SINIF GEÇME DEFTERİ

 

A) İlköğretim Kurumları

Sınıf Geçme Defteri

Madde 115- Birinci ve ikinci kanaat notları ile not ortalamalarını gösterir sınıf geçme defterleri, ilgili müdür yardımcısı ile müdür, tek öğretmenli okullarda sadece müdür, müdür yardımcısı bulunmayan okullarda ise müdür ile uygun göreceği bir öğretmen tarafından imzalanır.

(İlköğretim Kurumları Yönetmeliği m - 115 ) 

B) Ortaöğretim Kurumları

Madde 143- (Değişik: 06/04/1987 - 2231 s.T.D.)

1. Okullarda tutulması Zorunlu Olan Defter, Dosya ve Çizelgeler Şunlardır:

a) Defterler:

4) Sınıf geçme defteri,

5) Sınıf geçme özet defteri,

(Lise Ortaokul Yönetmeliği m - 143 ) 

Madde 143- (Değişik: 06/04/1987 - 2231 s.T.D.)

3. Kırtasiyeciliğin azaltılması, idari usul ve işlemlerin süratli ve sağlıklı yürütülmesini sağlamak için;

e) Sınıf geçme özet defteri, ara sınıflarda bir nüsha olarak tanzim edilecek ve arşivlenmek üzere Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderilecektir.

(Lise Ortaokul Yönetmeliği m - 143 ) 

Madde 9 - Müdürün genel yönetim işleriyle memur, öğretmen ve görevlileri atama
yönetimiyle ilgili ödev ve yetkileri şunlardır:

a) Müdür; diplomaları, tasdiknameleri, belgeleri, sınıf geçme ve diploma defterlerini ilgili müdür yardımcılarıyla birlikte imza eder ve onaylar. Bunların doğruluğundan ortaklaşa sorumludur. 

(Lise Ortaokul Yönetmeliği m - 9 ) 

 

SINIF GEÇME DEFTERLERİ

33. Orta Derece1i okullar son sınıf geçme defterleri bir nüsha olarak bütün ayrıntıları ile silintisiz ve kazıntısız olarak hazırlanacaktır. (Fıkra 28) Bu defterler Millî Eğitim Müdürlüklerince incelenecek ve tasdik edilerek okullarına gönderilecektir.

34. Ara sınıflar sınıf geçme müsvette defterleri temize çekilmeyecektir. Bu­na karşılık müsvette sınıf geçme defterlerinin sonuçlarına göre 2 nüsha özet sı­nıf geçme defteri tanzim edilecektir.

35.İki nüsha özet sınıf geçme defterlerine yıl içinde tanzim edilen müsvette sınıf geçme defterinin sonuç kısmı aynen yazılacaktır. Öğrencinin ortalama ile geçtiği, öğretmenler kurulu kararı ile başarılı veya başarısız sayıldığı, 7 numara alarak geçtiği, sınıfta kaldığı, tasdikname ile ayrıldığı, kaydı silindiği ve buna ben­zer diğer bütün işlemler özet sınıf geçme defterinde gösterilmiş olacaktır.

36. İki nüsha olarak tanzim edilen özet sınıf geçme defterlerinin son sahife­si bir çizgi ile kapatılacak ve bunun altına "...... sayfadan ibaret olan bu sınıf geçme defterinin kayıtlarımıza uygun olduğu tasdik olunur" diye yazıldıktan sonra Müdür Yardımcısı, Müdür Başyardımcısı, ve Müdür tarafından ad ve soy­adları yazılarak imzalanacak ve okul mührü ile mühürlenecektir.

37. Özet sınıf geçme defterleri küçük sınıflardan başlamak ve klâsöre kon­duğu zaman en yüksek sınıf en alta gelecek şekilde düzenlenecektir.

38. Bu özet sınıf geçme defterlerinin  bir nüshası okulda saklanacak, diğer nüshası ise ileride gerekecek bir müracaat için arşivlenmek üzere Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderilecektir.

39. Okul idarelerince ,kayıtlara uygunluğu tasdik edilmiş olan ve bir nüsha olarak gönderilmiş bulunan bu özet sınıf geçme defteri Millî Eğitim Müdürlük­lerinde arşivlenecektir.

40. Sınıf geçme defterleri en geç 30 Kasım tarihine kadar Millî Eğitim Mü­dürlüğüne gönderilecektir.

41. Sınıf geçme defterlerinin Millî Eğitim Bakanlığına gönderilme işlemi 1968 - 1969 öğretim yılından itibaren kaldırılmıştır.

GENEL HÜKÜMLER

42. Tanzim edilen sınıf geçme ve diploma defterlerinin her sahifesi bu def­terleri tanzim eden müdür yardımcıları tarafından (tarafımdan tanzim edilmiştir) şekliyle imza edilecektir.

43. Bir süre parasız yatılı okumuş olan öğrencilerin kaç yıl parasız yatılı ve­ya burslu okudukları - mecburi hizmet süreleri değil -  diploma ve sınıf geçme defterlerine yazılacaktır. .

44. Diploma, diploma defteri ve sınıf geçme defterlerinde silinti ve kazıntı bulunmayacaktır. Diplomalar da tasdikten sonra farkına varılacak yanlışlıklar, diploma ve defterlerde yanlış yerin üzeri okunabilecek şekilde çizilmek ve üstü­ne doğrusu yazılmak suretiyle düzeltilecek düzeltmenin okulca yapıldığı diplo­manın arkasına ve defterin münasip bir yerine şerh edilerek mühürlenecek ve imza edilecektir. Sınıf geçme defterlerinde sonradan farkına varılacak yanlışlıklar hakkında da aynı şekilde işlem yapılacaktır.

 

Yapılan bütün değişikliklerin Millî Eğitim Müdürlüklerinde saklanmakta olan defterler üzerinde de yapılabilmesi için durum Millî Eğitim Müdürlüğüne bildirilecektir.

45. Öğrencilerin adı, soyadı, doğum yeri ve yılının mahkeme kararı ile dü­zeltilmesi gibi sebeplerle meydana gelecek değişiklikler nüfus cüzdanlarındaki şerhlerle resen tespit edilebileceğinden bu gibi sebeplerle defter ve diplomalarda düzeltme yapılmayacaktır.

46. Sınıf geçme ve diploma defterlerinin yazılışında sınıf, şube ve öğrenci numara sıralarına riayet , edilecektir.

Meslek okulları sınıf geçme ve diploma defterlerine dersler öğretim prog­ramlarına bağlı ders dağıtım çizelgelerindeki sıraya göre yazılacaktır.

Beden eğitimi dersinden raporlu olan öğrencilerin not bölümü R harfi ile, okunmayan derslerin ilgili bölümleri (/) şeklinde, imtihanlara girmeyen öğren­cilerin ilgili bölümleri de (X)  işareti ile kapatılacaktır.

47 - Öğrencilerin adı, soyadı, baba adı, doğum yeri ve yılı nüfus cüzdan­larına uygun olarak yazılacaktır. Doğum yeri karşısına "Köyü" yazılı olan nü­fus cüzdanlarındaki köy adı "Nüfus hüviyet cüzdanının kayıtlı bulunduğu yer" kısmından bulunarak yazılacaktır. Diploma ve defterlerdeki doğum yeri kısmı­na "köyü" tabiri konulamaz. İsimler kısaltılmadan tam olarak yazılacaktır.

48. Defterlerin her sahifesi numaralanacak, sınıf ve şubelerin  yazılmasına sayfa başından başlanacak sınıf ve şubeler arasında boş kalacak haneler (X) şeklinde çizilerek kapatılacaktır.

49. Defterlerin her yaprağının sağ üst kenarı okul mührü ile mühürlene­cektir.

50. Sınıf geçme ve diploma defterleri ciltlenmede kolaylık sağlanmak üzere iç içe konmak suretiyle en çok onar yapraklık formalar halinde tanzim edilecek ve` defterler kenarları zımbalanarak bir dosya veya klâsöre takılacak veya bir bağla bağlanacaktır.

51. Yangın ve ev işgaller sebebiyle kayıtları bulunmayanlara Bakanlık Mü­dürler Komisyonunun 16.1.1938 tarih ve 7 sayılı kararı gereğince bu talimata bağlı örneğe göre verilecek öğrenim belgeleri Milli Eğitim Müdürlüklerince tas­dik edilecektir. 1968 - 1969 ders yılından önceki kayıtlar için Millî Eğitim Ba­kanlığından bilgi istenecektir.

 

SINIF GEÇME DEFTERİ

(9 ncu Sınıf )                                       T.D:2445( Ek – 3 / 1) 

OKULUN ADI :

SINIFI VE NO’SU :

 

ŞUBE :

ÖĞRETİM YILI :

ADI VE SOYADI:

DOĞUM TARİHİ:

 

BÖLÜMÜ:

BABA ADI :

Dersler

Toplam

Yıl Sonu Başarı Ortalaması

Alaln / Bölüme Kaynaklık Eden Ders Ortalaması

ıklamalar

Haftalık Ders Saati

                                             

I. Dönem Notu

                                             

II. . Dönem Notu

                                             

Yıl Sonu Notu

                                             

Dersin Ağırlıklı Notu

                                             

Ort.Yük.Sınavı Notu

                                             

Yıl Sonu Notu

                                             

Dersin Ağırlıklı Notu

                                             

 

SINIF GEÇME DEFTERİ

( Ara Sınıflar )

OKULUN ADI  :                                                    SINIFI VE NO’SU:                        ŞUBE :         ÖĞRETİM YILI :                               SAYFA :

ADI VE SOYADI                                                                DOĞUM TARİHİ :                           BABA ADI :                    ALANI/BÖLÜMÜ :

 

Sorumluluk Sınavına Girilen Ders Yılı

 

 

 

 

 

 

 

 

Toplam

Yıl Sonu Başarı Ortalaması

Önceki Yıllara Ait Yıl Sonu Başarı Ortalaması

ÇIKLAMALAR

 

 

9

10

 

 

HAFTALIK DERS SAATİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. DONEM NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

U. DÖNEM NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

YIL SONU NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

DERSİN AĞIRLIKLI NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÖRT YUK.SINAVI NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YIL SONU NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

DERSİN AĞIRLIKLI NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SORUM SINAVI NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YIL SONU NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

DERSİN AĞIRLIKLI NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

SORUM SINAVI NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

YIL SONU NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

DERSİN AĞIRLIKLI NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SORUM SINAVI NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YIL SONU NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

DERSİN AĞIRLIKLI NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SORUM. SINAVI NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YIL SONU NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

DERSİN AĞIRLIKLI NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SORUM SINAVI NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YIL SONU NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

DERSİN AĞIRLIKLI NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

SORUM  SINAVI NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YIL SONU NOTU

 

 

 

 

 

 

 

 

DERSİN AĞIRLIKLI NOTU