LİSE TARİH DERSİ ATATÜRKÇÜLÜK KONULARI

Tebliğler Dergisi : 2104

5.GENEL TARİH DERSLERİNDE:

a.Bu dersi okutan öğretmenler,Atatürk'ün Türk Tarihine verdiği önemi ve Türk Tarih Kurumunu açışıyla     başlattığı çalışmaları göz önünde bulundurmalıdır.

b.Türk İnkılabının başlangıcı ile ilgisi olan Osmanlı İmparatorluğunun durumu,devlet adamları ve devlet kurumları konuları işlenirken;Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi Müfredat Programının başında yer alan "AÇIKLAMALAR"dahi, konu  ile ilgili hususlara bağlı kalınmasına özen gösterilmelidir.

c.Kendi tarihimizdeki ünlü devlet adamları,kahramanlar,ıslahatçılar veya başka kavim ve milletlerin "Büyük" unvanını almış,kralları.imparatorlarıyla Atatürk'ün kişiliği;onların bıraktıkları eserlerle,İnkılabımızın yenilikleri karşılaştırılırken,kişiler ve kurumlar bulundukları zamana göre değerlendirilmeli,Atatürk'ün 20.asırdaki üstün kişiliği vurgulanmalı ve İnkılabının eşsizliği belirtilmelidir.

ç.İkinci Anayurdumuz olan Türkiye'nin tarihinde dönüm noktasını oluşturan Malazgirt ve Miryekefalon savaşları anlatılırken,Kurtuluş Savaşımızın sonundaki Büyük Taarruz ve Başkumandan Meydan Muharebesinin önemine de değinilmelidir.

d.Anayolunun fethi konusunda bugünkü yurdumuzun Bizanslardan alınışı anlatılırken,Anadolu'da Bizans boyunduruğu altında yaşamış olan Ermenilerle bir sorunumuzun olmadığı üzerinde durulmalı;son zamanlarda dış güçlerle desteklenip,yabancı ülkelerde elçilik veya müşavirliklerde giriştikleri kanlı cinayetler karşısında Türk Milletinin,belirli terör odaklarınca düşünülen siyasi oyunlarının tuzağına düşmeyişi açıklanmalı;Türk Milletinin her zaman olduğu gibi davasındaki haklılığının kabulünü sabırla beklediği belirtilmeli;yaratılmak istenen olaylar,Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi derslerinde işlenen  bu konu ile ilgili kısımların ışığı altında değerlendirilmelidir.

e.Tarihimizde gurur duyduğumuz kahramanlıklar anlatılırken,yerine göre,en büyük kahraman Atatürk ile ilişki kurulmalıdır.

               f.1683 yılındaki II.Viyana Bozgunu ve ardarda başlayan yenilgilerimîz açıklanırken,Osmanlı topraklarındaki geri çekilmenin Sakarya Meydan Muharebesi ile son bulduğu ve Türk Milletinin ters giden talihinin,büyük  Kurtarıcımız Atatürk ile değiştiği açıklanmalıdır.

g.Kanuni Sultan Süleyman zamanında bir lütuf olarak Fransızlara verilen Kapütilasyonlardan bahsedilirken, daha sonra devletimizin ekonomik yönden sömürülmesine yol açan bu anlaşmanın Lozan Barış Antlaşmasıyla kaldırılması üzerinde durulmalıdır.

               h.Osmanlı İmparatorluğunda yapılan ıslahat hareketleri,bilhassa II.Mahmut zamanındaki yeniliklerle        Tanzimat ve Meşrutiyet devirlerindeki değişiklikler açıklanırken;bu değişiklikler ve düzenlemeler,Atatürk İnkılabının getirdiği yeniliklerle karşılaştırılmalı ve Atatürk'ün İnkılapçı olarak kişiliğindeki üstünlük belirtilmelidir.

               i.Siyasi olaylar yanında yer alan geçmiş devirlerin kültür ve sanat hareketleri üzerînde durulurken;gene cumhuriyet devri kültür ve sanatıyla karşılaştırmalar yapılmalı,Atatürk zamanında başlatılan bu tür yeniliklerin değeri kavratılmalıdır.

               Bütün bunlarla beraber İnkılap Tarihimizin temelinde bulunan Genel Tarihimizle ilgili konuların giriş,sonuç bölümleriyle,bağlantı kurulacak kısımlarında yerine göre,Atatürk ve İnkılabındaki etkinlikler dilden düşürülmemelidir.

 

Tebliğler Dergisi : 2488

DERS: TARİH

SINIF

HEDEFLER-

DAVRANIŞLAR

KONULAR

AÇIKLAMALAR

10

 

ATATÜRK’ÜN KİŞİLİĞİ VE ÖZELLİKLERİ

 

* Vatan ve millet sevgisi

* Mantıklılığı

* İleri görüşlülüğü

* Önder oluşu

  

     Bu konular, öğretim programı nın  “Osmanlı Siyasi Tarihi-II (1600-1922)” ünitesinde “Çanak kale Savaşı” işlenirken ele alınacaktır