkan bulunmamaktadır. 

(Genelge : 14.03.1988/ Asal 4400.13.88 Yd.Sb.Ş.ERT.Ks.)

A ) GENEL HÜKÜMLER :

Madde l - İş kazalarıyla meslek hastalıkları, hastalık, analık, malûllük, yaşlılık ve ölüm hallerinde bu Kanunda yazılı şartlarla sosyal sigorta yardımları sağlanır. Bu kanunda geçen (Kurum) deyimi (Sosyal Sigortalar Kurumu) anlamına gelir

(S.S.K. Kanunu m - 1 )

B ) İŞ KAZASI :

İş Kazalarıyla Meslek Hastalıkları Sigortası İş kazası ve meslek hastalığının tarifi

Madde 11- A) İş kazası, aşağıdaki hal ve durumlardan birinde meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedence veya ruhça arızaya uğratan olaydır:

a) Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,

b) İşveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısıyla,

c) Sigortalının, işveren tarafından görev ile başka bir yere gönderilmesi yüzünden asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,

d) Emzikli kadın sigortalının çocuğuna süt vermek için aynlan zamanlarda,

e) Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında.

(S.S.K. Kanunu m - 11 )

C ) MESLEK HASTALIĞI :

Madde 11 -B) Meslek hastalığı, sigortalının çalıştırıldığı işin niteliğine göre tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, sakatlık veya ruhi arıza halleridir.

Bu Kanuna göre tespit edilmiş olan hastalıklar listesi dışında herhangi bir hastalığın meslek hastalığı sayılıp sayılmaması üzerinde çıkabilecek uyuşmazlıklar, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunca karara bağlanır.

(S.S.K. Kanunu m - 11 )

D ) İŞ KAZASI İLE MESLEK HASTALIKLARI HALİNDE SAĞLANAN YARDIMLAR :

Sağlanan yardımlar

Madde 12- İş kazaları ile meslek hastalıkları halinde sağlanan yardımlar:

A) Sağlık yardımı yapılması,

B) Geçici iş göremezlik süresince günlük ödenek verilmesi,

C) Sürekli iş göremezlik hallerinde gelir verilmesi,

D) Protez araç ve gereçlerinin sağlanması, takılması, onarılması ve yenilenmesi,

E) (A) ve (D) fıkralarında yazılı yardımlar için sigortalının başka yere gönderilmesi,

F) İş kazası veya meslek hastalığı dolayısıyla bedeni veya ruhi bir arızaya uğrayanlardan, yurt içinde tedavisi kabil olmayıp ancak yabancı bir ülkede kısmen veya tamamen tedavisi mümkün görülen ve mesleğinde uğradığı iş göremezlik derecesinin azalabileceği Kurum sağlık tesisleri sağlık kurulu raporu ile tespit edilen sigortalının ve bu raporda belirtilmişse, beraber gidecek kimselerin yabancı ülkelere gidip gelme yol paralan ile o yerdeki kalış ve tedavi masraflarının ödenmesi (Sağlık Kurulunca verilen rapora Kurum veya sigortalı itiraz ederse, bu husus Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunca karara bağlanır),

G) Cenaze masrafı karşılığı verilmesi,

H) Sigortalının ölümünde hak sahiplerine gelir bağlanması.

(S.S.K. Kanunu m - 12 )

E ) HASTALIK SİGORTASI

Madde 32- Sigortalıya, iş kazalarıyla meslek hastalıkları sigortası kapsamı dışında kalan hastalıklara da, aşağıda yazılı yardımlar sağlanır.

A) Sağlık yardımı yapılması,

B) (Değişik: 30.5.1997 - KHK - 572119 md.) Protez, araç ve gereçlerinin standartlara uygun olarak sağlanması, takılması, onarılması ve yenilenmesi, (Ağız protezlerine ilişkin yardımlar, Kurumca hazırlanacak yönetmelik esaslan dahilinde sağlanır.)

(Ek: 25.8.1999 - 444713 md.) Protez, araç ve gereç bedellerinin %20'sini sigortalı öder. Ancak, ilgiliden alınacak katkı miktarı, ödeme tarihindeki 25.8.1971 tarihli ve 1475 sayılı İş Kanununun 33 üncü maddesine göre sanayi kesiminde çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin birbuçuk katından fazla olamaz.("

C) Geçici iş göremezlik süresince günlük ödenek verilmesi,

D) Gerekli hallerde muayene ve tedavi için yurt içinde başka bir yere gönderilmesi

E) (Ek: 20.6.1987 - 3395/3 md.) Hastalığın anlaşıldığı tarihten önceki bir yıl içinde en az 300 gün hastalık sigortası primi ödenmiş olması şartıyla, yurt içinde tedavisi mümkün olmayıp ancak yabancı bir ülkede kısmen veya tamamen tedavisi mümkün görülen ve malûllük halinin önlenebileceği veya önemli oranda azaltılabileceği Kurum sağlık tesisleri sağlık kurulu raporu ile tespit edilen sigortalının ve bu raporda belirtilmiş ise beraber gideceği kimsenin yurt dışına gönderilmeleri, yabancı ülkelere gidip gelme yol paralan ile bu ülkede kalış ve tedavi masraflarının ödenmesi, (Kurum sağlık tesisleri sağlık kurulunca verilen rapora karşı Kurum veya ilgili sigortalıca yapılacak itiraz, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunca karara bağlanır. Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunca verilen karar kesindir.)(2>

(Ek: 25.8.1999 - 444713 md.) Sigortahlann, bu maddenin (A), (B) ve (D) bentlerinde yazılı yardımlardan yararlanabilmeleri için, 60 günü hastalığın anlaşıldığı tarihten önceki altı ay içinde olmak üzere toplam olarak 120 gün hastalık sigortası primi ödemiş olmaları şarttır.

(S.S.K. Kanunu m - 32 )

F ) ANALIK SİGORTASI :

Analık Sigortası Sağlanan yardımlar

Madde 43- Sigortalı kadının veya sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısının analığı halinde, aşağıda yazılı yardımlar sağlanır:

A) Gebelik muayesenin yaptırılması ve gerekli sağlık yardımlarının sağlanması,

B) Doğumdan gerekli sağlık yardımlarının sağlanması

(1) Bu hükmün uygulanmasında ek 3 ve 25 inci maddeye bakınız.

C) Emzirme yardım parası verilmesi,

D) Sigortalı kadının doğumdan önce ve sonra işinden kaldığı günler için ödenek verilmesi,

E) Analık hali sebebiyle gerekirse yurt içinde başka bir yere gönderilmesi.

(S.S.K. Kanunu m - 43 )

G ) MAĞLÛLLÜK SİGORTASI :

Malûllük Sigortası Sağlanan yardım

Madde 52- Malûllük sigortasından sağlanan yardım, Malûllük aylığı bağlanmasıdır

(S.S.K. Kanunu m - 52 )

H ) HASTALIK VE İŞ KAZASI HALİNDE ÜCRET:

Madde 38 - Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmen ve diğer personele, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre tevsik edilen hastalıkları ve işkazaları için Sosyal Sigortalar Kurumunca ödenen işgöremezlik ödenekleri, bu kişilerin özel öğretim kurumlarından almakta oldukları ücretten eksik ise, aradaki fark özel öğretim kurumunca tamamlanır. (3035)

(Özel Öğretim Kurumları Kanunu m - 38 )