KAYIT SİLME İŞLEMLERİ

A) İlköğretim Kurumlarında :

İlişik Kesme

Madde 31 *- İlköğretim kurumlarına kayıtlı öğrencilerden;

a) Resmî sağlık kurumlarından zorunlu öğrenim çağı süresince okula devam edemez raporu alanlar için devam zorunluğu aranmaz; bunlar hakkında kovuşturma yapılmaz.

b) Zorunlu öğrenim çağı sonuna kadar 8. sınıfı bitiremeyenlerin ilköğrenimlerini tamamlamak üzere en çok iki öğretim yılı daha okula devamlarına, velisinin yazılı başvurusu üzerine okul müdürlüğünce imkan verilir. Bu iki yıllık uzatma sonunda da okulu bitiremeyenlere, öğrenim durumunu gösterir "Öğrenim Belgesi" verilir.

(İlköğretim Kurumları Yönetmeliği m - 31 )

B) Orta Öğretimde :

Okulu Bitirme Süresi

“Madde 58- Öğrenciler, kayıt oldukları öğretim yılından itibaren üç yıllık okullara en çok dört, dört yıllık okullara en çok beş öğretim yılı devam edebilirler. Hazırlık sınıflarında geçen süre bu süreye dahil değildir.

57 nci maddede belirtilen nedenlerden dolayı okula devam edemeyen öğrenciler ile ders yılı başlamadan tasdikname alarak okuldan ayrılan öğrenciler, o yıla ait okuma haklarını kullanmamış sayılırlar.

9 uncu sınıfı, ikinci ders yılının ortalama yükseltme sınavı sonunda da başaramayan öğrencilerin öğrenim gördükleri programla ilişikleri kesilir ve bu öğrenciler uygun programlara yöneltilirler.

Ancak ortalama yükseltme sınavı ile sorumluluk sınavları sonucunda da başarısızlığı devam eden son sınıf öğrencilerinden, sınıf tekarı yapmış olanlar bir öğretim yılı, sınıf tekrarı yapmamış olanlar ise iki öğretim yılı daha sorumluluk sınavlarına katılabilirler.”  

(Sınıf Geçme Yönetmeliği m - 58 )

  Madde 153- Evli, nişanlı olanlar okula öğrenci olarak, alınmazlar. Öğrenci iken evlenen ve nişanlananların okulla ilişkileri kesilir.

(Lise Ortaokul Yönetmeliği m - 253 )

C) Yurtlar :

Ücret Ödeme Yükümlülükleri

Madde 22 - Kurum ücretlerinin, aylık taksitler halinde ödenmesi esastır. Bu durumda öğrenciler en geç her ayın onuncu günü akşamına kadar ücreti ödemekle yükümlüdürler.Öğrenci ile kurum idaresi arasında başka türlü bir ödeme şekli öngörüldüğünde, öğrenciler bu şekle uymak zorundadırlar.

Yukarıda belirtilen usullere göre kurum ücretlerini ödemeyen öğrencilerin depozitolarından mahsup yapılır ve kurumla ilişkileri kesilir.

Öğrenci velisinin yangın, sel,deprem,kaza,ağır hastalık gibi bir olaya düçar olması veya postadaki gecikme durumunda,kurum ücretinin ödenmesi,kurum idaresine ay sonuna kadar uzatılabilir. Ay içinde kurumdan ayrılmak isteyenlerin bakiyeleri iade edilmez.Ancak,sağlık durumları kurumdan daimi olarak ayrılmayı gerektirecek mazeretlerini doktor (Hükümet,belediye,okul,yurt veya mediko-sosyal) raporu ile belgelendiren öğencilerin, ayın 15'inden önce ayrılmaları halinde,yarım aylık tutarındaki ücretleri iade edilir.

Ayrıca,okul idarelerince uygulama maksadıyla başka yerlere gönderilen öğrencilerin de bu süre içindeki yiyecek ücretleri geri verilir.

Öğrencilerden alınan depozito,öğrencilerin kurumda yapacağı zarar ve ziyan ile yukarıda belirtilen haller karşılığı olarak tutulur.Bu para, hiçbir şekilde ve surette başka şey için sarfedilemez.

Kurum eşyasına zarar verdikleri için depozitosu mahsup edilenlerin bu depozitolarını, kurum idaresinin tayin ettiği güne kadar tamamlamaları gerekir. Aksi takdirde,bu öğrencilerin de kurumla ilişkileri kesilir.

(Öğrenci Yurtları Yönetmeliği m - 22 )

Kurumla İlişkinin Kesilmesi

Madde 25 - Kurumlarda kayıtlı öğrencilerin okullarına devam edip etmedikleri,ilgili kurum müdürlüğünce her öğretim yılı başında veya kurum idaresince lüzum görüldüğünde okullardan sorulur.Devam etmeyen ve kaydı silinen öğrencilerin kurumla ilişkileri kesilir.Durum kendilerine,ailelerine,lüzum görülürse güvenlik makamlarına bildirilir.

(Öğrenci Yurtları Yönetmeliği m - 25 )

Kurumda Barınma Süresi

Madde 27 - Ögrenciler devam ettikleri okulun normal öğrenim süresinin iki katı kadar bir müddet kurumlarda barınabilirler.Bu süre içinde öğrenimlerini bitirmemiş olanlar veya iki sene üst üste sınıfta kalmış olanlar kurumdan çıkarılırlar.Ara sınıflarda kuruma girenlerin kurumda kalma süreleri ise geri kalan öğrenim süresinin iki katı kadardır.Beklemeli durumda olup da okul idaresince dinleyici olarak derslere girmesine müsaade edilen öğrenciler kurumda kalabilirler.

(Öğrenci Yurtları Yönetmeliği m - 27 )

Hizmete Açılma ve Kapanma Zamanı

Madde 29 - Kurumlar öğretim yılı devamınca hizmete açık bulundurulurlar. Kurumların kapanış saatleri bulundukları şehirlerin özellikleri ile ulaştırma vasıtalarının durumu dikkate alınarak kurum idarelerince tespit edilir.
Öğrenciler, velilerinin yazılı olarak müsaade etmeleri ve kuruma dönüşlerinde,evde kaldıklarına dair imzalı bir belgeyi kurum idaresine vermeleri şartıyla cumartesi,pazar veya resmi tatil günlerinde, kurumun bulunduğu yerdeki yakın akrabalarının yanına evci çıkabilirler.Öğrenciler, velilerinin yazılı izni olmaksızın geceyi kurumun dışında geçiremezler. Aksine hareket edenlerin, velilerine haber verilmek suretiyle kurumla ilişkileri kesilir.
Sinema, tiyatro, konser ve sosyal-kültürel ve sportif faaliyetler için öğrencilere, kurum yöneticilerinin gözetiminde topluca izin verilebilir.

(Öğrenci Yurtları Yönetmeliği m - 29 )