Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen

Hizmetlerin Birleştirilmesi hakkında Kanun

 

Yayın : Resmi Gazete  Yayım Tarihi ve Sayısı : 27/05/1983 - 18059   Numarası : 2829

Amaç

Madde 1- Bu Kanunun amacı; çeşitli sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak geçen hizmet sürelerinin birleştirilmesi suretiyle ilgililerin sosyal güvenliklerinin sağlanması usul ve esaslarının düzenlenmesidir,

Kapsam

Madde 2- Bu Kanun;

a)T.C. Emekli Sandığına,

b) Sosyal Sigortalar Kurumuna,

c) Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumuna,

d) 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20. maddesine göre kurulan emekli sandıklanna,

Tabi çeşitli hizmet süreleri bulunanların emeklilik, malûllük, yaşlılık ve ölümleri halinde kendilerine ve hak sahiplerine sağlanacak hakları kapsar.

Tanımlar

Madde 3- Bu Kanunda geçen;

a) "Kurum" ikinci maddede gösterilen sosyal güvenlik kuruluşlarını,

b) "Hizmet süresi" kurumlara emeklilik keseneği veya malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödenmiş süreleri,

c) "Sigortalı" kurumlara emeklilik keseneği veya malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödeyenleri,

d) "Hak sahibi" sigortalının eş, çocuk, ana ve babalarını, ifade eder.
Hizmet Sürelerinin Birleştirilmesi

Madde 4- Kurumlara tabi çeşitli İşlerde çalışmış olanların hizmet süreleri, aynı tarihlere rastlamamak kaydıyla bu Kanuna göre aylık bağlanmasına hak kazanıldığında, birleştirilir.
Ancak, hizmet süreleri toplamının aylık bağlanmasına yeterli olmaması halinde, bu Kanun hükümleri uygulanmaz.

Hizmetlerin İhyası

Madde 5- Bir kurumla ilişiği kesildikten sonra diğer kurumlardan birinde sigortalı olanların, önceki kurumlarda birikmiş prim ve kesenekleri geri verilmez ve toptan ödemeleri yapılmaz.
Ancak;

a) Kesenek, prim veya toptan ödemelerini aldıktan sonra diğer kurumlardan birinde sigortalı olanlar aldıkları paraları;

1. İstekleri üzerine aylık bağlanacak olanların, istek tarihinden en az altı ay önce,

2. Malûllük veya Ölüm, 60 yaşın doldurulması T.C, Emekli Sandığına tabi görevlerden kurumlarınca resen veya yaş haddinden emekliye sevk edilme nedenleriyle görevleri ile ilgileri kesilenlerin görevlerinden ayrıldıkları tarihten itibaren altı ay içinde,
Kendileri veya hak sahipleri tarafından, aldıklan günden yatıracakları güne kadar hesaplanacak % 5 faizi ile birlikte, aldıklan kuruma,

b) Kesenek, prim iadesi veya toptan ödeme hakkı doğduğu halde paraları zaman aşımına uğrayanlann zaman aşımına uğrayan paraları faizsiz olarak (a) bendinde yazılı süreler içinde kendileri veya hak sahipleri tarafından ilgili kuruma.

Toptan ödedikleri takdirde bunların da bu hizmetleri 4. madde gereğince birleştirilir.
Ölüm halinde, toptan ödeme ihyalannın yapılabilmesi hak sahiplerinin bu Kanuna göre birleşik hizmet süresi üzerinden aylığa hak kazanmalan şartına bağlıdır.
Ancak, kurumlardan birinden aylık bağlanmış (malûllük ile vazife malûllüğü aylığı bağlananlardan kontrol muayeneleri sonunda aylığı kesilmiş bulunanlar hariç) veya aylık alma haklarını kaybetmiş olanların, söz konusu devrelere ait hizmet süreleri yapılacak birleştirmede dikkate alınmaz.

Sigortalılık Süresinin Başlangıcı

Madde 6- Kurumlardan herhangi birine İlk defa sigortalı olunan tarih, sigortalılık süresinin başlama tarihidir.
Şu kadar ki; emeklilik veya yaşlılık aylığına hak kazanılıp kazanılmadığının tespitinde, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa 1425 sayılı Kanunla eklenen ek 7. madde kapsamına girenler hariç, 18 yaşından önce kurumlardan herhangi birine sigortalı olanların sigortalılık sürelerinin başlama tarihi, 18 yaşını doldurduklan tarih kabul edilir.(2)

Geçerli Hizmet Süreleri

Madde 7- 4. maddede belirtilen hizmet süreleri toplamına, itibari hizmet süreleri ile prim ödenmemiş süreler katılmaz.
Ay üzerinden hesaplanan hizmet sürelerinin güne çevrilmesinde her ay 30 gün, gün üzerinden hesaplanan hizmet sürelerinin aya çevrilmesinde de her 30 gün l ay sayılır.

Aylığı Bağlayacak Kurum

Madde 8- Birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı üzerinden, ilgililere; son yedi yıllık fiilî hizmet süresi içinde fiilî hizmet süresi fazla olan kurumca, hizmet sürelerinin eşit olması ha-linde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanır ve ödenir,
Ancak, malullük, ölüm, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa göre yaş haddinden resen emekli olma ve bağlı oldukları kurumun kanunla değiştirilmesi hallerinde ilgililere hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanır

Aylığın Hesabında Esas Alınacak Kazançlar

Madde 9- Birleştirilen hizmet süreleri üzerinden Sosyal Sigortalar Kanununa göre hesap-lanacak aylık miktannın tespitinde, T.C, Emekli Sandığına tabi işlerde emekli aylığı bağlanma-sına esas aylıklar ile diğer kurumlardaki prime esas kazanç tutarları dikkate alınır.

Uygulanacak Esaslar

Madde 10- Bu Kanun uyarınca bağlanacak aylıkların ödenmesinde ve kesilmesinde, aylığı bağlayan kurum mevzuatındaki esaslar uygulanır.

Kanunun Uygulanmayacağı Haller

Madde 11- Görevden dolayı meydana gelen malûllük ve ölüm ile iş kazaları ve meslek hastalıkları hallerinde bu Kanun hükümleri uygulanmaz.

Emekli ikramiyesi

Madde 12- Son defa T.C. Emekli Sandığına tabi görevlerden emekliye ayrılan ve kendilerine bu Kanunun 8- maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlanan-lara T.C. Emekli Sandığına tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek ödemek suretiyle geçen sürelerinin toplamı üzerinden 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli ikramiyesi ödenir.
Ancak, ilgililere, her ne suretle olursa olsun evvelce kıdem tazminatı veya emekli ikramiyesi ödenmiş süreler, emekli ikramiyesinin hesabında dikkate alınmaz.
Ayrıca, 8. maddenin birinci fıkrası gereğince aylık baglananlara, emekli oldukları son gö-revlerinden dolayı ilgili bulunduklan sosyal güvenlik kurumu kanununun emekli ikramiyesine veya iş kanununun kıdem tazminatına ilişkin hükümleri uygulanır.

Hesaplaşma

Madde 13- Bu Kanun uyarınca bağlanan aylıklardaki kurum hisselerinin tespitinde, kurumların her birine tabi olarak geçen hizmet sürelerinin, birleştirilen hizmet süreleri toplamına oranı esas alınır.
Ancak, 506 sayılı Kanunun geçici 20. maddesine göre kurulan sandıklarca bağlanan aylık tutarının, toplam hizmet süreleri üzerinden Sosyal Sigortalar Kanununa göre bağlanacak aylıktan fazla olması halinde, kurumların hisselerinin tespitinde, Sosyal Sigortalar Kanununa göre hesaplanacak aylık esas alınır.

Aylığa ve Ödemeye Katılmama

Madde 14- Kurumlar, bu Kanuna göre aylık bağlamada, 3. maddede belirtilen hak sahip-leri dışındaki kişilere bağlanan aylığa ve buna ilişkin diğer ödemelere katılmazlar

Yönetmelik

Madde 15- 13. madde uyarınca borç ve alacak miktarlarının hesaplanmasına ve tasfıyesine ilişkin hususlar ile diğer hükümlerin uygulanması usul ve esasları Maliye ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarınca 6 ay içerisinde yürürlüğe konulacak bir yönetmelikte gösterilir.
Bu yönetmelik Resmî Gazete'de yayımlanır.

Kaldırılan Hükümler

Madde l6- 05/01/1961 gün ve 228 sayılı Kanun ile bu Kanunu değiştiren 15/07/1965 gün ve 668 sayılı ve 28/01/1970 gün ve 1214 sayılı Kanunlar yürürlükten kaldırılmıştır,

Geçici Madde 1- 05/01/1961 gün ve 228 sayılı Kanunun 6. maddesinin 28/01/1970 gün ve 1214 sayılı Kanunla değişmeden önceki hükmüne göre bağlanmış olup da, halen ödenmekte bulunan emekli, yaşlılık, malullük veya ölüm aylıkları 1214 sayılı Kanun hüküm-lerine göre yeniden hesaplanarak ödenir.
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte ödenmekte bulunan aylıklar, yukardaki hükme göre hesaplanacak aylıktan fazla olduğu takdirde, aradaki fark, ileride çeşitli nedenlerle gi-derilinceye kadar önceki aylıkların ödenmesinde devam olunur.
228 sayılı Kanunun 6. maddesinin 1214 sayılı Kanunla değişmeden önceki hükmü kap-samında olup bu Kanunun yürürlük tarihinden sonra bağlanacak aylıklar hakkında birinci fıkra hükümleri uygulanır.

Geçici Madde 2- 01/04/1981 tarihinden önce malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarınca tescil edilmiş olanlar hakkında 6. maddenin ikinci fıkrası hükmü uygulanmaz.

Geçici Madde 3- 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununa 2229 sayılı Kanunla eklenen ve 2654 sayılı Kanunla değişik ek geçici 4. madde hükmü uyarınca borçlanılan hizmet süreleri, Bağ-Kur tarafından bağlanacak aylıklar hariç, diğer kurumlarda geçen hizmet süreleri ile bırleştirilmez.

Geçici Madde 4- Sosyal güvenlik kurumlarına devrolunan sandıklar üyeleri ile hak sahip-lerinin, 28/01/1970 gün ve 1214 sayılı Kanunla değişik 05/01/1961 gün ve 228 sayılı Kanundan doğan hizmet ihyasına ilişkin hakları saklıdır
Yürürlük

Madde 17- Bu Kanun yayımı tarihini izleyen aybaşında yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 18- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

(1) "Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabı Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında 24/05/1983 tarihli ve 2829 Sayılı Kanunun Uygulama Esaslarıyla İlgili Yönetmelik" 09/12/1983 gün ve 18246 mükerrer sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır,

(2) Bu maddede sözü edilen Ek 7. maddenin numarası teselsülü sağlamak için "Ek Madde 21" olarak değiştirilmiştir.
Şu kadar ki, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 92. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca ayrıca aylık bağlanması gereken hallerde bu Kanun hükümlerine göre işlem yapılır.