ÖĞRENCİ NÖBETLERİ

Öğrencilerin Nöbet Hizmetleri

Madde 107- Öğrenciler de küçük yaşlardan başlayarak görev ve sorumluluk duygularını geliştirmek, okulun yönetim işlerinde, görev almalarını sağlamak amacıyla, ihtiyaca göre 5, 6, 7 ve 8 inci sınıf öğrencileri tarafından nöbet hizmetleri yürütülür. Öğrencisi yeterli olmayan okullarda 4 üncü sınıf öğrencileri de nöbet tutarlar.

Yatılı ve pansiyonlu okullarda yemekhane ve yatakhane nöbeti de tutulur. Nöbetle ilgili görev ve sorumluluklar, okul yönetimince yazılı olarak belirlenir ve nöbetçi öğrencilere duyurulur.

Nöbetçi öğrenciler yazılı ve uygulamalı sınavlara katılırlar.

(İlköğretim Kurumları Yönetmeliği m - 107 )

Madde 84 - Okulun bu amaçlara varabilmesi için öğrencilerin olabildiği kadar geniş ölçüde okul hayatına katılmaları ve kendi kendilerini yönetmeğe alıştırması gereklidir. Bunu sağlamak için okul işleri, okul içinde öğrenci arasında örgütler kurularak yerine göre, nöbetle ya da öğrenciler tarafından seçilerek ayrılacak öğrenci temsilcilerine yaptırılır. Öğrencilere yaptırılacak işlere ve kurulacak temsilciliklere örnek olmak üzere şunlar sayılabilir. Sınıf temsilciliği; okulun ve sınıfın temizliğine bakacak yatakhanelerin temizliği ve düzeni işlerinde çalışacak temsilciler, çamaşırhane, yatakhane, mutfak işlerine bakan temsilciler; dersliklerde,laboratuvar ve içliklerde öğretmenlere yardım edecek temsilciler, okul eşyasını ve binasını kısmı kısmı korumakla görevlendirilecek temsilciler.

Öğrencilere yaptırılacak olan bu ödevler, okulların ihtiyacına göre saptanır. Bu ödevlerin bir kısmı kimisi öğrenciler tarafından seçilen ve kimisi de okul yönetkesi ve öğretmenlerce ayrılan öğrenciler tarafından seçilen ve kimisi de okul yönetkesi ve öğretmenlerce ayrılan öğrenciler tarafından nöbetle, yapılır.

( Lise Ortaokul Yönetmeliği m - 84 )

 

 

DANIŞMA TALİMATI

NÖBETÇİ ÖĞRENCİNİN GÖREVLERİ

 

1.   Nöbetçi öğrenci , okulumuza gelen tüm ziyaretçilere “ Hoşgeldiniz “  der, kaydını yapar , kimlik kartını alır ve iyaretçi kartının takılmasını rica eder. İdareyle görüşecekse yönlendirir. Öğretmen ve öğrenci ile görüşecekse kantin salonunda beklemeye alır , anons için santraldan yardım ister.

2.   Her iki öğrenci ders saatlerinde danışmada bulunurlar.

3.   Ders esnasında nöbetçilerden sadece bir tanesi idareci ve nöbetçi öğretmenin verdiği görevlere gider. ( Aynı anda ikisi asla danışmayı terketmez. )

4.     Teneffüs zili çaldığında öğrencilerden biri ( kantin ) öğrenci girişini açar  ve teneffüs sona erene kadar orada bekler , öğrenci , öğretmen ve görevli haricinde kimsenin girmesine izin vermez. Ziyaretçileri ana kapıya yönlendirir. İçeri giriş zili çalınca öğrencileri içeri aldıktan sonra kapıyı tekrar kilitler  danışmaya döner. Güneşli havalarda öğrenci girişi sürekli açık kalır ve iki öğrenciden biri ders ve teneffüs esnasında öğernci girişine yönelen ziyaretçileri ana girişe sevkeder.

5.    Teneffüs esnasında nöbetçi öğrenciler kimseden görev almaz. Kendisine verilen görevi teneffüs sonrası yapabileceğini nazik bir şekilde ifade eder.( Hatırlatır )

6.     Nöbetçi öğrenci sadece sınavı varsa ve idareden izin almak kaydıyla derse girebilir.

7.     Nöbetçi öğrenci okul kıyafetinde olmalı , elbiseler temiz , düzgün , ütülü , ayakkabılar boyalı , saçlar taralı ve bakımlı olmalı.

 

 

 

10.09.2000

 

...........

........ Lisesi Müdürü