T.C.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Personel Genel Müdürlüğü

 

SAYI      : B.08.0.PGM.023.01.03.4-2669/106338                                                            03.11.1999

KONU    : Aylık Karşılığı Ders Görevi ve Okul

                  Müdürlüğüne Tedvir

 

........ VALİLİĞİNE

 

GENELGE

1999/89

 

İLGİ        : a) Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yüksek ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenleri ile ilkokul

                   Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri ile Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanun

                  b) Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar.

                  c) Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık Eğitim Merkezleri Yönetmeliği.

                  d) Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın  Eğitim Kurumları Yönetmeliği.

                  e) Milli Eğitim Bakanlığı Hizmetiçi Eğitim Merkezleri Yönetmeliği.

 

                Bakanlığımıza bağlı Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Çıraklık Eğitim Merkezi ve Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü ve Akşam Sanat Okulu Yöneticilerinin müdür,müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları) aylık karşılığı ders görevlerinin bulunup bulunmadığı ile her derece ve türdeki örgün eğitim kurumları müdürlerinin çeşitli nedenlerle görevlerinden ayrılmaları halinde bu görevleri yürütmek üzere,tedviren veya vekaleten görevlendirilenlere ne şekilde ek ders ücreti ödeneceği hususlarında duraksamaların olduğu yazılı ve sözlü başvurulardan anlaşılmış olup aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gereksinim duyulmuştur.

                439 sayılı ilgi ( a ) Kanunun 6 ncı maddesi ikinci fıkrasında;Orta dereceli okullarda müdürlük,müdür baş yardımcılığı, eğitim şefliği, müdür yardımcılığı yapan öğretmenlerin haftada 6 saate kadar ders okutmakla yükümlü oldukları hükme bağlanmıştır.Bu kapsamda  yaygın eğitim kurumlarına yer verilmediğinden 98/12120 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki ilgi ( b ) Esaslar metninde yaygın eğitim kurumları yöneticilerinin aylıkları karşılığı okutacakları ders görevleri bakımından bir düzenlemeye yer verilmemiş,ancak uygulayıcıya kolaylık sağlaması amacıyla düzenlenen çizelgede aylık karşılığı ders görevlerinin mevzuatına göre belirlenmesi gerektiği ifade edilmiştir.

                Diğer taraftan, ilgi ( c,d ve e) yönetmeliklerde de Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu,Çıraklık Eğitim Merkezi,Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü ve Akşam Sanat Okulunda görevli yöneticilerin haftada aylıkları karşılığı ders okutmakla yükümlü olduklarına ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

                Bu itibarla söz konusu kurum yöneticilerinin aylık karşılığı okutmaları gereken ders görevleri bulunma makta olup ilgililer bakımından aylık karşılığı ders görevlerini yapıp yapmadıkları yönüyle bir değerlendirme yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

                Diğer taraftan İlköğretim Kurumları Yönetmeliği,Lise ve Ortaokullar Yönetmeliği, Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği gibi idari yönetmeliklerde, müdür başyardımcısının görevleri arasında “müdür bulunmadığı zamanlarda müdüre vekalet etmek” müdür yardımcısının görevleri arasında ise “ müdür başyardımcısı olmayan okullarda müdür başyardımcısının görevlerini yürütmek” görevleri de sayılmıştır.

                İdari yönetmeliklerde yöneticilerin görevleri bağlamında yer alan bu hükümlere rağmen,o kurumun yönetim kademesi içinde yer almayan bir öğretmenine veya diğer okul veya kurumlarda görevli yönetici veya öğretmenlerden birine müdürlük görevi vekaleten veya tedviren görevlendirme yoluyla yürüttürülmektedir.Bu durum, bir taraftan idarenin kendi koyduğu kurala uymaması gibi anlamsız bir uygulamaya ve dolayısıyla demokrasinin de bir ifadesi olan kuralların sükutuna,diğer taraftan da tedviren görevlendirilenlerin çeşitli ödemelerden yararlanamamalarından dolayı mağduriyetlerine neden olmaktadır.

                Bu bakımından bundan böyle Bakanlığımıza bağlı her derece ve türdeki örgün eğitim kurumları müdürlerinin çeşitli nedenlerle görevlerinden ayrılmaları halinde bunlara ait görevler tedviren atama yoluyla değil ilgili mevzuatı gereği varsa kurumun müdür başyardımcısı,yoksa müdür yardımcısı tarafından vekaleten yürütülecektir.

                Bilgilerinizi rica ederim.

                                                                                                                             Metin BOSTANCIOĞLU

                                                                                                                             Milli Eğitim Bakanı

 

T.C.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Personel Genel Müdürlüğü

 

SAYI      : B.08.0.PGM.023.01.03.4-1491/48872

KONU    : Ek Ders Görevi                16.06.1999

GENELGE

1999/50

 

 

İLGİ        :a) 2.12.1998 tarih ve 98/12120 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen

                ve  Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar.

                b) 15.4.1999 tarih ve 99/12775 sayılı bakanlar Kurulu Kararı eki Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve

                    Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve

                     Bu     Esaslara Bir Madde Eklenmesi Hakkında Esaslar.

                c) Milli Eğitim Bakanlığının 25.12.1998 tarih ve B.08.0.PGM.023.01.03.4-/3098-15835 (1998/127)

                    sayılı Genelgesi.

                d) Milli Eğitim Bakanlığının 9.4.1999 gün ve B.08.0.PGM.023.02.5/134-1329-29451 sayılı Onayı.

               

                Bakanlığımıza bağlı her derece ve türdeki okul ve kurumlar ile diğer eğitim kurumlarında görevli yönetici,öğretmen ve usta öğreticiler ile merkez ve taşra teşkilatının bazı görevlilerinin aylık ve ücret karşılığı okutacakları veya okutmuş sayılacakları haftalık ders saatlerinin sayısı,ders görevi alacaklarının nitelikleri ve benzeri diğer hususlar 16.12.1998 tarih ve 23555 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 1.12.1998 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe girmişti;Ancak, bu Esaslar üzerinde yeniden yapılan değerlendirme sonucunda hazırlanan ve 20.05.1999 tarih ve 23700 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ilgi ( b ) Esaslarra ilgi ( a ) Esasların bazı maddeleri değiştirilmiş ve bu Esaslara bir ek madde eklenmiştir.

                10 uncu maddesi gereği Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihi takip eden ay başında yürürlüğe giren (1.06.1999) ilgi ( b ) Esaslarla yapılan düzenlemeler nedeniyle oluşan yeni durumların ve ilgi ( a ) Esasların 6 aylık uygulanması sırasında saptanan bazı duraksamaların giderilmesi amacıyla yeni bir açıklama yapma gereği duyulmuştur.

                A- DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN KONULAR

Esasların 6 ncı maddesinde yapılan değişiklikler;

                a) Maddenin birinci fıkrasının ( a ) bendi her derece ve türdeki okul ve kurumlarımızda görevli yöneti cilerin ( müdür,müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları) branşlarında veya branşları dışında okuttukları ek ders görevleri için ek ders ücreti alabilmeleri,aylık karşılığı okutmaları gereken ders saatlerinin doldurulmuş olma koşuluna bağlanmıştı.

                Bu durum, gerek 439 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi,gerekse bu esasların 5 inci maddesinde haftada aylık karşılığı olarak okutacakları ders saatinin “6 saate kadar” olarak belirlenmiş olması karşısında,uygulamada sınıf veya şubenin o derse ait haftalık ders yükü bütünlüğünde 6 saatten daha az dersse giren yöneticilerimizin branşlarında veya branşları dışında ek ders kapsamında okuttukları derslerin ücretlerinin ödenmemesi gibi bir sonuç yaratmıştır.Oysa,yöneticiler bakımından ister branşlarında  isterse branşları dışında sınıf veya şube bütünlüğünü bozmamak kaydıyla haftada 6 saate kadar olan herhangi bir miktarda yerine getirdikleri ders görevleri onların aylık karşılığı ders görevlerini yerine getirmiş olmaları bakımından yeterli olmaktadır.

                Bu noktadan hareketle; ilgi ( b ) Esaslarla 6 ncı maddenin ( a ) bendinde yapılan değişiklikle,aylık karşılığı ders saatinin doldurulmuş olması koşulu kaldırılmıştır.

                Böylece ilgi ( a ) Esasların 5 inci maddesi ( a ) fıkrasında belirtilen okul yöneticileri,haftada aylık karşılığında okutmaları gereken azami ders saatlerini doldurmuş olmalarına bakılmaksızın ek ders kapsamında okuttukları derslerin karşılığı olan ek ders ücretlerini alabileceklerdir.

                Bu yöneticilerimizin,yukarıda ve ilgi ( c ) genelgede de belirtildiği gibi aylık karşılığı ders görevleri öncelikle branşlarında,branşlarından yeterli ders yoksa branşları dışında olmak üzere haftada 6 saate kadardır. Okutacakları dersin sınıf veya şube boyutunda haftalık program bozulmadan 6 saatten daha az miktarda olması yeterli görülecektir.

                Ancak,6 saat ve daha fazla derse girmeleri halinde girdikleri bu derslerin haftada 6 saati aylık karşılığı, kalanı ise bu bent sınırlılığında olmak kaydıyla ek ders görevinden sayılacaktır.

                b) Üçüncü fıkrası,okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile okuma yazma kurs öğretmenlerinin aylık karşılığı okutmak zorunda oldukları ders saati dışında okuttukları her ders görevinin ek ders görevinden sayılacağını, ancak bu şekilde verilecek ek ders görevinin haftada 12 saati geçemeyeceğini öngörmüştür.

                Söz konusu fıkrada yapılan değişiklikle okuma yazma kurs öğretmenlerinin aylık karşılığı okuttukları ders saatlerinin dışında okuttukları ders saatlerinin de ek ders görevinden sayılacağı hususu fıkraya dahil edilmiştir. Böylece,bu yönde varolan duraksamalar giderilmiştir.

                Örnek 1- İlköğretim kurumunda görevli sınıf öğretmeninin,haftalık ders programı bakımından 30 saat fiilen ders okutması gerekmektedir. Bu kapsamda okuttuğu derslerin haftada 18 saati aylık karşılığı ders görevinden, kalan 12 saati ise ek ders görevinden sayılacaktır. İlgi ( a ) Esasların 20 nci maddesi gereği ek ders görevlerinin haftanın günlerine eşit olarak dağıtılması öngörüldüğünden ek ders kapsamındaki 12 saatlik ders yükü Pazartesi ve Cuma günlerine 3’er diğer günlere 2’şer saat olmak üzere dağıtılacaktır. Bu noktadan hareketle günlük ders programına göre 6 saat ders bulunduğu kabul edildiğinde Pazartesi ve Cuma günlerine 3’er diğer günlere 4’er saat aylık karşılığı ders düşmektedir.

                Bu öğretmenimize haftanın herhangi bir gününde izinli veya raporlu olması ya da okulun herhangi bir nedenle tatil edilmesi durumunda,fiilen yerine getiremediği ek ders görevine ilişkin ücretleri ödenmeyecek ancak diğer günlere rastlayan ek ders görevleri karşılığı ücretleri aylık karşılığı ders görevini doldurup doldurmadığıyla bir ilişki kurulmadan ödenecektir.

                Ayrıca,anaokulu statüsündeki okulöncesi kurumları (anaokulları) ile kız teknik öğretim okul ve kurumları bünyesinde açılan uygulama anasınıflarında görevli öğretmenlerin,görevli oldukları kurumlarda tam gün eğitim yapılmasından kaynaklanan kurumsal özellik nedeniyle verilebilecek ek ders görevi üst sınırı 12 saatten 24 saate çıkarılmıştır.

                Burada dikkat edilmesi gereken durum,haftada 24 saate kadar ek ders görevi verilebilecek olanların tam gün eğitim yapılan bağımsız anaokulları ile uygulama sınıflarında görevli okul öncesi öğretmenleri ile sınırlı olduğu, bu sınırın ilköğretim kurumları veya diğer eğitim kurumları kapsamında açılan anasınıflarında görevli okul öncesi öğretmenlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesinin mümkün olmadığıdır.

                Örnek 2- Tam gün eğitim yapılan bir anaokulunda görevli öğretmene haftada 18 saati aylık karşılığı 24 saati de ücretli olmak üzere toplam 42 saat ders görevi verilebilecektir. Dolayısıyla bu öğretmenlerimizden tam gün yararlanma olanağı sağlanmış olacaktır.

                c) Maddeye iki yeni fıkra eklenmiştir. Bunlardan beşinci fıkra olarak tanımlanacak ek birinci fıkrada atölye ve laboratuar öğretmenlerinden kendilerine bölüm,atölye ve laboratuar şefliği görevi verilenlerin;bölüm atölye ve laboratuarlardaki çalışmaların planlaması,tezgah,makine,araç ve gerecin sağlanması bakım onarımı ve öğretime hazır olarak bulundurulması amacıyla yaptıkları çalışmaların bölüm şefleri için haftada 10 atölye ve laboratuar şefleri için haftada 6 saatinin ek ders görevinden sayılması öngörülmüştür. Bu düzenlemeye göre,ders dağıtım çizelgelerinde “Planlama, Bakım ve Onarım Görevi” adıyla gösterilecek olan bu çalışmalar,öğretmen lerimize haftada azami okutabilecekleri ek ders saatleri içinde verilecektir. Bölüm,atölye ve laboratuar şeflerinin görevlendirilmeleri, yürürlükteki mevzuatında belirlenen ölçüt ve usullere göre yapılacaktır.

                İlgi ( c ) genelge ile 21 inci maddenin c/2 fıkrası kapsamında değerlendirilen bu konu, 6 ncı madde kapsamında düzenlenerek duraksamalar giderilmiştir.

                Altıncı fıkra olarak tanımlanacak ek ikinci fıkrada ise okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile bölüm atölye ve laboratuar şefliği görevi verilen öğretmenler hariç örgün eğitim kurumlarında sınıf ve şube sorumluluğu verilen öğretmenlerin bu sınıf veya şubedeki öğrencilerin, sağlık,sosyal ve kişilik hizmetleri ile diğer iş ve işlemlerine yönelik görevlerinin haftada 2 saati ek ders görevinden sayılması öngörülmüştür. Bu düzenlemeye göre ders dağıtım çizelgelerinde “ Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri” adıyla gösterilecek olan bu görevleri de haftada en fazla okutabilecekleri ek ders görevi içinde verilecektir.

 &lbsp;          9    İlgi ( c ) genelgenin 4 üncü maddesinde öğretmenlerimizin asli görevlerinin bir gereği olarak aylıkları karşılığında yürştecekleri belirtilen bu görevleri böylece haftada 2 saatlik ek ders görevi olarak değerlendirilmiş tir.

                Uygulamada bu gôrevin sınıf öğretmenliği ve eğitsel kol faaliyetleri karşılığı mlarak ikiye bölünemeye ceği ve haftada en fazla okutulabilecek gk ders saati sayısının üstünde verilemeyeceğine dikkat gösterilmesi gerekmektedir.

                Örnek 3- İlköğretim okulunda görevli ve haftada branşında 28 saat ders okutan Matematik öğretmenine bir sınıf veya şubenin sorumluluğunun verilmesi durumunda bu sınıf veya şubedeki öğrencilerin sosyal ve kişilik hizmetleri karşılığında yapmış olduğu görevlerin haftada 2 saati ek ders görevinden sayılacak ve ek ders ücreti ödenecektir. Ayrıca, bu görevi,Esasların 11 inci maddesi çerçevesinde hesaplanacak “ Ders Dışı Hazırlık ve Planlama Görevi” karşılığı ek ders ücretinin hesabında da dikkate alınacaktır.

                Haftada fiilen 30 saat ders okutan bir öğretmene, ayrıca sınıf veya şube sorumluluğu verilmesi  durumunda ücret ödenmesi mümkün olamayacaktır. Zira bu öğretmenimizin öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri kapsamında yapacağı görevler haftada okutabileceği azami ders saatinin ( 30 saat) dışında kalacağından bu görevinin ek ders görevi olarak değerlendirilmesine olanak yoktur.

2- Esasların 11 inci maddesinde yapılan değişiklikler.(Madde yeniden düzenlenmiştir.) Bu düzenlemeye

göre;

                a) “Ders Dışı Hazırlık ve Planlama Görevi” karşılığı ek ders ücreti ödenebilmesi için haftada aylık karşılığı ders görevi saatinin doldurulmuş olması şartı kaldırılmıştır.

                b) Okulöncesi kurumları (anaokulları) müdürleri için öngörülen haftada 3 saatlik Ders Dışı hazırlık ve Planlama ve Görevi 5 saate çıkarılmıştır.

                c) Ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücreti haftada 10 saat olarak belirlenmiş olan yatılı ve pansiyonlu ilköğretim okulları,özel eğitim okulları ile Anadolu ve Fen liseleri müdür ve müdür baş yardımcılarına yatılı ve pansiyonlu ilköğretim okulları dışındaki yatılı ve pansiyonlu  diğer okullar ile kız ve erkek teknik öğretim okul ve kurumlarının müdür ve müdür başyardımcıları da eklenmiştir. Böylece bu okulların müdür ve müdür başyardımcıları da haftada 10 saat ders dışı hazırlık ve planlama görevi ücretinden yararlanacaklardır.

                   d) Her türdeki Anadolu ve fen liselerinde görevli yabancı dil dersleri ile yabancı dil dışındaki  dersleri yabancı dille okutan öğretmenlere,aylık ve ücretle okuttukları her 3 saatlik ders görevi için 1 saat ek ders ücreti ödeneceği esası, aylık ve zorunlu ücretli ders görevlerinin her 2 saati için 1 saat olarak değiştirilmiştir. Dolayısıyla bu öğretmenlerimiz,fiilen 30 saat ders okutmaları koşuluyla yararlanabilecekleri 10 saatlik ek ders ücretinden, 20 saat fiilen ders okutmaları halinde yararlanma olanağına kavuşmuşlardır. Uygulamada küsürler bir üst sayıya tamamlanmayacaktır.

                Örnek 4- Anadolu lisesinde görevli bir yabancı dil  öğretmeninin 15 saati aylık karşılığı 6 saati de ücret karşılığı olmak üzere branşında haftada fiilen 21 saat ders okuttuğu varsayıldığında 15+6=21:2= 10 saat Ders Dışı Hazırlık ve Planlama Görevi karşılığı ek ders ücretinden yararlanabilecektir. Ancak bu öğretmen 21 saatten sonra 30 saate kadar okutacağı ek ders görevleri için ek ders ücretini almakla birlikte ders dışı hazırlık ve planlama ücreti haftada 10 saati geçmeyeceğinden,bu dersler için ders dışı hazırlık ve planlama görevi ücretinden yararlanmayacaktır.

                e) Maddenin birinci fıkrasının ( c ) bendinde yer alan fen liselerinde görevli “fizik, kimya,biyoloji ve fen bilgisi” öğretmenleri arasına “matematik” ( e ) bendinde yer alan “bilgisayar,bilgisayar koordinatörü,büro makineleri bakımı ve onarımı” öğretmenleri arasında “daktilografi” öğretmenleri de eklenmiştir.

                f)  Maddenin ikinci fıkrasında, ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders saatlerinin hesabında küsurların dikkate alınmayacağı belirtilmiştir. Fıkrada yapılan değişiklikle durumları maddede belirtilen birden fazla özelliğe uyanlara, miktarı fazla olan sadece bir özelliğe göre ödeme yapılacağına açıklık getirici şekilde hüküm eklenmiştir.

                Ayrıca bu maddenin uygulanmasında yönetici ve öğretmenlerimizin görevli oldukları okul ve kurumlar ile branşlarının özelliğine göre ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ödenecek ücretin hesabında esas olacak ek ders saatlerinin belirlenmesinde ayrı ayrı oranlar öngörülmüştür. Bu oranlar,o okul ve kurumlardaki görevleri ve o branşlarda okuttukları dersler bakımından dikkate alınacaktır.

                Örnek 5- Tam Gün Tam Yıl uygulaması yapılan bir Endüstri Meslek Lisesi Müdürü 11 inci maddenin

( a ) bendinin 1 ve 2 nci alt bentlerinden ayrı ayrı değil,durumuna uygun iki özellikten miktarı fazla olan 1 inci alt bent uyarınca sadece 15 saat Ders Dışı Hazırlık ve Planlama Görevi karşılığı ek ders ücretinden yararlana caktır.

                Örnek 6- Anadolu Lisesinde görevli bir İngilizce öğretmeninin,haftada okuttuğu toplam 30 saat ders görevinden 15 saatinin genel bir lisede olduğunu varsaydığımızda bu öğretmenimize;görev yaptığı okulların özelliğine  göre Anadolu Lisesinde okuttuğu 15 saat ders görevinin her 2 saatine 1 saat olmak üzere 7 saat,genel lisede okuttuğu 15 saatin her 10 saati için 1 saat olmak üzere 1 saat,toplam olarak 8 saat ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücreti ödenebilecektir.

Esasların 12 nci maddesinde yapılan değişiklikler:

                   Madde yeniden düzenlenmiştir. Yapılan düzenlemeler ile sınavlarda sınav komisyon üyeliği görevi verilen öğretmenlerden bir kişiye bir öğretim yılında 12’den fazla sınav komisyon üyeliği için ücret ödeneme yeceğine ilişkin sınırlandırma; mesleki ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumları ile çok programlı liselerde atölye  ve laboratuar dersleri için yapılan sınavlarda öğretmen yetersizliği nedeniyle sınav komisyonunun oluşturulamamasına bağlı olarak kaldırılmıştır.

                   Bu maddede geçen “atölye ve laboratuar dersleri için yapılan sınavlar” anlatımının değerlendirilmesi özel bir dikkati gerektirmektedir.Mesleki ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumlarında mesleki dersler “ teorik dersler” ve “uygulamalı dersler” olmak üzere iki grupta düzenlenmiştir.Atölye ve laboratuar öğretmenleri görevli oldukları kurumlarda branşları kapsamındaki teorik ve uygulamalı meslek derslerini okutmakla yükümlüdürler. Bu öğretmenlerimizin teorik kapsamdaki derslerle ilgili olarak yapılan sınavlarda sınav komisyon üyeliği ücreti yönüyle 12 sınav görevi sınırlandırması devam etmektedir.Ancak bu sınırlandırma, atölye ve laboratuarlarda uygulama kapsamındaki derslerle ilgili yapılan sınavlarda öğretmen yetersizliği nedeniyle sınav komisyon oluşturulamaması durumuyla sınırlı olmak üzere aşılabilecektir.

                   Örnek 7- Herhangi bir teknik lisenin kimya laboratuar öğretmenliğine atanan bir öğretmenimize; bekleme ve sorumluluk kapsamında bölümün teorik derslerinden yapılan sınavlarda en çok 12 kez sınav komisyonu üyeliği için ücret ödenebilecektir. Ancak bu öğretmenimizin uygulamalı derslerden yapılan sınavlarda aynı branştan sınav komisyon üyesi olarak görevlendirilebilecek başka öğretmen bulunmaması halinde bu kapsamda alacağı sınav komisyonu üyeliği görevleri karşılığında 12 sınav görevi sınırlandırmasına bağlı kalınmayacaktır.

                   Konuya ilgili olarak bir diğer durumda; bir öğretim yılında ister teorik,isterse uygulamalı dersler kapsamında olsun bir öğretmene bir öğretim yılında 15 den fazla sınav gözcülüğü görevi için ücret ödenmeyecektir.

                   Ayrıca,maddede Bakanlığa ve diğer bakanlık ve kurumlara bağlı okullara alınacak öğrenciler ile açık ilk ve ortaöğretim kapsamında merkezi sistemle yapılan sınavlarda her sınav günü için il sınav yürütme kurulu başkan ve üyeleri ile bina ve salon sorumlusu olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere 6 saat, gözcü olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere de 3 saat ek ders ücreti ödenmesi öngörülmüştür.

                   Burada dikkat edilmesi gereken birinci durum; bir günde iki oturumla yapılan sınavlarda bir kişiye il sınav yürütme kurulu başkan veya üyeliği,bina veya salon sorumluluğu ve gözcülük görevlerinden sadece biri için ve bir defalığına ücret ödenebileceğidir.

                   İkinci durum,bu sınavla ilgili iş ve işlemlerde il sınav yürütme kurulu başkan ve üyeleri ile bina ve salon sorumlularına ve gözcülere döner sermayeden ücret ödenmesi halinde ayrıca bu madde uyarınca ücret ödenmeyeceğidir.

                   Üçüncü durum ise, merkezi sistemle yapılan sınavların,maddenin ( a ) fıkrasında belirtilen sınavlarla ilgili olarak sınav komisyon üyeliği ve gözcülüğü görevleri için bir öğretim yılında öngörülen sınırlamanın dışında olduğudur.

Esasların 15 inci maddesinde yapılan değişiklikler

                   İşletmelerde mesleki eğitim yapılan okul ve kurumlarda görevli yönetici ve öğretmenlerin öğrenci,çırak ve aday çırakların iş yerindeki uygulamalı eğitimini izlemek,programa uygunluğunu ve sistemin ,iş yerindeki işlerliğini sağlamak ve mesleki rehberlikte bulunmak üzere yaptıkları görevlerin ek ders görevlerinden sayılması öngörülmüştür.

                   Ulaşım şartları,iş yerlerinin o yerleşim merkezi içinde dağılımı,öğrenci çırak ve aday çırak sayısı gibi etkenler dikkate alınarak çıraklık eğitim merkezi ve mesleki ve teknik öğretim kurumlarının Büyükşehirlerde veya diğer yerlerde oluşlarına göre “İşletmelerde Meslek Eğitimi”kapsamında yönetici ve öğretmenlere verilebilecek azami ek ders saatleri farklı düzenlenmiştir.

                   Okul veya kurumun bulunduğu yer itibarıyle belirlenen miktarın içinde kalmak üzere,okul müdürlüğün ce hazırlanacak ve illerde il milli eğitim müdürlüğü,ilçelerde ilçe milli eğitim müdürlüğünce onaylanacak programa göre,yönetici ve öğretmenlere “İşletmelerde Meslek Eğitimi” adıyla verilecek ders görevleri,zorunlu ve isteğe bağlı ek ders görevleri kapsamında değerlendirilecek ve hiçbir şekilde aylık karşılığı olarak nitelendi rilmeyecektir.

                   Ayrıca öğretmenlere işletmelerde meslek eğitimi kapsamında verilecek görevler bakımından herhangi bir branş ayrımı yapılmamıştır.Ancak okul sanayi işbirliği çerçevesinde işletmelerde uygulama eğitimine alınan öğrenci,çırak ve aday çırakların teorik ve uygulamalı meslek eğitiminin birbiriyle paralel yürütülmesi ve bu yönde mesleki rehberlikte bulunulması gerektiğinden bu kapsamda görev verilecek öğretmen ve yöneticilerin o alanın atölye, laboratuar ve meslek dersleri öğretmeni veya en yakın branş öğretmeni olması,genel bilgi dersleri öğretmenleri ile bu branşlardaki yöneticilere bu kapsamda görev verilmemesi gerekmektedir.

Esasların 18 inci maddesinde yapılan değişiklikler;

                   Madde içeriğinde belirtilen amaçlarla geçici olarak görevlendirilen öğretmenlere,6 ayla sınırlı olmak üzere haftada 18 saat ek ders ücreti ödenmesi öngörülmüştü.

                   Yapılan değişiklikle,madde içeriğinde belirtilen amaçlarla görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere kadrolarının bulunduğu okul ve kurumlarda branşlarındaki emsali yönetici ve öğretmenlere ödenen ek ders ücreti kadar ücret ödenmesi sağlanmıştır.Ancak bu ödemeler,bir takvim yılında (1 Ocak-31 Aralık) 6 ayı geçmeye cektir.Hizmet gerekleri bakımından 6 aylık sürenin yeterli olmadığı durumlarda gerekçesine ve görev süresi uzatılacak personel sayısına da yer verilerek ek ders ücreti ödeme süresi Bakan onayı ile 12 aya kadar uzatılabilecektir.

Esasların 21 inci maddesinde yapılan değişiklikler:

                   21 inci maddesinin ( b ) bendinde yapılan değişiklikle,Ankara,İstanbul ve İzmir illeri ile Devlet töreni yapılmasına karar verilen diğer illerde il düzeyinde bayram kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görev alacak öğretmen ve yöneticilerin bu amaçla görevli oldukları günlere rastlayan aylık karşılığı ders,ek ders, ders niteliğinde yönetim ve ders dışı hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacaklarına ilişkin 90 günlük sürenin yeterli olmaması halinde bu sürenin valiler tarafından 30 güne kadar uzatılmasına olanak sağlanmıştır.

                   21 inci madde, bakanlığımız merkez veya taşra teşkilatında 18 inci maddede belirtilen haller dışında geçici olarak görevlendirilenlerin bu görevlendirilmeleri nedeniyle asli görevlerine bağlı maddi haklarının karşılanmasını sağlamaktadır.

                   Görevlendirmelerin madde içeriğinde belirtilen durumlarla bağdaşması,yani geçici görevlendirmenin, Bakanlığımız merkez veya taşra teşkilatından birinde olması gerekmektedir. Bunun dışında örneğin Türkiye Büyük Millet Meclisi,Başbakanlık veya diğer herhangi bir kurumda geçici olarak görevlendirilmiş olanlar bu madde hükmünden yararlanamayacaklardır.

                   Örnek 8- Lisesinde görevli bir öğretmenin Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü ya da Öğretmen evi Müdürü olarak görevlendirilmesi halinde bu görevine bağlı olarak herhangi bir ücret ödenmesi mümkün değildir.Ancak bu öğretmenin görevlendirildiği tarihte aylık karşılığı ders, ek ders ve ders dışı hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacağından 6 ay süreyle sınırlı olmak üzere ek ders ücretlerinin ödenmesi gerekecektir.Bu öğretmenin bu görevinin 6 aydan fazla devam eden süreleri ile kadrosunun bulunduğu okul ve kurumun herhangi bir nedenle tatil edildiği günlerde ek ders ücretinin ödenmesi mümkün olamayacaktır.

                   Ayrıca,yönetici ve öğretmenlerimiz her türlü eğitsel gezi,konferans,kurs ve seminerlerde görevlen dirilmeleri halinde görev türüne bakılmaksızın,diğer bir anlatımla öğretim görevlisi,konuşmacı ya da kursiyer olmaları yönüyle bir ayrıma tabi tutulmadan görevlendirildikleri süre içinde ve hiçbir şekilde yılda  6 ayı geçmemek üzere aylık karşılığı ders,ek ders,yönetim görevi karşılığı ek ders ve ders dışı hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacaklardır.

Esasların 23 üncü maddesinde yapılan değişiklikler;

                   Bu maddede yapılan değişiklikle ek ders ücreti ödenebilmesi içi bu esaslarla öngörülen koşullarda görevin fiilen yapılmış olması ve gerekli koşulların oluşmasının esas olduğu daha açık ifade edilmiş,ödemelerde zaten varolan tahakkuk ve ita amirlerinin ortak sorumluluğu vurgulanmıştır.

                   Ayrıca,fiilen yapılmadan ve gerekli koşullar oluşmadan ödendiği,yapılan inceleme sonucunda anlaşılan ek ders ücretlerinin geri alınmasında yasal faiz uygulanacağı belirtilmiştir.

Çizelge;

                   Esaslara “ Öğretmen ve Yöneticilerin Haftalık ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Çizelge” eklenmiştir.

                   Bu çizelge,okul ve kurum türleri itibarıyla yönetici ve öğretmenlere Esasların hangi maddelerine göre ve ne miktarda aylık karşılığı ders,yönetim görevi karşılığı ek ders,zorunlu ve isteğe bağlı ek ders,öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri görevi karşılığı ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders verilebileceğini veya ek ders görevinden sayılacağını belirlemiştir.

                   Ancak bu çizelge,yönetici ve öğretmenlerimizin Esaslar metninde ders veya ek ders kapsamında verilecek görevlerin tümünü kapsamadığından uygulamada bu çizelgede yer verilmeyen durumlarda ilgili madde hükmünün esas alınması gerekecektir.

                   Örnek 9-  Yönetici ve öğretmenlerimize aylık karşılığı ders,ek ders ve ek ders görevinden sayılan haller dışında bu Esasların 7 inci maddesiyle hizmet içi eğitim kurs ve seminerlerinde 30 saate kadar ek ders görevi verilebileceği öngörülmektedir. Bu durum çizelgede yer almadığından madde hükmü esas alınarak işlem yapılacaktır.

                   Esaslara çizelge eklenmesindeki amaç,uygulayıcıya kolaylık sağlanması ve maddelerin yorumlanma sında rehber alınarak yönetici ve öğretmenlerimize normal şartlarda haftada en fazla verilebilecek ders ve ek ders görevi ile ödenebilecek ek ders ücretinin saat cinsinden miktarının bir arada gösterilmesidir. Ancak,Esaslar kapsamındaki hükümlere yer aldığı halde çizelgede gösterilmeyen durumlarda,çizelgenin bağlayıcılığı bulunmamaktadır.

                   B- UYGULAMADA DURAKSAMAYA DÜŞÜLEN DURUMLAR

                   1- Esasların değişik 6 ncı maddesinde; sınıf öğretmenlerinin aylık karşılığı okutmak zorunda oldukları ders saati dışında okuttukları her ders saatinin ek ders görevinden sayılacağı,ancak, bu şekilde verilecek ek ders görevinin haftada 12 saati geçmeyeceği,17 nci maddesinde ise; ilköğretim okullarında yöneticilerin veya hizmetiçi eğitim yoluyla yetiştirilen resim,müzik,beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri ile branş öğretmenlerinin derse girdiği saatlerde sınıf öğretmeninin okulda bulunmaları ve bu saatlerde okul müdürü nün vereceği eğitim ve öğretimle ilgili işleri yapmaları halinde verilen bu görevlerin ek ders görevinden sayılacağı hükme bağlanmıştır.Dolayısıyla,sınıf öğretmenlerinin haftada 12 saatlik ek ders ücretlerinden tam olarak yararlanabilmeleri için bu sürelerde okul müdürünün vereceği eğitim ve öğretimle ilgili işleri yapmaları gerekmektedir.

                   Ayrıca,esasların 19 uncu maddesinde il milli eğitim müdürleri; ilköğretim okullarında sadece resim müzik,beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini okutan sınıf öğretmenlerinden aylık karşılığı ders ve ek ders görevi saatlerini kendi okul ve kurumunda dolduramayanlar o okul veya kuruma en son atanan öğretmenden başlamak suretiyle aynı veya ikamet ettikleri belediye sınırları (büyükşehirlerde büyükşehir belediyesi) içinde kalmak kaydı ile bu alanlarda öğretmen gereksinimi bulunan diğer okul ve kurumlarda görevlendirmek ve izlemek zorunda oldukları hükme bağlanmıştır.

                   Sınıf öğretmeni olup resim,müzik,beden eğitimi,din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini okutmak üzere hizmetiçi eğitim yoluyla yetiştirilen öğretmenlerin kendi okullarında 4,5,6,7, ve 8 inci sınıflarda aylık karşılığı ders ve ek ders görevi saatlerini doldurmamaları halinde Esasların 19 uncu maddesi hükmü doğrultusunda diğer okul ve kurumlarda görevlendirilerek aylık karşılığı ders saatlerinin doldurtulması,aylık karşılığı ders saatlerinin (18 saat) üzerinde okuttukları ders saatlerinin (12 saati geçmemek üzere) ek ders görevi kabul edilmesi gerekmektedir.

                   2- İlköğretim okullarının iş eğitimi branşındaki öğretmen gereksiniminin karşılanması amacıyla hizmetiçi eğitim yoluyla yetiştirilen sınıf öğretmenlerinin iş eğitimi derslerini okutmak üzere görevlendirilmeleri halinde atama kararnamelerinde belirtilen branşlarının (sınıf öğretmeni) gereği olarak bu kapsamda okuttukları derslerden haftada 18 saati aylık karşılığı ,18 saatin üzerinde okuttuğu ders görevleri ise ek ders kapsamında sayılacaktır.

                   3- Hizmetiçi eğitim yoluyla yetiştirilen öğretmenlerin mutlaka yetiştirildikleri alanda görevlendirilme lerini gerektiren bir zorunluluk bulunmamaktadır. Sınıf öğretmeni gereksiniminin bulunduğu veya alanlarında yeteri kadar ders saatinin bulunmadığı durumlarda asıl branşlarının sınıf öğretmeni olduğu dikkate alınarak bu öğretmenlere sınıf görevi verilmesi gerekmektedir.

                   4- Esasların 9 uncu maddesiyle,ilgili mevzuatında belirtilen esaslara göre uzman ve usta öğretici olarak nitelendirilenlerden resmi görevi bulunanlara yeterli öğretmen bulunmaması durumunda okulöncesi,mesleki ve teknik ortaöğretim ile çıraklık ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 10 saate kadar ek ders görevi verilebileceği hükme bağlanmıştır.Ancak,bunların haftada 40 saatlik çalışma sürelerinin belirli bölümünün ek ders görevinden sayılarak kendilerine ek ders ücreti ödenmesi olanaklı değildir.

                   5- İlgi ( d ) yazı eki Makam Onayı ile yatılı ve pansiyonlu okullarda,öğretim yılı süresince en fazla 6 belletici görevlendirileceği öngörülmüştü.

                   Ancak,Bakanlığımıza intikal eden yazılı ve sözlü başvurulardan 6 belleticinin yeterli olmadığı anlaşılmış,söz konusu Makam Onayındaki 6 belletici sınırlaması kaldırılarak Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliği’nin 10 uncu maddesinde yer alan “ belleticilerin haftada en az iki gün ve 24 saat süreyle nöbet tutmakla yükümlü oldukları” ve ilgi ( a ) Esasların 13 üncü maddesinde yer alan “bir günde en fazla üç belletici görevlendirileceği” hükümlerinin de dikkate alınarak valilikler tarafından görevlendirilmesi öngörülmüştür.

                   Belleticiler öncelikle o okulun,yetmemesi durumunda aynı yerleşim birimindeki diğer ilköğretim ve ortaöğretim okulları öğretmenleri arasından görevlendirilecektir.

                   Bu çerçevede görevlendirilen belleticilerden ayrıca 24 saat süreyle nöbet tutanlara her nöbet günü için 6 saat ek ders ücreti ödenecektir.

                   Diğer taraftan; okul ve kurumların özel yönetmeliklerinde yer verilen hükümler uyarınca o okulun öğretmenleri günlük nöbet görevlerini yerine getirecekler ve bu görevlerden dolayı herhangi bir ad altında ek ders görevi ücreti ödenmeyecektir.

                   Belleticilerin yatılı ve pansiyonlu okulda ya da aynı yerleşim birimindeki diğer ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenler arasından görevlendirilmesi esas olmakla birlikte bu konumda öğretmen bulunamaması halinde müdür yardımcılarının da belletici olarak görevlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.Ancak,okul müdürünün,pansiyonun yönetim eğitim ve diğer hizmetlerinin yürütülmesinden ve koordinesinden sorumlu olduğu dikkate alındığında,belleticilik görevi verilmesi Bakanlığımızca uygun bulunmamaktadır.

                   6- Yaygın Eğitim Enstitüsü,Mesleki ve Teknik Açıköğretim Okulu,spor ve izcilik okulları,il eğitim araçları ve donatım merkezleri (akşam sanat okulu) müdürlükleri,televizyon ve radyo programları ile göze ve kulağa hitap eden üç boyutlu araçlarla eğitim öğretim yapılan,ders araç ve gereçleri üretilen,Bakanlığa bağlı okullara gündüzlü ve yatılı olarak alınacak öğrenci adaylarına uygulanacak seçme ve yarışma sınavları için soru kitapçığı ve test hazırlanan akşam sanat okulları ile açıköğretim kurumları yöneticilerine sadece Esasların 14 üncü maddesinde belirtilen miktarda ek ders ücreti ödenecek,bunun dışında herhangi bir ad altında ek ders ücreti ödenmeyecektir.

                   7-657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4359 Sayılı Kanunla değişik 176 ncı maddesinde mastır derecesi nedeniyle %25, doktora derecesi için %40 fazla ek ders ücreti ödenmesi öngörülürken mastır veya doktora derecesindeki bu öğrenimlerini alanlarında yapmış olmaları yönüyle sınırlama yapılmış,ancak okutacakları derslerin alanlarında olması yönüyle bir sınırlandırma yapılmamıştır. Bu durumda, alanlarında mastır veya doktora öğrenimlerini tamamlayan öğretmenlere bu Esaslar kapsamında kendilerine ödenmesi gereken ek ders ücretlerinin mastır veya doktora öğrenimlerine göre belirlenen oranların dikkate alınarak ödenmesi gerekmektedir.

                Bilgilerinizi ve gereğinin bu doğrultuda yürütülmesini rica ederim.

                                                                                 

 

                                                                      

                                                                                                         Metin BOSTANCIOĞLU

                                                                                                               Milli Eğitim Bakanı

 

T.C.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Personel Genel Müdürlüğü

 

 

SAYI      : B.08.0.PGM.0.23.01.03.4/413-17024

KONU    : Ders Dışı Eğitim Çalışmaları.                                                                                                         24.02.1999

 

 

 

.............. VALİLİĞİNE

GENELGE

1999 / 10

 

 

İLGİ        : a) Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek ders Saatlerine İlişkin Esaslar.

                  b) Milli Eğitim Bakanlığının 25.12.1998 ve B.08.0.PGM.0.23.01.03.4/3098-158351 sayılı genelgesi

                16.12.1998 tarih ve 23555 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak 1.12.1998 tarihinde yürürlüğe giren ilgi ( a ) Esasların 16 ncı maddesinde;

                " Ders dışı izcilik,beden eğitimi ve spor çalışmaları,halk oyunları ve güzel sanatlarla ilgili dallarda fiilen çalışma yaptıran yönetici ve öğretmenlere; aylık karşılığı ders,ek ders,ders niteliğinde yönetim ve ders dışı hazır lık ve planlama görevi saati sayısına bakılmaksızın,gündüz ücreti üzerinden haftada azami 6 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak bir ders yılında bu kapsamda ödenecek ek ders saati sayısı,okulun bir ders yılındaki toplam ders saati sayısının % 8 ini geçemez.

                Bu etkinliklerde görev alacak yönetici ve öğretmenlerde aranacak nitelikler,her bir etkinlik için aranacak en az öğrenci sayısı ile benzeri diğer hususlar Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenir. Etkinlik programları okul müdürlüklerince hazırlanır ve milli eğitim müdürlüklerince onaylanır."

                denilmektedir.

               

                Bu hükümle,öğrencilerin boş zamanlarının değerlendirilmesinde ders dışında yapılacak eğitim çalışma ları; izcilik, beden eğitimi ve spor, halk oyunları,güzel sanatlar olarak belirlenmiştir. Bu etkinliklerin yürütülme sinde görev alacak yönetici ve öğretmenlerle her bir etkinliğe katılacak en az öğrenci sayısının bakanlıkça belirlenmesi,ancak yapılacak etkinlik programının okul müdürlüğünce hazırlanması ve milli eğitim müdürlü ğünce onaylanması öngörülmüştür.

                Bu çerçevede Bakanlığımızca,etkinliklerde görev alacak yönetici ve öğretmenlerde aranacak nitelikler ile her bir etkinlik için aranacak en az öğrenci sayısı,etkinlik türlerine göre ilişik Esaslarla belirlenmiştir.

                Bu kapsamda okul ve kurum müdürlükleri,okullarında yürütülecek ders dışı eğitim çalışmalarının hangi tür çalışmalar olacağını ders yılı içerisinde saptayacak,bu çalışmaların yürütülmesinde esas olacak programı hazırlayacak ve milli eğitim müdürlüğünce onaylanmasından sonra yürürlüğe koyacaklardır.

                Ders dışı eğitim çalışmalarını yürüten yönetici ve öğretmenlere bu çalışmaları nedeniyle ödenecek ek ders ücreti, haftada 6 saati geçmemek üzere bir ders yılında toplam o okulda bir ders yılında okutulacak ders saati sayısının %8 ini geçemeyeceğinden,hazırlanacak eğitim programlarının bu sınırlılıkta olmasına dikkat edilmesi gerekecektir. Zira % 8 i geçecek miktardaki ders dışı çalışmalar için ücret ödenemeyeceğinden,görev alacak yönetici ve öğretmenlerin mağduriyetlerine yol açılmamalıdır.

                Okulun bir ders yılındaki toplam ders saatinin hesaplanmasında dersler yönüyle herhangi bir sınırlandır ma yapılmayacak,o okuldaki her sınıf ve şubede ders programına göre ders yılı içerisinde okutulması gereken tüm derslerin ders saati cinsinden miktarı dikkate alınacaktır.

                Örneğin; 8 sınıflı ve her sınıfı 2 şubeden oluşan bir ilköğretim okulunda tüm derslerden her şubede haftada 30 saat ders okutulduğu varsayıldığında 32 hafta sürecek bir ders yılında o okulda 8x2x30x32=15360 saat ders okutulacaktır. Bunun % 8i olan 1228 ders saati ders dışında yapılacak eğitim çalışmaları için kullanılabilecek ve görev alan yönetici ve öğretmenlere en fazla bu miktarda ek ders ücreti ödenebilecektir.

                Bu miktar,her bir ders dışı etkinlik için ayrı ayrı değil,o okulda yapılacak toplam etkinlikler için kullanılabilecek ders saati miktarıdır.Öyleyse her bir etkinliğin ders saati cinsinden nekadar bir süreyi kapsayacağı çalışma programlarında gösterilecektir.

                Ödemelerde,gündüz öğretimi için öngörülen ücret esas alınacaktır. Hiçbir şekilde çalışma programının uygulanmasına başlandığı tarih öncesinde ve programda gösterilen toplam çalışma saatinin üstünde ödeme yapılmayacaktır.

                Diğer taraftan,ilgi ( b ) genelge ile ilgili ( a ) Esasların 16 ncı maddesinin uygulanması bakımından Bakanlığımızca yapılması öngörülen çalışmalar sonuçlandırılıncaya kadar daha önceki mevzuat hükümleri çerçevesinde başlatılan etkinliklere devam edilmesi,ancak bu çalışmaların  sonuçlanmasından sonra yeni düzenlemeye uyum sağlanması gerekeceği belirtilmişti.

                İlgi ( a ) Esasların yürürlüğe girdiği 1.12.1998 tarihinden 28 Şubat 1999 tarihine  kadar,daha önceden okul müdürlüklerince hazırlanmış ve il milli eğitim müdürlüklerince onaylanmış programlara göre ders dışında yapılan sadece izcilik,beden eğitimi ve spor etkinlikleri dikkate alınacak ve bu etkinliklerde görev almış yönetici  ve öğretmenlere,bu genelge eki Esaslarda belirtilen nitelik ve en az öğrenci sayısına uygunluk yönüyle herhangi bir değerlendirme yapılmadan kazanılmış durumlar korunarak hak ettikleri ek ders ücretleri ödenecektir.

                Ancak,28.2.1999 tarihinden sonra okullar itibarıyla yürütülmesi gerekli etkinliklere ilişkin programlar yeniden hazırlanacak ve milli eğitim müdürlüklerince onaylanacaktır.Görev alacak yönetici ve öğretmenlerde, ilişki Esaslarda her bir etkinlik için ayrı ayrı belirlenmiş nitelikler aranacak,bu nitelikleri taşımayanlara görev verilmeyecektir.Ayrıca,her bir etkinlik için gerekli olan en az öğrenci sayısı bulunmayan etkinliklere ilişkin çalışmalar da sona erdirilecektir.

                1998-1999 Ders Yılında,her okulda söz konusu ders dışı çalışmalar nedeniyle kullanılabilecek ders saati sayısının hesabında ilgi ( a ) Esasların yürürlüğe girdiği 1.12.1998 tarihinden önceki süre dikkate alınacak,1998-1999 ders yılının başladığı tarihten ilgi( a ) Esasların yürürlüğe girdiği tarihe kadar yapılan ders dışı çalışma süreleri de kullanılabilecek ders saati sayısından düşülecektir.

                Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

 

 

                                                                                                                                            Metin BOSTANCIOĞLU

                                                                                                                                                 Milli Eğitim Bakanı

 

 

DERS DIŞI EĞİTİM ÇALIŞMALARINA İLİŞKİN ESASLAR

 

 

 

S.NO

ETKİNLİK ALANI

EN AZ

ÖĞRENCİ

SAYISI

NİTELİKLER

 

 

1

İZCİLİK

12

Milli Eğitim Bakanlığı'nca verilmiş "İzci Liderliği sertifikası" bulunan öğretmenler tarafından yürütülür.

 

 

2

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR

ÇALIŞMALARI

 

 

 

 

 

A) Futbol

18

Beden eğitimi öğretmenleri tarafından yürütülür.

 

 

 

B) Hentbol

14

Beden eğitimi öğretmeni bulunmaması veya yetersiz

 

 

 

C) Basketbol

12

Olması halinde,yan alanı beden eğitimi olan veya

 

 

 

D) Voleybol

12

Yürütülecek etkinlikle ilgili olarak; kamu kurum ve

 

 

 

E) Atletizm

12

Kuruluşlarınca düzenlenen kurslara katılarak belge

 

 

 

F) Güreş

10

Alan ya da ulusal veya uluslar arası düzeydeki yarış-

 

 

 

G) Badminton

8

Malara sporcu,antrenör,hakem olarak katıldıklarını

 

 

 

H) Kros

8

Belgelendiren  diğer öğretmenler tarafından da

 

 

 

İ) Judo

7

Yürütülebilir.

 

 

 

I) Karate

7

 

 

 

 

J) Tekvando

7

 

 

 

 

K) Masa Tenisi

6

 

 

 

 

L) Jimnastik

6

 

 

 

 

M) Yüzme

6

 

 

 

 

N) Satranç

6

 

 

 

 

O) Boks

6

 

 

 

 

P) Eskrim

6

 

 

 

 

R) Kayak

6

 

 

 

3

HALK OYUNLARI

12

Türk halk Oyunları Öğretmenleri tarafından yürütülür.

Türk halk Oyunları Öğretmeni bulunmaması veya

Yetersiz olması halinde,yan alanı halk oyunları olan veya bu alanda beceri,deneyim ve çalışmaları bulunan

Ve bu durumunu belgelendiren diğer öğretmenler tarafından da yürütülebilir.

 

 

4

GÜZEL SANATLAR

 

 

 

 

 

a) Plastik Sanatlar

8

Alanın öğretmenleri tarafından yürütülür.Alanın öğret

 

 

 

    1- Resim

 

meni bulunmaması veya yetersiz olması halinde,yan

 

 

 

    2- Heykel

 

Alanı yürütülecek etkinliğe uygun olan ya da ilgili

 

 

 

    3- Mimari

 

Alanda beceri,deneyim ve çalışmaları bulunan ve bu

<#--mstheme-->

 

 

 

b) Fonetik Sanatlar*

-

durumunu belgelendiren diğer öğretmenler tarafından

 

 

 

    1- Müzik

 

da yürütülebilir.

 

 

 

    2- Edebiyat

 

 

 

 

 

c) Dramatik Sanatlar*

-

 

 

 

 

    1- Tiyatro

 

 

 

 

 

    2- Opera

 

 

 

 

 

    3- Bale

 

 

 

 

 

    4- Drama

 

 

 

 

 

    5- Sinema

 

 

 

* En az öğrenci sayısı,oluşturulacak grup veya çalışma konusuna göre okul müdürlüklerince belirlenir.

 

AÇIKLAMA

Ders dışı eğitim çalışmaları kapsamındaki herhangi bir etkinlik alanında en az öğrenci sayısı dikkate alınarak oluşturulabilen grup sayısına göre etkinliği yürütecek nitelikteki öğretmen sayısının daha fazla olması halinde,bu etkinliğin hangi öğretmen veya öğretmenler tarafından yürütüleceği öğretmenler kurulunca belirlenir.

Her bir etkinlik alanı için belirlenen niteliklere sahip öğretmen bulunamaması ya da yetersiz olması halinde bu nitelikleri taşıyan müdür yardımcıları da bu etkinlikleri yürütebilir.

 

T.C

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Personel Genel Müdürlüğü

 

SAYI      : B.08.0.PGM.0.23.01.03.4/ 3098 - 158351

KONU    : Ek Ders Görevi                                                                                                                  25.12.1998

GENELGE

1998/127

 

İLGİ :     Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar.

                Bakanlığımıza bağlı her derece ve türdeki okul ve kurumlar ile diğer eğitim kurumlarında görevli öğretmen, yönetici ve usta öğreticiler ile merkez ve taşra teşkilatının diğer görevlilerinin aylık ve ucretle okutacakları veya okutmuş sayılacakları haftalık ders saatlerinin sayısı, ders görevi alacakların nitelikleri ve benzeri diğer hususlara ilişkin ilgi Esaslar; 98/12120 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla 16 Aralık 1998 gün ve 23555 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 1.12.1998 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe girmiştir.

                Uygulamada görülen aksaklık ve eksiklikler, eğitim ve öğretim imkanı ve şartlarındaki değişme ve gelişmeler dikkate alınarak, günün şartlarına uygun hale getirilmesi amacıyla yeniden düzenlenen ilgi Esaslarla, kazanılmış hakların korunmasına özen gösterilmiş, okul ve kurumlar arasındaki dengeler daha tutarlı hale getirilmiş, kapsama ilköğretim müfettişleri, ilköğretim müfettiş yardımcıları ile milli eğitim müdürlükleri şefleri dahil edilmiş, yatılı ve pansiyonlu okullarda belleticilik ve nöbet görevi verilen yönetici ve öğretmenlere bu görevlerinin karşılığı olarak ek ders ücreti ödenmesi öngörülmüş, sınavlara yönelik hükümler farklı bir yaklaşımla ele alınmıştır.

                Bütün bu yeni düzenlemelerin yanısıra, Esasların 1998 mali yılının sonuna çok yaklaşıldığı dikkate alına-rak, uygulamada doğabilecek muhtemel aksaklıkların giderilmesi bakımından aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

                1. Yeni düzenleme ile ilköğretim müfettiş ve yardımcılarına ilgi Esasların Geçici 1 inci maddesinde yer verilen hüküm doğrultusunda, 4.4.1998 tarihinden itibaren, izinli ve raporlu bulundukları günler hariç olmak üzere, ek ders görevi ücreti ödenecektir. Geçmişe yönelik olarak yapılacak bu ödemelerde ödemenin ait olduğu ayda uygulanan gösterge ve katsayılar esas alınacaktır.

                2. 4359 sayılı Yasanın 7 inci maddesi ile 439 sayılı Kanunun Ek 1 inci maddesinde yapılan değişiklikle, ilköğretim okullarında görevli branş öğretmenlerinin aylık karşılığı okutmaları gereken haftalık ders saati sayısı 18'den 15' e indirilmiş, ilgi Esaslarla da haftalık ek ders görevi saati sayısı 12'den 15'e yükseltilmiştir. Bu bakımdan; Esasların Geçici 2 nci maddesi dikkate alınarak, 4.4.1998 tarihinden bu yana, söz konusu öğretmenlerin aylık karşılığı olarak haftada okuttukları 15 saatin üzerindeki ders saatleri için ücretle okuttukları dersler toplamı 15 saati geçmemek üzere ek ders ücreti ödenecektir. Ancak, daha önceki Esaslar kapsamında 12 saat esas alınarak yapılan ödemeler bundan mahsup edilecektir.

                3. İlgi Esasların 11 inci maddesine göre "Ders Dışı Hazırlık ve Planlama Görevi " karşılığı ek ders ücretinin belirlenmesinde;

                a) Birden fazla kurumun aynı bünyede oluşturulduğu okul ve kurumlarda görevli yöneticilere ( müdür, müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı) durumlarına uygun her bir özellik ayrı ayrı değil, en fazla ek ders ücreti ödenmesini gerektiren özellik dikkate alınacaktır.

                b) Aylık karşılığı ders görevi saatlerini doldurma şartının yöneticiler bakımından uygulanmasında, 12.3.1964 tarih ve 439 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin, yöneticilerin aylık karşılığında okutacakları ders görevinin " 6 saate kadar" olarak düzenlenmiş olduğu dikkate alınarak, okutacakları dersin sınıf boyutunda haftalık programı bozulmadan, aylık karşılığında 6 saatten daha az miktarda okutmuş olmaları yeterli görülecektir.

                Örnek 1- Bir lise müdürünün aylık karşılığı olarak Türk Dili ve Edebiyatı Dersine girdiğini varsaydığımızda, bir sınıfın bu dersten haftalık ders programına göre yükünün 5 saat olduğu dikkate  alınarak, bu müdürün sınıf bütünlüğünde gireceği haftada 5 saatlik ders göreviyle aylık karşılığı derslerini tamamlamış sayılması gerekecektir.

                c) 86/ 10340 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Esasların 14 ve 15 nci maddeleri uyarınca 3-15 saat arasında değişen miktarda ödenmekte olan "ders niteliğinde egzersiz görevi" karşılığı ek ders ücreti kaldırılarak, öğretmenler açısından branş veya görevli olunan okul ve kurumlara göre aylık ve ücretle okuttukları haftalık ders saati sayısı ile orantılı olarak "Ders Dışı Hazırlık ve Planlama Görevi " karşılığında ek ders ücreti ödenmesi öngörülmüştür.

                Örnek 2- Anadolu Lisesinde görevli bir yabancı dil dersi öğretmenine, aylık ve ücret karşılığı olarak haf-tada 30 saat ders okuttuğunu varsaydığımızda fiilen okuttuğu bu derslerin her üç saatine bir saat hesabıyla

Ders Dışı Hazırlık ve Planlama Görevi  karşılığı ek ders ücreti ödenecektir.Buna göre bu öğretmen, ücretle okuttuğu 15 saat ek ders görevi ile ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı 30: 3 = 10 saat olmak üzere haftada toplam 25 saat ek ders ücretinden yararlanacaktır.

                Bu öğretmenin ders görevlerinden bir kısmının branşı dışındaki bir ders olduğu varsayıldığında, branşı dışında okuttuğu derslere karşılık olarak hesaplanacak ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücretinin o dersi branşı içinde okutan öğretmene uygulanacak oran esas alınacaktır.

                Örnek 3- Anadolu Lisesinde görevli bir yabancı dil öğretmenin 20 saat branşında (ingilizce) ders okut-tuğu 10 saatte isteği ile branşı dışında olan beden eğitimi dersi okuttuğu varsayıldığında bu öğretmenimiz:

20: 3 =6 saat yabancı dilden okuttuğu ders görevleri için 10:7 = 1 saat da isteği ile branşı dışında okuttuğu beden eğitimi dersi için olmak üzere haftada toplam 7 saat ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücretinden yararlanacaktır.

                4. Öğretmenlerimize daha önceki Esaslar kapsamında öğrenci kişilik hizmetleri ( sınıf öğretmenliği, eğitsel kol faaliyetleri gibi) karşılığı olarak haftada zorunlu ek ders görevleri içinde sayılmak suretiyle verilen 3 saat ek ders ücreti kaldırılmıştır. Öğretmenlerimiz bu hizmetlerini, asli görevlerinin bir gereği olarak aylıkları karşılığında yürüteceklerdir.

                5. 86/ 10340 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Esasların 34 üncü maddesi gereğince endüstriyel öğretim yapan ortaöğretim kurumlarında, atelyelerdeki tezgah ve makinaların bakımı ve öğretime hazır durumda bulundurulması için bölüm şeflerinin yaptıkları çalışmaların haftada 10 saati, atelye şeflerinin yaptıkları çalışmaların ise 6 saati aylık ve ücretle okutabilecekleri azami ders saati içinde olmak üzere " ders niteliğinde egzersiz görevi"  sayılmış ve ek ders ücreti ödenmiştir.

                İlgi Esaslarla bu öğretmenlerimizin aylık ve ücret karşılığı okutmaları gereken haftalık ders saati sayısında her hangi bir değişiklik yapılmamıştır. Ancak, ilgililerin yukarıda belirtilen görevlerden başka çevredeki iş ve hizmet kurumları ile ilişki kurmak, temrinlik malzemesi temin etmek gibi hizmetleri de yürüttükleri bilinmektedir. Bu hizmetlerden bölüm şeflerinin 10 saati, atelye şeflerinin ise 6 saati, ilgi Esasların 21 nci maddesinin c/2 fıkrası kap-samında mütaala edilerek, haftalık ders ve ek ders görevleri içinde sayılacaklardır.

                6. Okullarımızda Ders Dışı Eğitim Çalışmaları ilgi Esasların 16 ncı maddesiyle yeni bir anlayışla düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre,ders dışında yapılan izcilik, beden eğitimi ve spor çalışmalarından başka, öğrencilerimizin boş zamanlarının daha etkili bir şekilde değerlendirilmesi gereğinden hareketle halk oyunları ve güzel sanatlarla ilgili dallarda yapılan çalışma ya da etkinlikler için belirli sınırlılıkta ek ders  ücreti ödenmesi  öngörülmüştür.

                Ancak, bu etkinliklerde görev alacak yönetici ve öğretmenlerde aranacak nitelikler ile her bir etkinlik için aranacak en az düzeydeki öğrenci sayısı ve benzeri hususların Bakanlığımızca belirlenmesi gerekmektedir. Buna ilişkin çalışmalar sonuçlandırılıncaya kadar daha önceki mevzuat hükümleri çerçevesinde başlatılan faaliyetlere devam edilmesi, bu çalışmaların sonuçlanmasını müteakip ise yeni düzenlemeye uyum sağlanması gerekecektir.

                7. İlgi Esasların 20 nci maddesinde; ders niteliğinde yönetim görevi ile ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders saatlerinin, 14 üncü maddeye göre verilen ek ders görevi saatlerinin, okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin ek ders saatlerinin haftanın çalışma günlerine eşit olarak dağıtılması, eşit dağıtılamaması halinde fazla miktarların pazartesi ve cuma günlerine eklenmesi öngörülmüştür.

                Ek ders ücretlerinin ödenmesine esas alınan puantaj çizelgelerinin ve benzeri diğer belgelerin düzenlenmesinde belirtilen hüküm doğrultusunda işlem yapılacaktır.

                8. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4359 sayılı kanunla değişik 176 ncı maddesi:

                Ders ve konferans ücretleri

                Madde 176- Bu kanunun değişik 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere ders saati başına gündüz öğretimi için 80, gece öğretimi için 90 gösterge rakamının bu kanuna göre belirlenen aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenir.

                Bu ücretler:

                a) Özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine,

                b) Kurumların eleman yetiştirmek üzere açtıkları mesleki okullarda, eğitim merkeezlerinde görevli yönetici ve öğretmenlere, cezaevlerinde görevli öğretmenlere, kurs, seminer ve hizmetiçi eğitim faaliyetlerinde görevlendirilen öğretmen ve memurlara,

                c) Alanlarında master derecesini almış öğretmenlere,

                % 25, alanlarında doktora derecesini almış olan öğretmenlere ise % 40 fazlasıyla ödenir.

                Bu madde kapsamında ücretle ders vermek üzere yükseköğretim kurumlarından görevlendirilen öğretim elemanlarına 2914 sayılı kanun hükümlerine göre ek ders ücreti ödenir.

                şeklinde değiştirilmiştir.

                Bu değişiklikle, birim saat ek ders ücretinin  hesaplanmasında esas alınan gösterge rakamlarının artırılmasından başka, değişiklikten önce var olan bazı hükümler korunmuş, bazı hükümler kaldırılmış ve bazı hükümler de farklı biçimde yeniden düzenlenmiştir. Bu cümleden olarak, maddede düzenlenen hükümlerin uygulanmasında şu hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

                Birim saat ücretinde artış yapılacak durumlar sözkonusu maddenin ikinci fıkrası a, b ve c bendlerinde gösterilmiştir. Bunlardan;

                a. (a) bendinde özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ek ders birim saat ücreti %25 fazla ödenecektir.

                Özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlardan amaç, Bakanlığımıza bağlı olarak özel eğitim amaçlı açılan her derece ve türdeki okul ve kurumlar anlaşılacaktır. Ancak, Rehberlik ve Araştırma Merkezleri bu tanımlamanın dışındadır. Bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıflardan amaç ise ilköğretim okulları bünyesinde açılan özel sınıflardır.

                Bu bakımdan %25 fazla ödemeden yararlanacaklar, özel öğretime yönelik olarak açılan okul ve kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticilerle ilköğretim okulu bünyesinde açılan özel sınıf öğretmenleridir. Bünyesinde özel sınıf bulunan ilköğretim okulları özel eğitim amaçlı olmadıklarından bu okullarımızın yöneticileri %25 fazla ödemeden yararlanamayacaklardır.

                b) (b) bendinde yer alan Kurumların eleman yetiştirmek üzere açtıkları mesleki okullarda ve eğitim merkezlerinde görevli yönetici ve öğretmenler ibaresinden; kurumların kendi eleman ihtiyaçlarını karşılamak üzere açtıkları okul, eğitim merkezi veya enstitü gibi eğitim kurumları anlaşılacaktır.

                Bakanlığımıza bağlı örgün ve yaygın eğitim kapsamında yer alan ve adlarında "eğitim merkezi" ibaresi bulunan çıraklık eğitim merkezi, halk eğitim merkezi v.b.kurumlar bahsi geçen bend kapsamında ifade edilen "kurumların eleman yetiştirmek üzere açtıkları eğitim merkezleri" kapsamında değildir. Nitekim, Bakanlığımıza bağlı olarak faaliyet gösteren ve yukarıda işaret edildiği şekilde adlarında eğitim merkezi geçen kurumların hiçbiri, Bakanlığımız için eleman yetiştirmek amacıyla açılan okul veya eğitim merkezi türünde değildir. Bunlar, özellikle Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi, Maliye Meslek Lisesi, askeri liseler ile benzer nitelikteki eğitim kurumlarıdır.

                Belirtilen bend kapsamında yer alan kurs, seminer ve hizmetiçi eğitim faaliyetlerinde görevlendirilen öğretmen ve memurlar ibaresinden de herhangi bir amaçla düzenlenen kurs, seminer ve hizmetiçi eğitim amaçlı faaliyetlerde öğretim görevlisi olarak görev alan öğretmen ya da diğer memurlar anlaşılmalıdır.

                Örnek 4- Bakanlığımız Hizmetiçi Eğitim Dairesi Başkanlığınca planlanan il milli eğitim müdür yardımcılarının katılacağı "Eğitim Yönetimi" konulu bir seminerde, herhangi bir konuda bilgi vermek üzere görevlendirilen personele, unvan yönüyle bir sınırlandırılmaya tabi tutulmadan bu görevi karşılığında ödenecek ders ücreti faaliyetin gece veya gündüz oluşuna göre birim saat ders ücretinin %25 fazlası olacaktır. Ancak bu görevlinin yükseköğretim kurumlarında görevli bir öğretim elemanı olması halinde bu kez bu ücret 2914 sayılı Kanuna göre belirlenecektir.

                Bakanlığımızda, halk eğitim kapsamında yürütülen okuma-yazma, biçki-dikiş ve buna benzer kurslar bu kapsamda olmadığından buralarda görevli yönetici, öğretmen ve usta öğreticiler %25 fazla ödemeden yararlanamayacaklardır.

                c) ( c ) bendinde yer alan " Alanlarında master derecesini almış olan öğretmenler " ibaresinden, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfında öğretmen kadro unvanında bulunanlar anlaşılacaktır. Bu hizmet sınıfında olmakla birlikte öğretmen kadro unvanında görevli olmayan ilköğretim müfettiş ve yardımcıları ile genel idare hizmetleri sınıfında olup Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında yönetim görevi karşılığı ek ders ücretinden yararlanmakta olanlar (öğretmenlere ikinci görev olarak verilen okul müdürü,müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı gibi yöneticilikler hariç) ücretleri bakımından bu öğrenimlerinden dolayı %25 fazla ödemeden yararlanamayacaklardır.

                %25 fazla ödemeden yararlanacak master derecesini almış öğretmenlerimizin bu öğrenimlerini alanlarında yapmış olmaları gerekmektedir. Alan ibaresinden ise öğretmenliğe atanmalarına esas olan branşları ile pedagoji, eğitim yönetimi, eğitim denetimi gibi dallar anlaşılmalıdır. Okul ve kurum yöneticileri bakımından ayrıca TODAİE' de yapılan master eğitimi de bu kapsamda değerlendirilecektir.

                Mezun oldukları yükseköğretim programı itibariyle herhangi bir branşın öğretmeni olmayan ancak, yoğun ihtiyaçtan dolayı öğretmenliğe atanmış olanların lisans öğrenimlerine dayalı gördükleri master ( yüksek lisans veya lisansüstü) öğrenimleri öğretmenlikle ilgili olmadığından alanı kapsamında değerlendirilme yecektir.

                Örnek 5- Ziraat fakültelerinin bahçe bitkileri bölümü temelde öğretmen yetiştiren bir yükseköğretim kurumu değildir. Buna karşın sınıf öğretmenliğindeki yoğun ihtiyaç nedeniyle bu alandan mezun olanlar bir defaya mahsus olmak üzere sınıf öğretmeni olarak atanmışlardır. Bu öğretmenlerimizin ziraat fakültelerinde görmüş oldukları lisans öğrenimlerine dayalı ya da bu alan kapsamındaki master öğrenimleri %25 fazla ödeme bakımından gerekçe oluşturmayacaktır. Ancak, bu öğretmenlerimizin öğretmenlik mesleğini ilgilendiren pedagoji, eğitim yönetimi, eğitim denetimi gibi bir konuda lisansüstü öğrenim görmeleri halinde %25 fazla ödemeden yararlanacaklardır.

                Doktora derecesini almış öğretmenlerimiz bakımından ödenecek % 40 ödemede de alan sınırlaması yukarıda belirtildiği biçimdedir. Ancak,alanlarında hem master hem doktora derecesini almış olanlar, fazla ödemeye ilişkin oranlardan ayrı ayrı değil, daha fazla ödemeyi gerektiren doktora öğrenimi için öngörülen orandan yararlanacaklardır.

                Bu fıkra uygulamasında dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise fazla ödemeden birden fazla yararlanılamayacağıdır.

                Örnek 6- Hizmetiçi eğitim faaliyetlerinde öğretim görevlisi olarak görevlendirilen bir öğretmen veya memur bu görevinden dolayı %25 fazla ödemeden yararlanacaktır. Bu görevlinin master öğrenimli olması halinde ayrıca %25 fazla ödemeden yararlanamayacak, ancak doktora öğrenimli olması halinde daha fazla ödemeyi gerektirdiği için sadece %40 ödemeden yararlanacaktır.

                Örnek 7- Özel eğitim okulunda görevli bir öğretmen  %25 fazla ödemeden yararlanacaktır.Bu öğretmen master öğrenimli olması halinde ayrıca  %25 fazla ödemeden yararlanamayacak ancak, doktora öğrenimli olması halinde daha fazla ödemeyi gerektirdiği için sadece fazla olan %40 ödemeden yararlanacaktır.

                d. Bu ödemelerde gündüz öğretimi kapsamında görev yapan yönetici ve öğretmenler bakımından gündüz öğrenimi için belirlenen birim saat ek ders ücreti gece öğretimi kapsamında görev yapan yönetici ve öğretmenler bakımından da gece öğretimi için belirlenen birim saat ücreti esas alınacaktır.

                   9. 4359 sayılı Kanunun Geçici 1 inci maddesinde, 657 Sayılı Kanunun değişik 176 ncı maddesinde yer alan ek ders birim saat ücretlerinin hesabında esas alınan gösterge rakamlarının 1999 yılında gündüz öğretimi için 90, gece öğretimi için 100, 2000 yılında ise gündüz öğretimi için 100, gece öğretimi için 110 olarak uygulanması öngörülmüştür.

                Buna göre,1999 Mali yılı içinde birim saat ek ders ücretinin hesaplanmasında gündüz öğretimi için 90, gece öğretimi için 100 gösterge rakamlarının uygulanması gerekmektedir.

 

                Bilgilerinizi rica ederim.

                                                                                                                                             (İMZA)

                                                                                                                                            Hikmet ULUĞBAY

                                                                                                                                            Milli Eğitim Bakanı

T.C.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Personel Gene! Müdürlüğü

SAYI : B.08.0.PGM0.23.05 - 6 /2443/48880

KONU: Belletici görevlendirilmesi 16/6/1999

BAKANLIK MAKAMINA

IİLGİ: a) Milli Eğitim Bakanlığı Okul Pansiyonları Kanunu.

b) Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliği.

c) 25.03.1999 gün ve B.08.0.PGM.0.23.05/1167-27017 Sayılı Makam Onayı.

d) Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar.

Bakanlığımıza bağlı okullarda, parasız ya da paralı yatılı olarak öğrenim gören öğrencilerin ders dışı zamanlarda; yemek yeme, yatma, dinlenme, eğitim öğretim ve denetiminin sağlanması bakımından; ilgi (a) Yasa ve ilgi (b) Yönetmeliğin ilgili hükümleri doğrultusunda en az üç, en fazla altı kişinin, ders yılı süresince belletici olarak görevlendirilmesi; hergün için en fazla üç belleticinin pansiyonda bulunması ve uygun görülecek sayıda belleticinin 24 saat süreyle nöbet görevi yapması ilgi (c) Makam Onayı ile uygun görülmüştü.

Ancak Genel Müdürlüğümüze intikal eden yazılı ve sözlü başvurulardan, bazı o-kullarımızda altı belleticinin yeterli olmadığı belirlenmiştir.

Genel Müdürlüğümüzce; ilgi (c) Makam Onayı ile öngörülen, en fazla alti belletici görevlendirileceği yönündeki sınırlamanın kaldırılarak, ilgi (b) Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde yer alan; belleticilerin haftada en az iki gün ve 24 saat süreyle nöbet tutmakla yükümlü oldukları hükmü ile ilgi (d) Esasların 13 üncü maddesinin bir günde 3 den fazla belletici görevlendirilemeyeceğine ilişkin hükmü dikkate alınarak valiliklerce belirlenmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

 

OLUR

15/06/1999

Metin BOSTANCIOĞLU

Milli Eğitim Bakam

 

T.C

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Personel Genel Müdürlüğü

SAYI : B.08.0.PGM.0.23.05/134/275-28226

 KONU : Belleticilik görevi                                                                                                         6/4/1999

İLGİ: a) Millî Eğitim Bakanlığı Okul Pansiyonları Kanunu.

b) Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliği. ' c) Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar.

İlgi (a) Kanun ve ilgi (b) Yönetmelik hükümleri çerçevesinde Bakanlığımıza bağlı yatılı ve pansiyonlu okullarda görevlendirilecek belletici sayısı ve görevlendirme yöntemine ilişkin ilgi (c) Makam Onayı'nın bir Örneği ilişiktedir.

Bilgilerinize arz ederim.

Ömer TURNA

Bakana. Genel Müdür Yardımcısı

 

T.C

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Personel Genel Müdürlüğü

SAYI : B.08.0.PGM.0.23.05/1167/27017 25/03/1999

KONU : Belleticilik görevi

BAKANLIK MAKAMINA

İLGİ: a) Milli Eğitim Bakanlığı Okul Pansiyonları Kanunu.

b) Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliği.

c) Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar.

Bakanlığımıza bağlı okullarda parasız ya da paralı yatılı olarak öğrenim gören öğrencilerin ders dışı zamanlarda; yemek yeme, yatma, dinlenme, eğitim, öğretim ve benzeri hizmetlerinin yürütülmesi, gözetim ve denetiminin sağlanması bakımından belletici görevlendirilmesi zorunluluğu bulunmaktadır.

İlgi (a) Kanunun 5 inci maddesinde; "Tansiyonlarda öğrencilerin ders saatleri dışında eğitim ve gözetim faaliyetleri ile pansiyonlann idari işlerini yürütmek üzere belleticiler görevlendirilir. Görevlendirme, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlan öğretmenleri arasından Valilik Onayı ile yapılır." hükmüne yer verilmiş, bu Kanuna dayalı olarak çıkarılan ilgi (b) Yönetmeliğin 2 nci maddesinde; "Belletici, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında okuyan parasız ve paralı yaülı Öğrencilerin, ders saatleri dışında pansiyonlarda eğitim ve gözetimi ile bu yönetmelikte belirtilen diğer hususlan yürütinekle görevli kişileri ifade eder."şeklinde tanımlanmış 10 uncu maddesinde; Belleticilerin okulun öğretmenleri veya ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğretmenlik yapanlar arasından okul müdürünün teklifi ve milli eğitim müdürünün uygun görmesi halinde valilik onayı ile görevlendirileceği, belleticilerin ilgili müdür yardımcısına karşı sorumlu oldukları, haftada en az iki gün ve 24 saat süreyle nöbet tutmakla yükümlü oldukları, diğer belleticilerin de pansiyonda kalabilecekleri hükümlerine yer verilmiş ve belleticilerin görevlerinin neler olduğu belirtilmiştir.

Gerek ilgi (a) Kanunda, gerekse ilgi (b) Yönetmelikte, yatılı ve pansiyonlu okullarda bir günde kaç belletici görevlendirileceği hususlarına yer verilmemiştir. Ancak, bu güne kadar her 50 yatılı öğrenci için l belletici görevlendirilmesi şeklinde uygulama yapılmış, belletici g<jrevlendirilemeyen bir kısım okullarda da okulun kadrolu öğretmenleri sırayla hergün 24 saat süreyle ilgi (b) yönetmelikle belleticilere verilen görevleri de yapmak üzere nöbetçi öğretmen olarak görevlendirilmiştir.

Diğer taraftan, sözkonusu okullarda belleticilik ya da nöbetçi öğretmenlik yapanların bu görevlerinin ek ders görevinden sayılmasına ilişkin ilgi (c) Esasların 13 üncü maddesinde; bir günde 3 den fazla belletici görevlendirilemeyeceği hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve uygulamadaki farklılıklar birlikte değerlendirildiğinde, Bakanlığımıza bağlı yatılı ve pansiyonlu okullarda görevlendirilecek belleticilerin sayısının belirlenmesine gerek duyulmuştur.

Genel Müdürlüğümüzce; okulun kız,erkek yatılı, kız ve erkek karma yatılı olma ö-zelliği dikkate alınarak, o okulun ya da aynı yerleşim birimindeki diğer ilköğretim ve ortaöğretim okulları öğretmenleri arasından, ilgi (b) Yönetmeliğin 10 uncu maddesi hükümleri çerçevesinde;

En az üç, en fazla altı kişinin ders yılı süresince belletici olarak görevlendirilmesi, hergün için en fazla üç belleticinin pansiyonda bulunması ve uygun görülecek sayıda belleticinin 24 saat süreyle nöbet görevi yapmasının,

uygun olacağı düşünülmektedir.

Makamlarınızca da uygun görüldüğü takdirde olurlarınıza arz ederim.

Hüseyin ACAR

 Genel Müdür

Uygun görüşle arz ederim.

19/03/1999

Bener ÇORDAN

Müsteşar

OLUR

25/03/1999

Metin BOSTANCIOĞLU

Milli Eğitim Bakanı