(1) NÜMARALI CETVEL

Demirbaş eşya ve mefruşat, muayyen bir miada tâbi olmaksızın uzun zaman muhafaza ve istimal edilen eşya olup bunların başlıcalarının çeşitleri aşağıda gösterilmiştir.Bu cetvele dahil olmayan ve yapılan tarifìn dışında kalıp mahiyetleri itibariyle demirbaş addine imkân bulunmayan eşya vesaire, istihlâk maddelerinden oldukları cihetle bunlar, istihlâkâta mahsus eşya ve levazım muhasebesine tabidirler.

Yukarıdaki tarife uymakla beraber aşağıdaki cetvele dercedilmemiş bulunan kalorifer, telgraf, telefon, elektrik, su, havagazı tesisatı ve zil tertibatı, avizeler, zil aletleri, lâvabolar, banyo ve duş tertibatları, hulâsâ sair sabit tesisat da demirbaş eşya ve mefruşat meyanına da-hil değildir.

CETVEL

1- Bayraklar,

2- Devairde, bürolarda kullanılan alelumum taşmabilir eşya (duvar takvimi hariçtir),

3- Hastahane, revir, eczahane, lâboratuvar, mektep, fabrika, atölye, matbaa, mücellithane vesair müsseselerde kullanılan taşınabilir alelumum miatsız eşya (lâboratuvarlarda kullanılan lâmlar, tüpler, ve kobaylar ve mümasilleri istihlâk maddelerindendir),

4- Mutfak, çamäşırhane, yemekhane, yatakhanelerde kullanılan alelumum miatsız eşya, çay ve kahve takımları,

5- Alelumum ölçüler,

6- Her nevi musiki aletleri (radyolar, gramofonlar, plâkları dahil),

7- Alelumum nakil ve cer vasıtalar ve eyer, semer ve koşum takımlar ve yedekleri ve te-ferruatı,

8- Fotoğraf ve sinema makineleri ve aletleri ve bunların teferruatı kiralanmak suretiyle alı-nanlar hariç olmak üzere sinema fìlimleri (Fotoğraf levazımından kâğıt, cam, fìlim ve eczalar ise istihlâk maddelerindendir),

9- înşaat, tamirat ve harfıyat aletleri,

10- Atölyesi olmayan yerlerdeki marangozluk, dülgerlik, demircilik saraçlık ve mümasili sanat aletleri,

11- Yangın söndürme alet ve vasıtalar,

12- Hara, çiftlik ve sair ziraî müesseselerde kullanılan alelumum alet, eşya ve makine ve nalbant aletleri ve sair vesait,

13- Alelumum mühendislik ve mimarlık alet ve edevatı,

14- Her nevi çadırlar ve teferruatı,

15- Telefon aletleri,

16- Alelumum mürekkepli kalemler,

17- Burslu, yatılı ve fakir öğrencilere okullar tarafından verilen ders kitaplarından maada alelumum kitaplar, haritalar, tablolar, levhalar, vantilatörler, portatif lâmbalar, yazı ve hesap

makineleri,

18- Halı, seccade yol ve keçe halılar,

19- Damızlık ve hizmet hayvanları, serum müesseselerinde kullanılan hayvanlar·

Ayniyat Talimatnamesi

2) NUMARALICETVEL

1- Yatak takımlar,

2- El ve yüz havlular,

3- Peçeteler ve sofra örtüleri,

4- Alelumum elbileseler şapka ve kasketler, ayakkabılar ve çoraplar,

5- îş elbiseleri,

6- Doktor, veteriner, hastabakıcı ve müstahdemin gömlekleri,

7- Ameliyathanelerde kullanılan lâstik ayakkabı (lastik eldiven istihlâk maddelerindendir),

8- Alelumum iç çamaşırları ve pijamalar,

9- Koltuk, kanepe, sandalye örtüleri,

10- Paspaslar ve yol halılar üzerine çekilen bezler,

11- Alelumum önlükler, (Radyologların önlükleri hariç),

Kanun ve nizamlarla miatları olmayan eşya miatları ait olduğu Bakanlıkça tespit ve tamim olunur·

MALÎ MÜŞAVERE KOMISYONUNÜN 23.02.1961

TARIH VE 6874 NUMARALI KARARI SURETÍ

Baymdırlık Bakanlığından alınan 21/11/1960 tarih ve 3-9/4008 numaralı yazı üzerine Mu-hasebat Genel Müdürlüğünden Bakanlık Yüksek Makamına yazılan ve Komisyonumuza ha-vale olunan 10/02/1961 tarih ve 122503-2/1404 numaralı yazıda, köy içme suyu ve köy yollarının inşa ve onarımlarında kullanılacak malzeme, vasıta ve bunlara ait yedek parçaların, Devlet Su îşleri ve Devlet Karayolları Genel Müdürlüklerince temin olunarak Vilâyet Bayındırlık Müdürlüklerine gönderilmekte olduğu belirtilerek halen Devlet Su îşleri ve Karayolları Genel Müdürlükleri ambarlarında tatbik edilmekte olan kartoteks usulünün Vilâyet Bayındırlık Müdürlükleri ambarlarında da tatbiki halinde, mezkûr idareler arasında vaki olacak istek çıkış, kayıt ve ambarlama gibi ayniyata müteallik işlerde yeknesaklık temini maksadıyla 01/01/1961 tarihinden itibaren Vilâyet Bayındırlık Müdürlükleri arasında kartoteks usulünün tatbik edilmesi hususunun bir karara bağlanması teklif edilmiştir.

Komisyonca yapılan tetkikat neticesinde, bu idarece 01/06/1939 tarihinde yürürlüğe konu-lan ayniyat talimatnamesinin 19 ve 26. maddelerinin tatbikindeki hususlar nazarı dikkate alı-narak Karayolları Genel Müdürlüğü ambarlarında tatbik edilmekte olan kartoteks usulüne gö-re ambar esas defteri yerine kart, yevmiye defteri yerine fiş usulünün ihdas ve tatbikinin uy-gun olacağı neticesine varılmış olmakla;

1- Vilâyet Bayındırlık Müdürlükleri ambarlarına ayniyat işlerinde ayniyat talimatnamesi-nin 19. maddesinde yazılı 16 numaralı ambar esas defteri yerine 6 örnek numaralı envanter kıymet kartı tutulur. Bu kartlar müteselsil sıra numarasını ihtiva eder ve demirbaşa kaydolunur.

2- Ayniyat talimatnamesinin 26. maddesinde yazılı 21 nümune numaralı yevmiye defteri tutulmaz· 1 numaralı avans transfer, 2 numaralı istek çıkış, 5 numaralı ambar giriş, 8 numara-lı iade ve 10 numaralı kayıttan düşme fìşlerinin birer nüshası yevmiye defteri yerine kaim ol-mak üzere tarih ve sıra numarası altında dosyalanır.

Bu dosyanın bir nüshası sene sonunda Sayıştay'a sunulacak icmal hesaplarına ait belgelere bağlanmak üzere saklanır. Fişlerin birinci nüshası ayniyat alındısı yerine kaim olur.

3- Kartotesk usulünün kullanılmasını icabettiren kart, fìş ve diğer formların adedi ve kul-lanma tarzları Bayındırlık Bakanlığınca tayin ve tespit olunur·

4- Birinci ve ikinci maddeler haricinde kalan ayniyat işleri ayniyat talimatnamesi ile Mu-hasebe-i Umumiye Kanunu hükümleri dairesinde yürütülür.

5- Bu Yönetmelik 01/04/1961 tarihinden itibaren yürülüğe girer şeklinde kabulüne 23/02/1961 tarihinde ittifakla karar verildi.

T.C·

MÍLLÎ EĞÍTÍM BAKANLIĞI

Kütüphaneler Müdürlüğü

Kütüphanelere Mahsus

Ayniyat Talimatnamesi Tatbikatı

Kütüphanelerimiz ayniyat işlerinin ne suretle yürütüleceği hakkında Maliye Bakanlığı ile yapılan temaslar neticesinde tekerrür ettirilen hususlar aşağıda gösterilmiştir.

Kütüphane memurluğu görevi kefalet tabi vazifelerde bulunduğundan bu görev-de, gerek doğrudan doğruya kütüphaneci kadrosuyla maaşla veya 2919 sayılı kanuna göre maaş karşılığı ücretle, gerek 5439 sayılı kanuna göre salâhiyetle çalışanların aylıklarından kefalet aidatı kesilmesi gerekir,

Kütüphane müdür ve başmemurları da vazifeleri icabı, ayniyata vazıulyed bulunduklarından bunlar da, kanunen mükellef memurlardan bulunmaktadırlar.

1 - Kütüphanenin mürakabesinden ve kütüphaneye ait her türlü eşya, malzeme, kitap vesairenin giriş ve çıkışından ve ayniyat talimatnamesine göre tutulacak defter ve hesaplarından, Ayniyat Muhasipliğine verilecek cetvellerden Bakanlığımıza karşı birinci derecede sorumlu olanlar, idare memuru olan müdür veya başmemurlar ve tek kadrolu kütüphanelerde de memurlardır.

Buna göre, bir kütüphanenin ayniyat mutemedi, o kütüphanenin idare memurluğunu yapan müdür veya başmemur, tek kadrolu kütüphanelerde de memur olması gerekir Ancak, kütüphanenin işletilebilmesi için birden fazla memuru bulunan kütüphanelerde diğer memurların da ayniyata el koymaları tabiî ve zaruridir.Bunların da ayniyattan sorumlu bulundurulmaları için :

a) Binası müsait ve ayru bir veya birkaç kitap deposu olan ve idare memurundan başka bir veya birden fazla memuru bulunan kütüphanelerde, idare memuru (müdür veya başmemur) ayniyat mutemedi olarak üzerindeki kitap ayniyatını, kadro ve bina durumuna göre kısımlara ayırmak suretiyle, memur ve kitap deposu miktarına göre münferit veya müşterek olarak diğer memurların uhdelerine vermek ve bu şekilde bu memurlar, üzerlerine aldıklar ayniyattan sorumlu bulundurmak lâzımdır· Bu memurlar, tesellüm ettikleri kitap ayniyatından her veçhile sorumludurlar.

b) Binası müsait olmayan, okuma salonu ile kitap deposu müşterek olan ve idare memurundan başka bir veya daha fazla memuru bulunan kütüphanelerde ayniyat mutemedi olan idare memuru ile birlikte diğer memurların da kütüphanenin bütün kitap ayniyatını tesellüm etmeleri ve sorumluluk altına alınmaları lazımdır.Bu halde de ayniyat mutemedi yine idare memuru olan müdür veya baş memurdur.

c) Müdür yardımcıları bulunan kütüphanelerde, müdürün gaybubetinde idare işlerinde olduğu gibi, ayniyat işlerine de bakması gerektiğine göre, müdür yardımcılarının da müdürle birlikte kitap ayniyatını tesellüm etmeleri ve sorumluluk altında bulunmaları lazımdır.Ancak, ayniyat mutemedi olarak sorumlu memur, müessesenin müdürü olacaktır.

2- Ayniyat mutemedi bulunan idare memuru müdür veya baş memur veya memur, işinden ayrılırken, müdür veya baş memur bulunanlar, üzerlerindeki kitap ayniyatını diğer memurların ve müdür yardımcılarının üzerlerine verilmiş olsalar da kütüphanenin demirbaş bütün eşya ve kitaplarını, kaydındaki vasıflarına göre tâdat ederek halefine veya vekâlet edecek yardımcısına veya vazifelendirilen memura usulüne göre devir ve teslim etmesi ve aralarında usulüne göre yapılacak devir ve tesellüm mazbatasının Bakanlığımıza gönderilmesi gerekir.

3- Ayniyat mutemetleri olan idare memurları (müdür ve baş memurlar) üzerlerindeki kitap ayniyatından diğer memurların sorumluluğuna verdikleri kısma veya kısımlara ait o memurdan alacakları tesellüm mazbatalarını idarelerinde muhafaza edeceklerdir,

4" Bakanlığımız bütçesinden yönetilen kütüphanelerimizin idare memurlarının isimleri, kütüphanesinin ayniyat mutemedi olarak Sayıştay Başkanlığına bildirilmiş tir.

5- Özel idare, vakıf, şahıs ve cemiyetler tarafìndan yönetilen genel kütüphanelerde, kadrolarında ayniyat muhasipliği yoksa, yukarıda izah edildiği gibi, idare memuru olan müdür, baş memur ve tek kadrolu kütüphanelerde de memuru, ayniyat mutemedi olarak sorumlu olacaktır.Buna göre vilâyet dahilinde özel idare, vakıf, şahıs ve cemiyetler tarafından yönetilen umumî kütüphanelerin idare memuru bulunan müdür, baş memur veya memurların isimleri ayniyat mutemedi olarak vilâyetçe Sayış-tay Başkanlığına bildirilecek ve keyfiyetten Bakanlığımıza malumat verilecektir.

6- Ayniyat mutemedi bulunan idare memurları, vazifeye yeni başladıklarında veya ayrılışlarında selef veya halefler arasında ikinci maddede yazılı olduğu gibi, usulüne göre devir ve tesellüm muamelesi yapılacak ve yeni idare memuru ve ayniyat mutemedi birinci maddenin (a) fıkrasına göre diğer memurların üzerine verilecek kitap ayni" yatını yeniden ve bizzat teslim ederek gerekli işlemi yapacaktır, Gerek bu devir ve tesellüm işinde ve gerek ayniyat talimatnamesinin 11 ve 12. maddelerine göre her sene yapılması gereken tâdat işinde yukarıda yazılı olduğu üzere hareket olunmalıdır.

Bu tamim hükümlerinin aynen tatbiki lazımdır.

Bu hususta başka türlü hareket edenler hakkında gerekli muamelenin yapılacağı ehemmiyetle tebliğ olunur,

(Numune : 1)

Sıra No

 

Eşyanın

 

Ne Suretle Verildiği

 

 

Hangi Tariihte Geldiği

 

Giderlerle Birlikte Kıymetinin Tutarı

Esaslı Tamir ve Değişiklikler

 

Toplam

 

Kullanılmaya Başlandığı Tarih

 

Kullanılmaktan Çıkarıldığı Tarih

Diğer bir mahalle verilen Eşyanın Verildiği

Karşılığında alınan vesikanın

 

Kullanılmayacak hale gelmesi sebebiyle kayıttan çıkarılanlar

 

îzahat

 

Adı ve Vasıfları

 

Adedi

 

Tarih

 

Nereye

verildiği

 

Cinsi

 

Tarihi

 

No

 

Tarihi

 



Satış Bedeli

 

İmha veya satış tutanaklarının

 

No

 

Tarihi

 

Lira

 

K

 

Lira

 

K

 

Lira

 

K

 

Lira

 

K

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu defterin esaslı tamir ve değişiklikler sütununa eşyanın kıymetine büyük bir tesir yapmayacak derecede icra edilecek tamirat giderlerinin geçirilmesine lüzum yoktur« Toplam hanesine kaydedildiği zaman doldurulmayacak, eşya tamir gördükten sonra kıymeti arttığı takdirde artan kıymet sütunu mahsusuna kaydolunmakla beraber eşyanın mübayaa veya tedarik kıymetinin de ilâvesiyle tutarı toplam hanesine alınacak, aynı şekilde ikinci bir tamir işlemi yapıldığı takdirde dahi durum düşünce ha-nesine işaret edilmekle beraber, katlanılan gider, tamirat sütununa ve toplam sütununun altına ile olunacaktır· Aynı cins ve vasıfta olan eşya ve levazım teker teker değil, bir tek numara üzerinden ve hizasında adedi gösterilmek şartıyla tümü toptan kaydolunur· Meselâ, herhangi bir müessesede mevcut elli kazmanın 25 kalemden sonra kaydı lâzımgelse sıra hanesine 26, adet sütununa 50 ve kıymet sütununa da ellisinin tüm değeri yazılmak suretiyle kayıt işlemi yapılır

DEMİRBAŞ EŞYA VE MEFRUŞAT İÇİN TERKİNİ KAYIT MÜZEKKERESİ                                                  (Numune – 2 )

Kıymeti

Adedi

Nev’i

Sıra No

Ne Halde Bulunduğu

 

 

 

 

 

Sair Dairelere verilen

 

Satılmış ise

Satılması veya yok edilmesi hakkındaki komisyon kararının tarihi : ................................................

......

Hangi daireye verildiği : ....................................................

................

Neden dolayı satılması veya yok edilmesi lazım geldi : .................................................................

......

Neden dolayı ve neye müsteniden verildiği :......................

................

Tahmin Edilen kıymeti : ....................................

......

İhale Bedeli : ......................................................

......

Takdir ve mahsup edilen kıymeti : ......................................

................

İhale tarihi : ........................................................

......

Kime satıldığı : ...................................................

......

Verildiği tarih : .....................................................................

................

Teslim tarihi : .....................................................

......

Yok edilmiş ise

İhale hakkındaki komisyon kararının tarih ve numarası : ...........................................................

......

Takdiri kıymet hakkındaki heyet kararının tarihi :...................

................

Bedeli mukabilindeki mal sandığı makbuzunun tarihi : ...............................................................

......

Mal sandığından alınan makbuz tarihi : ...................................

................

Numarası : .........................................................

......

Numarası : ................................................................................

................

Yok edilme tarihi : ............................................

......

Ne suretle yok edildiği : ....................................

......

Yok edilme zabıt tarihi : .....................................

......

 

Yukarıda hususi vasıfları yazılı eşyanın , gösterilen sebeplerden dolayı kayıttan çıkarılması lazım gelmekle iş bu müzekkere yapılıp sunuldu

 

 

 

(Numune – 3 )

Eşyanın

Kıymeti

Esas Defterindeki

Sıra No :

Nev’i

Adedi

.........................................................

.........................................................

.........................................................

.........................................................

Kırıldığı veya

kaybolduğu tarih

Kim tarafından kırıldığı

veya kaybedildiği

Ne suretle kırıldığı

veya kaybedildiği

.........................................................

.........................................................

.........................................................

 

 

Yukarıda kıymet ve vasıflan yazılı eşya, mahsus sütununda izah edildiği veçhile telef olmuş

kırılmış ve bu hususta kimsenin sun'u taksiri bulunmamış olduğuna tasdiken kaybolmuş

işbu zabıt varakası tanzim kılındı.

Dairenin Amiri / / 20

îmza Daireden bir memur

 

 

..../ .... / 20 ..

Tasdik Kılındı

İta Amiri

Eşyanın kırılma, kayıp veya telef olma hallerinden hangisi vaki ise ona ait yazı bırakılarak diğerleri çizilir, Bilfarz herhangi bir şey kaybolmuş ise telef olmuş ve kırılmış kelimelerinin çizilmesi lazımdır,

 

 

(Numune: 4)

HER MALÎ YILBAŞINDA YAPILACAK TÂDAT MAZBATASI

.................................... nin .................................. malî yıl başında yapılan demirbaş eşya ve mefruşat tadadında esas defterinde kayıtlı eşyanın mevcut cetvel-den gönderilen fazla ve noksan kalemlerden mütebakisinin (l)...... aynen ve tamamen çıktığını gösteren mazbatadır,

 

 

Ímza                                                             Ímza                                                     Ímza                                                                 îmza

 

 

 

 

 

(1) Tâdat neticesi fazla veya noksan yoksa bu cümle çizilecektir·

 

 

 

Devam etmek için tıklayın....